Mijn mentor is mijn stok achter de deur
Ileen Purperhard & Gerard van Werkhoven
Alle seinen staan op groen voor Ileen Purperhart. Zij heeft dé ambitie om haar Hestia Kinderopvang in Amsterdam, nu vier vestigingen, uit te breiden, de cijfers zijn goed, de klanten (kinderen en hun ouders) én medewerkers zijn tevreden. Dus: wat houdt haar tegen?!
“Hoe houd je vast aan je kernwaarden als je meer locaties opent?”
Purperhart lijkt gemangeld tussen de groeiwens en de angst om inhoud en kwaliteit uit het oog te verliezen. “Ik wil dat we kinderen een tweede thuis bieden.” Nu kan Purperhart gemakkelijk op alle locaties rondlopen en haar medewerkers eventueel bijsturen, maar zodra ze meer locaties opent, dan zal ze erop moeten vertrouwen dat haar personeel datzelfde gevoel uitdraagt. “Hoe houd je vast aan je kernwaarden als je meer locaties opent? Dát hoop ik van Gerard te leren.”
“Haal mensen binnen die jouw principes delen en uitdragen.”
Voor Gerard Werkhoven een heel herkenbaar dilemma. Tot 2011 was hij eigenaar van Steppin’ Out. Hij breidde zijn kledingketen uit tot 15 vestigingen met 150 medewerkers en tijdens die groeispurt leerde hij veel over hoe je klantwaarde kunt borgen. Wat Werkhoven Purperhart meegeeft: haal mensen binnen die jouw principes delen en uitdragen. “Je medewerkers zijn je ambassadeurs. Als jouw werknemers blij en gemotiveerd zijn, dan maken zij je klanten blij. En: als je groter groeit, krijg jij een andere rol: die van faciliterend leider.”
“Gerard is mijn stok achter de deur.”
Purperhart heeft wat huiswerk van Werkhoven meegekregen: kijken welke nieuwe locaties in de regio Amsterdam geschikt zijn en onderzoeken of er kinderdagverblijven zijn die ze kan overnemen of die zich bij haar willen aansluiten én die passen bij haar waarde. Gaat dit advies Purperhart nu vleugels geven? “Ik moet er nu wel echt serieus mee aan de slag. Gerard is mijn stok achter de deur.” Wat voor Werkhoven de reden is om aan het programma mee te doen? “Ik vind nlgroeit een mooi initiatief van de Kamers van Koophandel en ik geef graag advies aan ondernemers.” Professioneel advies is inmiddels zijn tweede carrière. In dit geval is het onbetaald, maar wie weet levert dit hem weer – betaald – coachwerk op.
Ziggy Tabacznic & Harald Swinkels
“In de auto op weg naar huis dacht ik: goh zo heb ik nog nooit naar ons bedrijf gekeken.” Oud-judoka Ziggy Tabacznik runt al twaalf jaar een onderneming in de sportmarketing: 2Basics uit Haarlem. Zijn gesprek met topondernemer Harald Swinkels van de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) duurde amper 1,5 uur, maar het leverde hem wel wat praktische inzichten op.
“We moeten terug naar de tekentafel.”
“Zoals over de rolverdeling tussen mij en mijn compagnon Ruben. Die is nu wat diffuus. De uitkomst is dat we terug moeten naar de tekentafel om af te spreken wie van ons nu waar voor verantwoordelijk is. En Harald vroeg zich af waarom we ons niet richten op productontwikkeling. We gaan niet meteen onze bedrijfsvoering omgooien, maar dit is wel iets om over na te denken.”
“Om te groeien komt Haralds kennis en ervaring goed van pas.”
Tabacznik neemt zo’n advies sneller aan van iemand als Swinkels dan van de bakker om de hoek; Swinkels heeft NLE uitgebouwd tot het vierde energiebedrijf van Nederland en heeft het faillissement van zijn dotcom-bedrijf overleefd. “Door dit coachingsgesprek gaan we niet onze omzet verviervoudigen”, grapt hij. “Máár om te groeien, komt Haralds kennis en ervaring goed van pas. En heeft hij een groot netwerk.”
Wat dit coachingswerk Swinkels oplevert? “Ik krijg zelf echt energie van gesprekken met andere ondernemers. Ik heb nu drie ondernemers een uurtje gecoacht én eentje afgewezen. Die zat nog in een iets te prille fase.” Of Swinkels stiekem toch ook als investeerder loert op bedrijven als die van Tabacznik? Daarover zegt Swinkels resoluut: ,,Ik ben een ondernemer, geen investeerder.”
Daniel de Lange & Kees de Jong
“Het ondernemerschap kan soms erg eenzaam zijn. Je moet jezelf altijd weer met je haren uit het moeras trekken. Ik praat veel met andere mensen, maar ik had sterk de behoefte om eens te sparren met een ervaren ondernemer.” Daniel de Lange (foto boven) is eigenaar van het succesvolle kinderwagenmerk Easywalker. Hij nam het bedrijf over toen het noodlijdend was, maar inmiddels is het in veertig landen actief.
Easywalker, gevestigd in Amsterdam, loopt als een tierelier, maar dat wil niet zeggen dat De Lange nooit twijfelt of hij wel goed bezig is. Begin dit jaar stuurde hij via LinkedIn een contactverzoek naar topondernemer Kees de Jong. Hij verwees hem door naar nlgroeit, een programma dat Kees de Jong net aan het opzetten was samen met Economische Zaken en de Kamer van Koophandel. Zo kwamen ze later alsnog met elkaar om tafel te zitten.
“Als je zelfreflectie wilt op een praktische manier dan is een coachingsgesprek met een topondernemer echt een aanrader.”
Terugblikkend zegt De Lange: “Je kunt veel boeken lezen, leiderschapsprogramma’s volgen of naar een ashram in India gaan, maar als je zelfreflectie wilt op een praktische manier dan is een coachingsgesprek met een topondernemer echt een aanrader.” De belangrijkste tips die hij heeft gekregen? “Stop alle winst in je bedrijf. En blijf in gesprek met talentvolle mensen. Vroeg of laat heb je ze nodig in je bedrijf.”
“Iedereen heeft wel eens een schop onder zijn kont nodig.”
De Jong heeft nlgroeit geïnitieerd omdat hij denkt dat alle ondernemers wel iemand kunnen gebruiken die ze een spiegel voorhoudt en kritische vragen stelt. “Iedereen heeft wel eens een schop onder zijn kont nodig.” Bovendien ziet hij dat bedrijven vaak tegen dezelfde obstakels aanlopen in de verschillende groeifases. “Als je de oplossing weet en die met elkaar deelt, dan gaat het groeien gemakkelijker, sneller en beter. Topsporters hebben een coach, dus waarom ondernemers ook niet?!”
Bron: AD, Natasja de Groot | Foto’s Marco Okhuizen en Marco de Swart