Maak kennis met John van Haren, een echte rasondernemer, die meerdere bedrijven heeft opgebouwd en verkocht. Sinds 2013 is hij begonnen met ARBO centrum, waarmee hij bedrijven helpt veilig te werken door middel van veiligheidsopleidingen, veiligheidsadvies, veiligheidsartikelen en het keuren van deze veiligheidsartikelen. ARBO centrum is een ware scale-up, met een omzet van 15 miljoen in 2023, 90 medewerkers en 20 vestigingen in zowel Nederland als België. Wij vroegen hem via email te reageren op een aantal vragen.

1. Hoe zou jij jezelf omschrijven als ondernemer?

 • “Als een praktische no-nonsense ondernemer. Je moet gewoon beginnen, niet te moeilijk doen. Work hard en dan smart. Ik ben begonnen als glazenwasser en door het aanpakken van allerlei klussen is het eerste bedrijf ontstaan.”

2. Wat zou jij andere ondernemers willen leren?

 • “Hoe het doorlopen van de verschillende groeifases van je bedrijf van pioniersfase naar standaardisatiefase iedere keer weer nieuwe uitdagingen en organisatieskills met zich meebrengt.”

(interview gaat verder onder de afbeelding)

Bestaansrecht

Rollen crisis 1

Cultuur crisis

Leiderschaps crisis

Rollen crisis 2

> €15 miljoen

> €5 miljoen

> €2.5 miljoen

> €1 miljoen

< €1 miljoenPioniersfase

< 8 medewerkers

Organisatiefase

8-25 medewerkers

Managementfase

25-50 medewerkers

Delegeerfase

50-150 medewerkers

Standaardisatiefase

> 150 medewerkers

3. Wat motiveerde jou om mentee te worden bij nlgroeit?

 • “Als succesvolle scale-up ondernemer is het vaak lastig om gelijkgestemden te vinden om mee te sparren en van te leren. Via nlgroeit als mentee, en tijdens evenementen, heb ik al velen gelijkgestemden mogen ontmoeten.”

4. Kun je een bijzonder inspirerend moment of een waardevolle les delen die je hebt opgedaan tijdens jouw mentoringstraject?

 • “Door andere ondernemers te helpen kijk je zelf ook weer anders naar je eigen organisatie, oftewel je leert van het helpen van andere ondernemers.”

5. Wat motiveerde jou om mentor te worden bij nlgroeit?

 • “Het motiveerde mij om andere ondernemers te helpen en ze te behoeden voor de fouten die ik in het verleden heb gemaakt.”

6. Wat heb je geleerd en hoe heeft dit jouw visie op ondernemerschap en mentoring gevormd?

 • “Het heeft mij geleerd dat je heel vaak als scale-up ondernemer denkt dat de problemen die je meemaakt specifiek voor jou gelden, maar dat is niet zo. Iedere groeiende ondernemer heeft met dezelfde problemen te maken. Als ik een presentatie geef over de groeifases van mijn onderneming, komen er na afloop vaak ondernemers naar mij toe en zeggen dan; ik dacht dat je het over mij had. Ik heb hetzelfde meegemaakt.”

7. Kun je een specifiek succesverhaal delen over een mentee die je hebt begeleid?

 • “Ik heb een ondernemer begeleid die in de machinehandel zat, afkomstig uit China. Door veel met deze ondernemer te sparren over inkoop, financiering, organisatie en het uitbreiden van het dealernetwerk, is deze ondernemer gegroeid van 3 miljoen naar 20 miljoen in 3 jaar.”

8. Hoe zou jij de impact van mentoring op ondernemers in Nederland beschrijven?

 • “De impact van mentoring op ondernemers is van enorme en bijna noodzakelijke aard. Iedere ondernemer heeft wel een mentor nodig. Een ondernemer is vaak een visionair (dromer) en heeft daarbij dan een integrator (klankbord, uitvoerder) nodig om optimaal te presteren. Aan de top is het vaak eenzaam, en je kunt niet tegen je medewerkers zeggen dat je het even niet meer weet.”

9. Wat zijn enkele van de belangrijkste uitdagingen waarmee mentees vaak worden geconfronteerd, en hoe help je hen die aan te pakken?

 • “Een van de belangrijkste uitdagingen is vaak dat ondernemers het niet meer leuk vinden om zelfstandig te zijn. Ze zijn te veel bezig met ‘gezeur’. ‘Ik droom er ’s nachts van om weer in loondienst te zijn.’ ‘Hier ben ik niet voor mezelf om begonnen.’ Dit zijn veelgehoorde uitspraken. Door de ondernemer afstand te laten nemen van zijn onderneming, komt er rust en overzicht in het bedrijf.”

10. Wat zijn de belangrijkste eigenschappen die een goede mentor volgens jou moet hebben?

 • “Luisteren en kijken. Niet voor niets hebben we twee ogen en oren en maar één mond. Dan rustig laten inwerken en met advies komen. Niet zeggen ‘je moet dit of dat’. Dat werkt niet bij ondernemers.”

11. Heb je advies voor ondernemers die overwegen om mentee te worden bij nlgroeit?

 • “Je moet het gewoon doen. Het is de beste investering die ik heb gedaan.”

12. Heb je advies voor ondernemers die overwegen om mentor te worden bij nlgroeit?

 • “Als je ervoor openstaat en de tijd kunt vrijmaken om andere ondernemers te willen helpen, dan is het echt een aanrader. Door andere ondernemers te helpen, leer je zelf ook weer veel en kijk je weer met andere ogen naar je eigen organisatie.”

13. Is er nog iets anders dat je graag wilt delen of aanmoedigen met betrekking tot het mentorschap of ondernemerschap?

 • “Als ondernemer werk je veel aan je zaak. Je kijkt naar allerlei mogelijkheden om te groeien. Je investeert in je bedrijf. Je bent bezig om je onderneming onderscheidend te maken. Vaak, heel vaak vergeet je om in jezelf te investeren en jezelf te laten groeien. Sluit je aan bij nlgroeit. Neem deel aan de evenementen en kijk vanuit een ‘helikopterview’ naar je bedrijf.”

Conclusie

John heeft de ups en downs van het bedrijfsleven ervaren en hij heeft geleerd dat ondernemen draait om aanpakken, leren en groeien. Hij benadrukt het belang van mentorship en de waarde van het delen van kennis in de zakelijke wereld.

Zijn deelname aan nlgroeit als zowel mentee als mentor onderstreept de onmisbare rol van mentoring in de ontwikkeling van ondernemers in Nederland. John’s toewijding om andere ondernemers te helpen, gecombineerd met zijn nuchtere en praktische benadering van ondernemen, is een echte inspiratiebron.

Het is duidelijk dat mentoring niet alleen kennisoverdracht inhoudt, maar ook het bieden van een klankbord, het delen van ervaringen en het bevorderen van groei op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. De impact van mentoring is, zoals John het verwoordt, “van enorme en bijna noodzakelijke aard.” Ondernemers hebben mentoren nodig om te kunnen excelleren, en mentoren halen daarbij zelf ook veel uit het proces.

Als afsluitend advies van John aan alle ondernemers, ongeacht hun huidige groeifase, geldt dat investeren in jezelf net zo cruciaal is als investeren in je bedrijf. Het mentorschap biedt de mogelijkheid om te groeien, te leren en vanuit een bredere perspectief naar je onderneming te kijken. 

John van Haren

John van Haren

Mentor bij nlgroeit