Ashja Bosboom, mentor nlgroeit, over kansen tijdens een crisis

Ashja Bosboom, mentor nlgroeit, over kansen tijdens een crisis

Scala uitgeverij bezitten eigen merken, zijn contentmakelaar en bereiken bijna 1 miljoen mensen met een creatieve hobby via tijdschriften, video, live events, communities en websites.

In 2005 maakte het bedrijf een grote crisis mee. Adverteerders vielen weg en dus ook de inkomsten. Ze besloten online te gaan, wereldwijd waren ze de eerste uitgever die deze stap nam. Het bleek de redding van het bedrijf. Wel had deze stap, en de bijhorende media aandacht, een grote impact in de uitgeverijbranche. Vanuit de sector was er veel onbegrip en angst voor kannibalisatie.

Het is nog niet duidelijk wat de coronacrisis voor gevolgen heeft. Ashja is trots en dankbaar dat haar team zich zo snel heeft aangepast aan de situatie. Er is hard nagedacht over mogelijkheden om impact te maken. Zo startte ze het initiatief van een gratis online magazine voor mensen die wilden leren haken, koken en bakken. Hoewel adverteerders op dit moment lastig te vinden zijn, loopt de webshop en alle online content buitengewoon goed. Het lijkt er op dat ze er redelijk goed vanaf komen.  

“Wij zijn continu bezig met vernieuwen, aanpassen en veranderen. Eerste kochten we merken,  nu ontwerpen we ze zelf en de laatste twee jaar maken we content voor selectieve partners.”

Voor de toekomst zijn er duidelijke doelen, groeien met 70% in 2025 en dit met zo goed als hetzelfde team. Dus nog slimmer werken en de focus leggen daar waar je goed in bent.

Ashja’s advies voor ondernemers: “Zonder lef geen leven. Als je geen nieuwe dingen probeert, niet aan het ontdekken bent, dan sla je dood. Doe het gewoon, leer van je fouten, kijk wat er kan in plaats van wat er niet kan, zelfs tijdens corona. Leer van je fouten, geniet van je successen. Vertrouw in je team en in jezelf dan kan het bijna niet mis gaan.“