Mentor Chiel Kraai over groei, ontwikkeling en kansen

Jonge ondernemer
Zijn eerste ondernemersactiviteiten deed Chiel op zijn zestiende. Hij verkocht tweedehands merkkleding via een webwinkel. De KVK-inschrijving deed hij ook op die leeftijd. Door zijn jonge leeftijd nog met een handtekening van zijn moeder. De eerste hottub importeerde hij uit Oost-Europa voor eigen gebruik en hij constateerde al snel dat hier veel vraag naar was en verkocht er aan aantal aan vrienden en bekenden. Dit is uiteindelijk gegroeid tot het bedrijf dat Welvaere nu is.

Groei door afstand
De groei die het bedrijf heeft doorgemaakt is grotendeels ontstaan doordat Chiel afstand nam van zijn bedrijf. Hij besloot een wereldreis te gaan maken. Hij nam een jaar de tijd om een medewerker in te werken die zijn taken als nieuwe directeur kon overnemen. Tijdens zijn reis hadden zij één keer per maand contact over de financiële zaken. Door de afstand kreeg Chiel een helikopterview waardoor hij kon blijven ondernemen en beslissingen kon nemen die hij normaliter niet zou maken. Het resultaat: sneller groeien.

Buikpijn
Uiteraard waren er ook “slechte beslissingen” de laatste jaren. De keuze voor een specifieke boekhouder kan Chiel nu nog buikpijn bezorgen. Deze persoon heeft het vertrouwen beschaamd waardoor er een heftige aanslag van de Belastingdienst op de deurmat lag. Door deze les is hij op de hoogte van de kengetallen en houdt zicht op de financiën ook al staat hij naast zijn bedrijf.

Altijd blijven ontwikkelen
Chiel kijkt vanaf de buitenkant naar zijn bedrijf, haalt zijn inspiratie uit boeken en fungeert als ideeënbron voor zijn managementteam. Semco Stijl van Ricardo Semler is een van zijn favorieten boeken. Op dit moment ligt Shoe Dog van Phil Knight Nike op zijn nachtkastje.

Corona War-room
Tijdens de coronacrisis vielen alle activiteiten stil, orders werden uitgesteld of geannuleerd. Alle financiële middelen worden aan het begin van ieder jaar volop ingezet op groei, waardoor er nu grote stress ontstond. Er werd een corona-war room ingericht om deze uitdaging om te zetten in iets positiefs. Na een week of twee draaide alles ineens om. Mensen die bedachten dat zij een hele zomer moesten doorbrengen in hun tuin wilden graag een hottub of een sauna in die tuin. En ineens waren er andere problemen zoals productie- en leveringsproblemen en een tekort aan personeel.  

Mentor
Chiel komt op John over als een relaxte ondernemer. Toch is er wel iets waar Chiel nerveus van kan worden en dan zijn de bedragen voor investeringen of verdere groei die steeds hoger worden naarmate het bedrijf verder groeit. Ondanks dit legt hij de lat hoog, is hij ambitieus en gaat hij er vol voor.

Chiel is mentor bij nlgroeit, zijn tip voor groeiondernemers:

“Bouw een bedrijfscultuur, geef iedereen de vrijheid om zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen dan heb je een hele groep medewerkers die elke dag een beetje beter worden. Daar kun je alleen niet tegenop werken.”