“Ik wil elke dag met een trots gevoel gaan slapen en dat kan alleen als je je dicht bij je eigen waarden houdt.”

PUUR – echt – eerlijk – oprecht. Deze eigenschappen kenmerken Giannattasio en haar organisatie. Ze vormen de fundering van PUUR events. Al 30 jaar staat zij samen met haar man aan het roer. Hij is de stabiele factor, zij de creatieveling. Hij is de constante, zij de stuiterbal. Samen vormen ze een perfect team. Het bedrijf groeit, de omzet neemt jaarlijks toe. Vorig jaar sloten ze zelfs af met negen miljoen omzet. Toch speelt geld geen rol voor Giannattasio. “Het gaat erom dat mijn team en ik voldoening halen uit wat we doen. We willen mensen raken met onze events. Dat is onze core business!” De focus ligt op mensen verbinden en met elkaar in contact brengen. Beleven, genieten en onthouden.

Van evenementenbureau naar annuleringsbureau

Januari 2020, in Nederland is er nog geen vuiltje aan de lucht. Via haar familie, krijgt Anna-Maria te horen wat het coronavirus in Italië aanricht. Ze probeert anderen te waarschuwen maar niemand gelooft haar. ‘Nederland blijft wel gespaard’, is de reactie. Maar Giannattasio anticipeert op de situatie en heeft haar stappenplan in maart al klaar. Vrijdag 13 maart 2020 breekt aan. Een dag die Anna-Maria nooit meer vergeet. De coronacrisis legt de hele evenementenbranche plat. Onwerkelijk. Als klap op de vuurpijl raakt ze zelf besmet met het COVID-19 virus waardoor ze volledig buiten spel wordt gezet.

De annuleringen stromen binnen. Met haar man aan het stuur, zet het team alle zeilen bij om deze situatie het hoofd te bieden. Vervolgens bedenken ze scenario’s waarbij telkens het aller slechtste scenario uit de bus komt. Om kosten te besparen, zetten ze alle printers uit, verkopen ze bestelbusjes en nemen ze afscheid van collega’s. Ze zien hun omzet kelderen. Van de 100 personeelsleden, blijven er nog maar 15 over. Het typeert Giannattasio dat ze veel tijd besteedt aan het helpen van medewerkers aan een nieuwe baan. “Het doet iets met je als je na al die jaren afscheid moet nemen van fantastische mensen. Het brak soms mijn hart.”

Ze heeft het moeilijk gehad tijdens de coronaperiode. Maar de crisis heeft haar ook wat gebracht. “Na 30 jaar kom je er achter wie van het team de spark heeft. Op wie je kan bouwen. Ik realiseer me nu meer dan ooit dat ik nodig ben. Ook merk ik dat evenementen echt iets doen met mensen. Dat zul je altijd blijven houden en daar gaan we mee door. Dit is een fase en over twee jaar zijn we leaner en meaner dan ooit.”

Leren door de crisis

Ze heeft door de crisis ook lessen geleerd. “Ik houd enorm van mensen en dat is zowel mijn sterkte als mijn zwakte. Ik heb altijd veel geïnvesteerd in mensen die nu geen onderdeel meer zijn van het team. Achteraf gezien bleek dat sommige collega’s ook niet meer pasten binnen de PUUR omgeving. Ze moesten door. Ik had hen veel eerder los moeten laten. Ook had ik tijdens corona meer de focus moeten leggen op de betrokkenheid van mijn team. Door bijvoorbeeld wekelijks online bij elkaar te komen. En had ik eerder moeten starten met het aanbieden van online events en het bouwen van een studio. Die is ondertussen gelukkig wel klaar.”

“Maar naast al het zakelijke denk ik ook dat ik wat meer had moeten genieten van deze tijd. Dit is uiteindelijk ook maar een fase. Na 30 jaar hard werken, komen we hier ook doorheen. Niet langer piekeren over dingen waar ik niets aan kan doen, maar mijn blik op de toekomst vestigen.“

Toekomst

PUUR blijft bestaan. Ze maken dankbaar gebruik van alle overheidsmaatregelen en pompen hun eigen geld in de onderneming. In de zomer heeft PUUR diverse events georganiseerd op het strand en in de natuur. Nu gaan ze in deze lijn verder met online en hybride events. En denk aan bijvoorbeeld drive-thru kerstfeesten. Eén ding is zeker: deze online varianten halen het nooit bij een live event waar je mensen echt kan ontmoeten.

“Je waagt een sprong, hand in hand met je partner, maar waar de overkant is weet je niet.”

Giannattasio vergelijkt haar bedrijf met een formule 1 wagen. “We waren als een formule 1 auto. Elk onderdeel klopte. We reden op topsnelheid en we zijn te pletter geslagen tegen een muur waarbij alle onderdelen overal liggen.” Giannattasio en haar man zijn samen ondernemers pur sang en gaan vol goede moed opnieuw aan de slag. Ze bruist van ideeën. Maar de vraag blijft: “Wat gaat de maatschappij doen? Wilt en durft iedereen in de toekomst weer live events bij te wonen?”

Het belang van een rolmodel

De onderneemster bewandelde niet het makkelijkste pad. Haar familie was het niet altijd eens met haar keuzes. Denk aan bijvoorbeeld haar studie. Maar ze zette door en haar harde werk wierp zijn vruchten af. Ze ziet zichzelf dan ook als rolmodel voor de Nederlander van de toekomst. “Aan de ene kant doe je heel veel om je familie tevreden te stellen en de tradities hoog te houden. Aan de andere kant weet je dat je over een rijkdom beschikt als ondernemer, omdat je twee culturen kent. Twee soorten humor. Twee soorten ambitie. En dat maakt je als ondernemer heel erg sterk en onderscheidend.”

Ondernemerslessen

  • Blijf PUUR! Word geen persiflage van jezelf. Verkwansel je leven niet aan wat anderen van je denken en dát is moeilijker dan je denkt.
  • Geef tijd aan iets wat geen geld oplevert. Doe iets goeds voor de ander dan komt dat ook bij je terug.
  • Je moet het jezelf altijd moeilijk maken. Door moeilijkheden hou je jezelf vitaal en behoud je veerkracht.
  • Zorg dat je altijd iets doet in je leven wat niet met je werk te maken heeft! Zo kom je met andere mensen in contact.

Anna-Maria is mentor bij nlgroeit. Bekijk haar profiel.