Interview: Stephan van Gelder over bewust ondernemen

Inzien dat het slimmer kan
Hij besloot samen met zijn compagnon Cees-Pieter den Hartog na hun studie er echt iets van te maken. Drie jaar na dit besluit namen zij hun eerste medewerker in dienst. In 2001 tikte zij met hun omzet de 1 miljoen gulden aan, in 2002 was dit 1 miljoen euro. Het bedrijf groeide, zowel in omzet als in medewerkers. “Toentertijd waren we dag in dag uit bezig met sales. Daar waren we ook goed in. Op een gegeven moment zagen we dat onze dienstverlening slimmer kon. We zagen een kans om de onderzoeken ook via internet aan te bieden. We ontwikkelden de technologie en waren de eerste in onze branche. Toen kwam echt de versnelling. We hadden op een gegeven moment 30 medewerkers in dienst.”

Op 1 januari 2018, 25 jaar na de start van Integron, besloot Stephan om sec eigenaar te blijven. “Ik voelde dat mijn kracht en energie niet meer paste bij de fase waarin het bedrijf toen zat. Ik ben van de development en snelheid, in deze fase was een andere energie nodig. Heel anders dan hetgeen wat ik heb gegeven bij de start van het bedrijf en de groei die we hebben doorgemaakt. Zo zie je maar in elke fase heb je een andere leider nodig. Je rol verandert namelijk naarmate je bedrijf groter wordt. Ik wilde niet in de weg lopen. Ik heb mijn opvolgers daarom alle ruimte geven.”

Tijd voor een volgende fase
Het is als ondernemer niet gemakkelijk om je bedrijf, waar je jaren aan hebt gebouwd, los te laten. “Je geeft als het ware de sleutel van je bedrijf aan een ander. Dat moet je maar durven. Ik werkte al jaren samen met mijn opvolgers, jonge ambitieuze mensen. Zij zijn sterker in hetgeen wat het bedrijf nu nodig heeft. Het feit dat ik hen al jaren ken en weet hoe zij te werk gaan, geeft vertrouwen. Ik ben blij dat ik dit besluit heb genomen.”

En dan? Je bedrijf voelt als jouw identiteit. En je mist ook ineens je dagritme. Dan moet je weer op zoek naar jezelf en naar iets ‘nieuws’. “Ik besloot om alles om te gooien. Ik verhuisde naar een andere stad en sprak in deze periode veel ondernemers uit mijn netwerk. Ik vertelde over mijn passie om mijn bewustzijn en die van anderen te vergroten. En wat bleek zij deelden deze interesse. Het werd mij duidelijk wat ik moest gaan doen. Iets wat dicht bij mij staat, ik startte de Inner Journey Guide.”

Groei van binnen
Stephan helpt nu ondernemers met technieken om hun purpose te vinden en dit vervolgens ook uit te rollen. “Je merkt dat veel ondernemers in hun hoofd zitten, niet bewust bezig zijn met ondernemen en op de automatische piloot draaien. Het is juist van belang om ook met je hart te ondernemen. Echt te voelen. Te kunnen genieten van ondernemerschap. Groei van binnen – buiten zal volgen.” Inmiddels helpt hij 60 ondernemers.

Mentorschap
Stephan neemt zijn kennis en ervaringen op het gebied van bewustzijn en bewust ondernemer ook mee in de gesprekken met zijn mentees. Hij helpt hen inhoudelijk met hun ondernemersvragen. Denk aan: groei in omzet realiseren en sales- en marketing vraagstukken. “Ik help ondernemers met focus en structuur en proces. Maar ook met anders kijken en anders zien. Het gaat altijd over de essentie van ondernemen. Wat ik ook altijd vraag is wie ben jij? En wat zijn jouw kwaliteiten? Welke overtuigingen heb je? Echt groei gerelateerde vragen over wat je potentieel is. 

Benieuwd naar Stephan als mentor? Bekijk zijn mentorprofiel