“Om te groeien, moet je leuke dingen blijven doen”

Terug naar de kern

“Een paar jaar geleden stond ik aan de rand van de afgrond met Mascolori. Dat kwam na een periode waarin we ons waren gaan bezighouden met doelgroepen, statistieken, visies en missies. We probeerden het serieuzer aan te pakken, zoals in de boekjes”, vertelt Grund. Hij vervolgt: “Het tegenovergestelde gebeurde. Bovendien had ik weinig plezier meer in mijn werk. En precies daar lag de sleutel naar een hervonden succes. Ik draaide alles om. Ging weer dingen maken die ik echt gaaf vond om te maken. Zocht samenwerkingen op met lokale (Rotterdamse) kunstenaars. Ik ging terug naar de kern. Vanaf dat moment is Mascolori gigantisch gegroeid. Het is nu echt een ander bedrijf dan vijf jaar geleden.”

De eerste ontmoeting

Grund werd al bij de eerste ontmoeting geconfronteerd met de kritische blik van zijn mentor. Die kon hij waarderen: “Antoine kwam de winkel binnen. Hij gedroeg zich anders dan de meesten, die meteen beginnen te ‘h’en’ en ‘ah’en’. Hij had commentaar op de winkelindeling. Vroeg waarom dit zo stond en dat zo. Ik peilde natuurlijk of er een paar schoenen voor hem bij zet. ‘Tsja, misschien als je de collectie anders had gepresenteerd. Ik had nu niet door dat je ook minder bonte exemplaren hebt.’ Een fijne eye-opener. En dat al na letterlijk de eerste stappen.”

Iets meer focus op data

Grund benadrukt dat zijn mentor hem een stok achter de deur heeft geboden om zijn groei inzichtelijk te maken: “Ik ben een beetje anders dan de meeste ondernemers. Mijn creatieve instelling rijmt niet zo met data. Met cijfers werk ik amper. We probeerden natuurlijk wel een beetje te meten, zeker online. Maar Antoine heeft me weer een extra zetje gegeven. Binnenkort mag ik eens bij hem bekijken hoe hij op cijfers stuurt bij het bedienen van klanten. En ik heb veel aan zijn vragen over kapitaal, voorraad, omzet en risico’s. Met zijn kritische opmerkingen legt Antoine grote veranderingen al een beetje bij me in de week.”

Veelzijdig team

Het team van Mascolori bestaat uit multitaskers. Mensen met een proactieve mindset die allemaal bereid zijn om nieuwe wegen te verkennen. “We hebben niet zo’n groot team. Dus veel mensen houden zich met allerlei zaken bezig. Van de financiën tot de samplekeuring en van klantcontact tot tasjes maken.” Dat onderstreept de Rotterdamse roots, die Grund en Mascolori allebei hebben. En het zorgt ervoor dat het team de groeistappen kan bijbenen.

Mascolori Collab

Voor de toekomst heeft Grund mooie plannen. Zo wil hij Mascolori in meer steden overal ter wereld zien en verheugt hij zich op samenwerking met meer kunstenaars. De Markthalschoenen zijn een goed voorbeeld van de Mascolori Collab, het aparte kunstlabel van Mascolori.

“Vertrouw op je gevoel en blijf leuke dingen doen”

Als je Grund naar zijn ervaringen met nlgroeit vraagt, noemt hij uiteraard het voordeel van het grote netwerk dat je er kunt opbouwen en onderhouden (door af en toe een event te bezoeken). Maar het meest uitgesproken is hij over zijn ervaring met het mentortraject: “Het is toch een prachtig cadeau als iemand  jou uit liefde voor het ondernemen advies willen geven? Je bent een idioot als je dat niet wilt!” Tot slot deelt hij nog een belangrijk advies voor ondernemers die verder wil groeien: “Rationeel een beslissing nemen kan handig zijn, maar de belangrijkste beslissingen neem ik altijd op gevoel. En daar daar krijg ik zelden spijt van. Om te groeien, moet je leuke dingen blijven doen.”