Het kan écht anders. Succesvol ondernemen vanuit vertrouwen en verbinding

Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor een florissante toekomst. Wat al die jaren goed voor je bedrijf werkte hoeft nu niet meer te werken. Vroeger was groeien gemakkelijk. Je pluste een 10-15% op de begroting voor het nieuwe jaar en klaar was kees. Zo werkt dat niet meer. De wereld vraagt wat anders van je bedrijf en van jou als ondernemer. Groeien om het groeien werkt niet meer. Het kan anders. Door succesvol te ondernemen vanuit vertrouwen en verbinding. Dat is toekomstbestendig ondernemen.

Maar hoe doe je dat?
Om je bedrijf toekomstbestendig te maken integreer je deze drie trends in je bedrijf:

  1. Duurzame positieve impact als noodzaak. Elk bedrijf dient positief bij te dragen aan de omgeving. Niet eenmalig, maar duurzaam. Positieve impact vergt een andere instelling en ander gedrag. Positief bijdragen kan het oplossen van wereldproblemen zijn, maar ook vanuit vakmanschap je sterk maken dat je producten levert die klanten écht vragen. De bedrijven die dit goed doen beleggen positieve impact in hun businessmodel. De ultieme test is natuurlijk of je bedrijf gemist wordt als het er niet meer is. Daarop is het antwoord toch wel ‘ja’?
  2. De menselijke maat als voorwaarde. Mensen zijn geen kostenpost en al helemaal geen ‘poppetjes’. Mensen maken verschil. Tenminste als je goede mensen aanneemt en die helpt om zich professioneel en persoonlijk te ontwikkelen. Diversiteit en inclusiviteit lijken in eerste instantie tot meer gedoe te leiden. Maar als je het écht goed en met aandacht aanpakt… dan verrijken de verschillende achtergronden en perspectieven je bedrijf juist enorm.
  3. Blijvende gedragsverandering als onderscheidende factor. In je plannen opschrijven dat je iets gaat doen is niet genoeg. Mooie woorden op de website maken je bedrijf ongeloofwaardig als je die niet borgt in gedrag. Blijvende gedragsverandering is de moeilijkste en meest duurzame vorm van onderscheidend vermogen.

Praktische successtrategieën
Bovenstaande drie trends werk je uit met deze vijf praktische successtrategieën:

  1. Draag uit waar je bedrijf voor staat. Leef de kern van het bedrijf met daarin purpose en natuurlijk de cultuur. Dit gaat over wat je als bedrijf belangrijk vindt. Dit is de kern voor verandering, groei en bloei.
  2. Maak duidelijk waarvoor je bedrijf gaat. Geef de richting aan met de heldere stip aan de horizon (de Big Hairy Audacious Goal zegt managementgoeroe Jim Collins). Die ambitie vertaal je in jaar- en kwartaaldoelen, waaraan je vervolgens elke dag werkt. Kleine overwinningen leiden tot grote impact.
  3. Werk optimaal samen binnen je bedrijf. Werk bevlogen samen vanuit vakmanschap, dat is de beste manier om duurzaam positief bij te dragen. Vakmanschap gaat over de juiste kwaliteit op het juiste moment. De beste willen zijn en de beste willen blijven. Vakmanschap leidt tot vertrouwen.
  4. Verbind je bedrijf met de omgeving. Je kunt nog zo’n mooi bedrijf bouwen, het bestaat alleen bij de gratie van de buitenwereld. Verbondenheid met klanten, met medewerkers, met de markt, met stakeholders en met de omgeving is de belangrijkste randvoorwaarde voor een blijvende positieve impact.
  5. Groei en bloei samen. Wat er ook gebeurt, wat er ook verandert, wat er ook goed of juist niet goed gaat… leer samen en stuur bij waar nodig en waar mogelijk. Samen leren schept verbondenheid.

“Je ziet het pas als je het doorhebt.” stelde Cruyff. Een wijsheid die wat ons betreft ook geldt voor toekomstbestendig ondernemen. Zeker als het daarbij om duurzame positieve impact, mensen en gedrag draait. Dat zijn de ingrediënten voor succesvol ondernemen vanuit vertrouwen en verbinding.

Dit artikel is geschreven door Pieter van Osch van onze partner Scale Up ImpactZij begeleiden ambitieuze ondernemers met winstgevende purpose door superpraktische impact programma’s.