De 8 grootste uitdagingen van schaalbaarheid

De eerste 6/7 jaar werkte Jos met zijn marketingbureau als een projectenbedrijf. “Onze klanten waren de managers van grote bedrijven. Voor iedere opdrachtgever deden we een eigen project. Maar de markt veranderde. Ontwikkelingen als product-as-a-service deden hun intrede. We kwamen er achter dat onze manier van werken niet schaalbaar was. Schaalbaarheid zit in standaardisatie. Daar voldeden onze projecten niet aan.”

Helpen groeien

Dat bleek het moment te zijn om een verandering in te zetten. “We wilden eigenlijk het liefst kleinere bedrijven helpen om te groeien. We hebben grote bewondering voor het doorzettingsvermogen en lef van deze ondernemers. Maar deze bedrijven hebben minder budget. Dat vraagt van ons een ander bedieningsconcept en verdienmodel. Dat gaat pas werken als we heel veel keer hetzelfde kunnen doen. We moesten schaalbaar worden. Het is een randvoorwaarde voor het concept dat wij bieden.”

Bedenk hoe je het 1000 x moet doen

Om schaalbaar te worden, moet je je processen goed doorgronden, geeft Jos aan. “Je moet eerst doorhebben hoe het werkt. Hoe schrijven we elke maand voor 1000 bedrijven content in 14 talen? Hoe starten en managen we 1.000 advertising campagnes per maand? Daarvoor moet je vanaf het begin kijken naar de processtappen die je zet. Welke stappen neem je precies om je diensten te verlenen? En hoe gaat dat als je die stappen 1000 x moet doen?”

“Dan schaal je het probleem in plaats van de oplossing.”

Noot kraken

Hoe staat het met de groei van Make Marketing Magic zelf? Maassen: “Binnenkort bieden we ook podcasts en videos aan. Maar we voegen pas nieuwe producten toe, als we de noot hebben gekraakt en ze ook echt 1000 x kunnen doen. Anders schaal je het probleem in plaats van de oplossing.” Andere mooie ontwikkeling is de internationale groei. “De eerste paar jaar werkten we vooral aan het bouwen en testen van het model en aan het ontwikkelen van het softwareplatform. Inmiddels hebben we meer dan 1.000 bedrijven helpen groeien en 1.500.000 leads gegeneerd. En we laten niet alleen in Nederland bedrijven groeien maar ook in 14 andere landen in Europa. Deze maand openen we onze Engelse vestiging in Londen.”