5 vragen aan… | Vivienne van Eijkelenborg

Hoe ziet jouw ochtendroutine eruit?

“Ik ben best wel gedisciplineerd in mijn ochtend. Ik geloof in de ‘morning miracle’; Ik probeer zowel qua fysieke beweging en mentaal de dag bewust te starten. Ik doe bijvoorbeeld graag wat mentale oefeningen om mijn positieve mindset te behouden. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ik in de ochtend eerst de moeilijkste en belangrijkste dingen aan te pakken en vervolgens pas mijn aandacht te verleggen naar andere zaken. Vandaar dat ik voor 10 uur s’ochtends nooit andere meetings in plan, natuurlijk maak ik wel tijd vrij voor de daily calls met het hele team.”

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

“Inspiratie en energie krijg ik meestal van andere ondernemers binnen mijn eigen netwerk. Nlgroeit is een mooie toevoeging hierbij. Tevens kom ik elke maand samen met een groepje ondernemers (Entrepreneurs’ Organization) om ervaringen te delen. Ik moet er niet aan denken in deze tijd geen netwerk te hebben van gelijkgestemde. Als ik ergens mee zit of vastloop, schroom ik niet om andere om hulp te vragen. Het is fijn om met gelijkgestemde te praten, zij snappen het echte risico van ondernemen. Mijn geld zit erin en ik ben elke dag verantwoordelijk voor mijn mensen.”

Welke stap in jouw onderneming vond je het allerleukste om te zetten?

“De stap om buiten mijn bedrijf leiderschap te tonen. Als ondernemer moet ik mij focussen op mijn bedrijf. Des al niet te min is het juist belangrijk om ook ervaringen en inspiratie buiten mijn bedrijf op te doen. Hierdoor heb ik mezelf verrijkt en op een andere manier leiderschap ontwikkeld dan dat ik in mijn eigen bedrijf had kunnen doen. Het is begrijpelijk dat je last kan krijgen van tijd tekort als je veel andere dingen ernaast gaat doen. Maar noodgedwongen ben ik daardoor juist effectiever gaan werken en moest ik mijn team wel meer ruimte geven. Dit pakte goed uit! Ik heb gemerkt dat het goed is om af en toe afstand te nemen van het team en niet overal bij betrokken te zijn. Juist hierdoor krijg ik energie van mijn bedrijf!”

Wat was jouw grootste leermoment?

“Ik haal het meeste uit dingen die niet gaan zoals ik wil of dingen die tegenvallen. Dat zorgt ervoor dat ik er flexibel mee moet omgaan. Ik heb bijvoorbeeld een keer een serieuze out of stock situatie gehad omdat het helemaal verkeerd ging in een fabriek. Met kunst en vliegwerk probeerde we het op te lossen maar achteraf hebben we hier toch een hoge prijs voor betaald. Soms moet je dingen voor een hoge prijs gelijk oplossen omdat bepaalde gebeurtenissen ook op de lange termijn een negatieve impact kunnen hebben. Het lange termijn belang van ons merk bouwen en onze betrouwbaarheid als partner staat altijd voorop.

Onderbuikgevoel of data?

“Het moet een goede combinatie zijn. Bij Difrax kijken we goed naar de cijfers, marges en data maar wat mij betreft hoort het bij ondernemerschap om bij bepaalde keuzes je gevoel voorop te stellen. Als ik bijvoorbeeld van tevoren had uitgerekend hoeveel geld het kost om een nieuwe borstkolf te ontwikkelen, was ik er nooit aan begonnen. Achteraf ben ik ontzettend trots op het eindresultaat, want het product gaat mensen echt helpen. Dat vind ik voldoende reden om zo’n traject dus toch op te starten! ’’

Benieuwd naar het mentorprofiel van Vivienne van Eijkelenborg? Bekijk het hier.