Maak tijd voor groei

Maurice Wenneker van Wenneker Groep is een van de groeiondernemers die via nlgroeit een mentor heeft gevonden. Het is niet de eerste ervaring van Maurice met een mentor.

“Mentoring is nu specifiek van belang omdat we de laatste twee jaar een ontwikkeling hebben doorgemaakt,” vervolgt Maurice. Met twee ‘productiehuizen’ in Amsterdam, één in Gent en één in Dubai is Wenneker een groep geworden, die (online) films maken voor grote merken en reclamebureaus. Met 40 FTE werkt Wenneker Groep voor onder andere Philips, AbnAmro, AB inbev, Omega Pharma en diverse reclame bureaus waaronder DDB, TBWA BBDO, NOiSE & Famous.

Afstand nodig
“Ik ben zelf uit lopende projecten gestapt en heb meer afstand nodig. Ik kan niet meer overal bij zijn en moet anderen de verantwoordelijkheid laten nemen.” De groei heeft pas echt doorgezet nadat Wenneker er tijd voor maakte samen met compagnon Maartje van Wijk. Ze vormen een hechte twee-eenheid en hebben de groei samen gerealiseerd. Maurice: “Op een gegeven moment ben ik gestopt met zelf regisseren. Daarna zijn we 3 x zo snel gegroeid. Ik heb ook echt tijd vrij gemaakt om te groeien. Letterlijk mijn agenda vrij gemaakt.”
 
Bedrijfsovername als groeistrategie
“We doen het intuïtief goed, denk ik, maar het is altijd goed om te sparren,” vertelt Maurice. “Met Han de Groot, mijn mentor, heb ik gesproken over een aantal zaken. Film is een commodity geworden. Om weer onderscheidend te zijn, moet je het product in een ander jasje steken. Meer toegevoegde waarde bieden met verschillende diensten. We hebben ook gesproken over bedrijfsovername als groeistrategie. Beeld is vaak dat je voor een bedrijfsovername miljoenen uit moet trekken maar Han heeft me een aantal voorbeelden gegeven hoe je dit ook met gesloten beurs voor elkaar kan krijgen. De bedrijfsovername krijgt dan meer de vorm van een zeer hechte samenwerking waarbij je wederzijds voordelen creëert.” 
 
Ruime blik mentor levert veel op
Daarnaast was een belangrijke groeivraag hoe kom je aan de juiste mensen. “We zijn de laatste drie jaar steeds met 25% gegroeid. Voor ons is het nu heel belangrijk om de juiste mensen op bepaalde posities neer te zetten. Dat is echt lastig, vooral in het buitenland. Er komen cultuurverschillen bij kijken.” Maurice kijkt terug op een nuttig gesprek. “Voor mij heeft nlgroeit weer de bevestiging gegeven dat het goed is om meerdere mentoren te hebben, ook al is het maar één of twee keer dat je iemand spreekt. Die andere blik levert zo veel op.” Je hoeft ook niet persé echt samen te zitten. “Contact met Han de Groot is via skype verlopen. Eigenlijk doen wij niet anders. Ik vind het een prima manier om contact te hebben. Misschien zelfs wel beter.”