Amsterdams softwarebedrijf met vrouwelijke CEO is het snelst groeiende bedrijf in Nederland.

Leusden, maandag 25 september 2023Het in Amsterdam gevestigde tech- en softwarebedrijf Valcon SEE is het snelst groeiende bedrijf van Nederland, blijkt uit onderzoek van Erasmus Centre for Entrepreneurship in samenwerking met nlgroeit. Managing partner Sonja Meijerink nam vandaag de Gouden Groeier Award in ontvangst op het Top 250 Groeibedrijven Event.  Valcon SEE treedt daarmee in de voetsporen van media.monks, Picnic, Justeat Takeaway, en Rituals. Bovendien ontving Meijerink ook de Vrouwelijk Groeier Award voor het succesvolste groeibedrijf met minstens één vrouwelijke oprichtster of bestuurder, dat werd uitgereikt door Prins Constantijn van Oranje-Nassau. Het is de eerste keer dat een bedrijf met deze twee awards naar huis gaat.


Valcon SEE, een zelfstandig bedrijf gespecialiseerd in software, liet elektrische bussenproducent Ebusco uit Deurne en de Amsterdamse betaalserviceprovider Mollie net achter zich. Onder leiding van Meijerink groeide het bedrijf tussen 2019 en 2022 razendsnel van 60 naar bijna 500 werknemers. In 2022 was Meijerink CEO van Typegast dat begin 2022 werd overgenomen door Valcon. Typegast was meervoudig Top 250 Groeibedrijf en winnaar van de Vrouwelijke Groeier Award 2022.  

Sonja Mejierink kreeg in het AFAS Theater in Leusden de Gouden Groeier uitgereikt door media.monks CEO Victor Knaap: “Het is een enorme eer om het snelst groeiende bedrijf in Nederland te zijn. We zijn blijven groeien omdat we met hart en ziel geloven in wat we doen. Niet alleen ik maar het hele team, dat zie je ook bij alle eerdere Gouden Groeierondernemers, zoals als Victor Knaap, Jitse Groen, Michiel Muller en Raymond Cloosterman. Bij Valcon SEE gaan altijd voor tien en stellen de klant 100 procent centraal. Wij zijn zelf zo hard gegroeid omdat we onze klanten laten groeien: hun succes is dus ons succes.”

Ook duurzame innovators NX Filtration en Crisp in de prijzen  

Op het Top 250 Groeibedrijven Event werd ook speciale aandacht besteed aan snelgroeiende bedrijven die sociaalmaatschappelijke impact combineren met een snelgroeiend verdienmodel. NX Filtration, gespecialiseerd in innovatieve, duurzame waterfiltersystemen die het hergebruik van water stimuleren en schade voor het milieu fors reduceren, werd gekroond tot Impactvolle Groeier 2023. Een vakjury bestaande oud-winnaar Maarten Bosch (Mosa Meat), Ilknur Dönmez (Ministerie van Economische Zaken en Klimaat), Ed Brinksma (Erasmus Universiteit Rotterdam), Suzanne Ekel (Goldschmeding Foundation) en Ruben Brave (serial entrepreneur) selecteerde het bedrijf uit een top 5 van succesvolle groeibedrijven met een sociale missie gericht op maatschappelijke impact. 
De prijs voor de snelst groeiende scaleup, een bedrijf jonger dan zes jaar, ging naar het Delftse Crisp. Crisp, opgericht in 2018, is een online supermarkt die bewust kiest voor lokale, duurzame producten en direct samenwerkt met boeren. 

 De Top 250 Groeibedrijven 2023  
Voor de CEO’s en oprichters van de innovatieve kopgroep van het Nederlandse bedrijfsleven organiseerden Erasmus Centre for Entrepreneurship en nlgroeit voor het derde jaar het Top 250 Groeibedrijven Event. Het event werd dit jaar gecombineerd met het jaarevent van nlgroeit en stond volledig in het teken van duurzame groei. Zoals de recente gebeurtenissen met (voormalig) Top 250 Groeibedrijven VanMoof en Lightyear aantonen, blijft het vasthouden van snelle groei door te schalen voor veel bedrijven een grote uitdaging. Het samenbrengen van ondernemers zoals bij dit event is een krachtige manier om hen handvatten te geven om deze uitdagingen het hoofd te bieden.
Al zeven jaar doet Erasmus Centre for Entrepreneurship, het ondernemerschap centrum van Erasmus Universiteit Rotterdam, onderzoek naar de 250 snelst groeiende bedrijven in Nederland. Deze worden geselecteerd op basis van absolute en relatieve (in %) groei in voltijdswerkgelegenheid (FTEs) tussen 2019 en 2022.  De Groeibedrijven zijn, volgens prof. dr. Justin Jansen, hoogleraar Corporate Entrepreneurship aan Rotterdam School of Management (Erasmus Universiteit Rotterdam), rolmodellen voor de rest van het Nederlandse bedrijfsleven. Jansen: “Top 250 Groeibedrijven zijn de ondernemingen die helpen onze economie toekomstbestendig te maken en baanbrekende verdienmodellen en innovaties ontwikkelen die zorgen voor ingrijpende veranderingen. De diversiteit laat zien dat er altijd mogelijkheden zijn tot het vinden van nieuwe groeipaden, ongeacht de leeftijd of sector van een onderneming. Uit onderzoek weten we dat een netwerk van gelijkgestemden hierbij ontzettend belangrijk is. Daarom organiseren we dit event.”    

 
Over Valcon SEE 
De dubbele prijswinnaar Valcon SEE komt voort uit het sofwareontwikkelbureau Typeqast, opgericht door Meynald Weerman in 2017. Sonja Meijerink is sinds 2018 CEO en heeft hiervoor haar sporen verdiend in de IT-wereld, met onder meer ervaring bij LogicaCMG en Levi9. De ‘gouden groeiformule’ is dat het bedrijf maatwerk IT-oplossingen betaalbaar maakt voor klanten door talentvolle ontwikkelaars in te zetten vanuit Kroatië, Bosnië en Servië. Later dit jaar gaat Valcon SEE volledig op in het overkoepelende bedrijf Valcon. Valcon is het resultaat van een fusie tussen het Nederlandse First Consulting, het Scandinavische Valcon en het Brits-Nederlandse Viqtor Davids in 2021 en timmert sindsdien aan de weg met een buy-and-build strategie. Het moederbedrijf is actief op het gebied van consultancy, data en tech in meer dan veertig landen met vestigingen in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zweden, Kroatië, Bosnië en Servië.  

Over de top 250
Wie zijn de snelst groeiende bedrijven van Nederland? En wat maakt ze succesvol? Welkom bij Top 250 Groeibedrijven 2023, de nieuwste editie van onze jaarlijkse monitor over de top groeibedrijven van Nederland. Dit onderzoek is het resultaat van een langdurige samenwerking met Rotterdam School of Management (Erasmus Universiteit Rotterdam) en nlgroeit.

Ontwikkel jezelf met een mentor van nlgroeit

VALCON SEE winnaar van Gouden Groeier 2023