Een sterk ecosysteem

Deze bijeenkomst werd georganiseerd door nlgroeit in samenwerking met NL2025. Doel: Vanuit gedeelde expertise het ondernemerschap in de regio en de bijbehorende groeiambities versterken. Dit vanuit een sterk ecosysteem van groeiondernemers die met elkaar kennis, ervaring, uitdagingen en innovatieve oplossingen kunnen uitwisselen op het gebied van innovatief ondernemerschap. Zo werken ze samen aan een ambitieus doel: de 4e economische topregio van Nederland worden.

Visie op de regio Zwolle

Na een inloop (uiteraard met koffie en de mogelijkheid elkaar alvast even te spreken), trapte de dag af met ‘s ochtends een plenaire sessie onder leiding van Kees de Jong. Hierin kwamen plaatselijke ondernemers en initiatiefnemers Jasper Vrieling (Vrieling Adviesgroep), René Breman (Bréman Installatiegroep) en Arjan Jansen (Regionaal Techniek Centrum) aan het woord over hun visie op het doel van deze bijeenkomst. Daarnaast was burgermeester Peter Snijders aanwezig met een inspirerende speech over de toekomst van Zwolle als economische groeiregio.

Toelichting op de groeifases

Na deze introductie werd er in het programma dieper ingegaan op de fases die een ondernemer doormaakt wanneer hij/zij aan het hoofd staat van een groeiend bedrijf, en de uitdagingen, mijlpalen en andere aspecten die hierbij komen kijken. Prof. Justin Jansen gaf hierop een kort college over de stand van het MKB in Nederland en de impact op de economie. Hierbij ging hij in op de vraag: wat maakt sommige ondernemers nou zo succesvol, en andere niet? Afsluitend voor de ochtend was het mogelijk om Michiel Muller, CEO van toponderneming Picnic, vragen te stellen over zijn groeiproces tijdens een Collegetour-achtige setting. Zo kregen alle aanwezige de kans zijn input en scherpe analyses te horen over veelvoorkomende groei-uitdagingen.

In gesprek met andere ondernemers

Het tweede deel van de dag stond in het teken van ronde-tafelgesprekken tussen de aanwezige ondernemers. Na de lunch werden er verschillende groepen gemaakt, waarin onder leiding van de moderatoren ondernemers met elkaar in gesprek gingen over hun eigen groeiambities. Tijdens deze ronde-tafelsessies sloot ook onverwachts Zwols ondernemer en voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof aan. Door met elkaar in gesprek te gaan konden ondernemers hun uitdagingen delen en elkaar inspireren tot nieuwe oplossingen te komen. Deze sessies zijn altijd een vruchtbare bodem voor nieuwe ideeën, en dat bleek ook deze keer tijdens de wrap-up sessie waarmee de middag werd afgesloten.

Wordt vervolgd…

Deze bijeenkomst was een prachtige kick-off voor een gloednieuwe regionale ondernemers community. Aan het enthousiasme en de betrokkenheid van de aanwezigen was duidelijk te merken dat er behoefte bestaat vanuit ondernemers om zich met anderen te kunnen verbinden. Vandaar dat er voor het najaar een vervolgsessie op de planning staat. Meer informatie en de mogelijkheid om je aan te melden volgt zo snel mogelijk.

Benieuwd naar een sfeerimpressie van deze inspirerende dag? Kijk hier de video: