Hoe Dept in drie jaar uitgroeide tot één van de 10 snelste groeiers van Nederland

Dept is in 2016 gestart vanuit het doel om bedrijven te helpen met innovatieve oplossingen die aansluiten op de nieuwe digitale wereld. Hiervoor bestond Dept uit 13 verschillende, gespecialiseerde digitale bureaus die zich aangesloten hadden bij TamTam, één van de eerste internetbureaus in Nederland. Onder een nieuw label hoopte Dept verder te groeien dan de muren van één agency of de grenzen van één land. 

‘Keihard groeien’
Paul Manuel, oprichter van TamTam en nu co-founder & supervisory board member van Dept, beschrijft hoe hij TamTam heeft kunnen laten uitgroeien tot Dept: ‘Gewoon ‘simpel’ ondernemen. Klanten, medewerkers en service eerst.’ Hij adviseert jonge ondernemers dan ook om te durven ondernemen en ambitieuze doelen te stellen. Doelen die op het eerste oog onhaalbaar lijken binnen het gestelde timeframe en er dan keihard aan werken om ze toch waar te maken. Het bedrijf adviseert ondernemers ambitieuze doelen te stellen. Doelen waarvan je denkt dat ze misschien niet haalbaar zijn binnen het gestelde tijdsbestek en werk er vervolgens keihard aan om ze waar te maken. 

Een sterk advies uit de praktijk, zo blijkt. Samen met zijn medewerkers stelde Paul een duidelijk doel: in de top drie van bureaus in Nederland terechtkomen. Om daar nog een schepje bovenop te doen ontstond ook het idee om een internationaal bedrijf te worden. Dat was het begin van de groeistrategie van TamTam naar Dept met een ‘buy-and-build’ aanpak. 

Buy–and–build
De buy-and-build strategie van TamTam betekende dat Paul zijn bedrijf versneld wilde laten groeien door acquisities. Hiervoor ging het bedrijf samenwerken met een private-equity-investeerder zodat er sneller fondsen beschikbaar waren voor overnames. Met een team van vijf man ging TamTam op zoek naar bedrijven waar het samen mee kon denken én doen. Door steeds meer bedrijven aan de laten sluiten, kon TamTam meer klanten bereiken en betere dienstverlening bieden. Dit zorgde ervoor dat de bedrijven samen harder groeiden en zich onder het paraplumerk Dept als toonaangevend digital agency in Europa kon ontwikkelen.

Medewerkers mee laten groeien
De buy-and-build strategie zorgde ervoor dat Dept zich in drie jaar tijd ontwikkelde tot één van de snelst groeiende bureaus ter wereld met meer dan 1500 werknemers in dertien landen verspreid over Europa en Amerika. Toch is groei niet direct de focus van Dept. ‘We willen onze klanten steeds beter van dienst zijn’, aldus Fieke Ripping, global marketing manager bij Dept. ‘We zien dat het goed werkt als verschillende specialismes samenwerken en ook echt met elkaar aan tafel zitten.’ Met verschillende initiatieven zorgt Dept ervoor dat haar medewerkers de harde groei kunnen bijbenen en waarmaken. ‘Depsters’ ondergaan een strenge werving en selectie waar niet alleen wordt gekeken naar de skills, maar ook culture fit heel belangrijk is. Voor de nieuwe medewerkers organiseert Dept een aantal keer per jaar de ‘Dept Induction Days’, waar ze alles leren over Dept en de bijbehorende mindset en tegelijkertijd collega’s van over de hele wereld ontmoeten. ‘Iedere Depster krijgt een buddy toegewezen die hem of haar begeleidt en kennis laat maken met onze systemen, processen en structuren.’

Groeiambities voor de toekomst
Eind vorig jaar kondigde Dept aan haar wereldwijde groeiambitie verder in te zetten met een nieuw internationaal investeringsfonds. Met deze investering zet Dept de volgende stap naar groei binnen een industrie die zich in rap tempo ontwikkelt. Het bedrijf is inmiddels druk bezig om haar diensten in de UK & US op te schalen tot full-service en we verwachten ze daarom ook volgend jaar weer terug te zien in de Top 250 Scale-ups. 

 

Dit interview is geschreven door Erasmus Centre for Entrepreneurship en gepubliceerd op de website: www.ece.nl.