Omgaan met tegenvallers grootste groeiuitdaging

“Mentaal en fysiek overeind blijven.”

Ik ben zelf al jaren ondernemer en als we het met elkaar hebben over het ultieme survivalmoment dan is dat als – en die lijken zelden alleen te komen – er zich tegenvallers aandienen. Er vallen klanten weg, de belangrijkste commerciële man vertelt dat hij een andere baan heeft, en dergelijke. In zo’n periode mentaal en fysiek overeind blijven als ondernemer is een geweldige opgave, want dan komt het er wel op aan.

“Houd je focus op nieuwe klanten en inkomsten.”

Ga praten met echte peers, collega groeiondernemers, die je kunt vertrouwen. Zorg altijd dat je je bedrijf op orde hebt. Heb aandacht voor je mensen en je administratie zodat je weet hoe je er precies voor staat. Snijd rücksichtslos in de kosten. Probeer bij opzegtermijnen tot een deal te komen met je leveranciers. Zoals Cruijff al zei “elk nadeel heb z’n voordeel”. Het betekent dat na de dalen ook weer toppen volgen. En het allerbelangrijkste: houd je focus op nieuwe klanten en inkomsten.

“Zorg voor je lijf en je hoofd.”

Ondernemen is topsport, zorg voor je lijf en hoofd. In dat kader de beste tip: ook jouw mobiel heeft veel slaap nodig: vroeg in de avond uit en pas na het ontbijt weer aan. Geloof het of niet, maar je haalt veel meer klanten binnen met een ‘uitgeslapen’ mobiel.

Auteur: Joop de Jong, Port4Growth