De groeiformule van Metrixlab

Op het hoofdpodium van de Week van de Ondernemer ging Kees de Jong van nlgroeit voor ca. 700 deelnemers hierover in gesprek met rasondernemer Han de Groot.  

Groeiambassadeur van nlgroeit Han de Groot is oprichter van Metrixlab, dat hij als startup in 1999 samen met zijn compagnon uitbouwde tot een van de meest succesvolle online marktonderzoekbureaus ter wereld. Vele jaren voerde Metrixlab de FD Gazellen lijst aan. Inmiddels heeft hij samen met de Amerikaanse durfinvesteeerder Bain Capital, MetrixLab met het Japanse MACROMILL gefuseerd. Het fusiebedrijf heeft 1500 medewerkers in 13 landen en een jaaromzet van EUR 250 miljoen.

Op het hoofdpodium van de Week van de Ondernemer onthulde Han de Groot zijn “geheim”. Zijn groeiformule bestaat uit zes ingrediënten:

  1. Timing is everything
  2. It’s all about execution: people, planning en discipline
  3. Put Data at the Core and Act on it
  4. Innovate
  5. Culture: responsibility, servant leadership & ambition
  6. Buy & Build with little capitalJuiste timing

Ongeveer 70% van onze groei komt door overnames maar het begon allemaal met de juiste timing. Eind jaren 90 was internet in opkomst. In die periode startten wij met het installeren van software in een browser om data te verzamelen. Dat ontwikkelde zich al snel naar online enquêtes. Wij profiteerden van de switch van offline naar online.

“Keynote @NLGroeit gevolgd bij @WvdO. Top! Ambitie om te groeien!!!”

Uitvoering maakt het verschil
Iedereen kan een goed idee hebben maar het gaat uiteindelijk om de uitvoering. Daarmee maak je het verschil. Het  draait allemaal om de kracht van sales en operatie. Dat inzicht moet je delen in je organisatie. Verder zaten we in de cadans van iedere drie maanden rapporteren aan de raad. Dat vraagt discipline. Terugkijken naar wat je hebt gedaan en vooruit kijken naar wat je de komende tijd gaat doen. Dit heb ik 16 jaar lang volgehouden. Dat vroeg veel energie maar heeft veel opgeleverd.  Naast de kwartaalplanningen hadden wij altijd een drie-jaars plan. Het formuleren van doelen is zo belangrijk. Wat moet ik vandaag doen om morgen een stapje dichter bij mijn doel te komen.

Maak data beschikbaar
Wij doen geen unieke dingen. Er zijn zoveel anderen die hetzelfde doen als wij. Het onderscheid zit hem in de processen. Door alle stappen te automatiseren komen er veel data vrij. Die moet je beschikbaar maken in het bedrijf. Zorg dat alle KPI’s voor iedereen toegankelijk zijn. Zo kun je er met elkaar aan werken om iedere dag een stukje beter te worden. Bovendien gaat het door deze transparantie in data alleen nog maar om de klant en kun je direct met elkaar in gesprek over oplossingen. Als je gezond wilt groeien, is dat belangrijk en moet je zorgen dat je van gekke discussies af bent. 

Innovatie zit in de organisatie van je bedrijf
De regel is dat 30% van je omzet komt door nieuwe producten. Innoveren is belangrijk om met je bestaande klanten mee te groeien en ze te behouden maar uiteindelijk draagt het eraan bij dat je juist meer van je traditionele producten verkoopt. Innovatie zit veel meer in hoe je het bedrijf organiseert. Iemand die bij jou in dienst is, moet net iets meer opleveren dan een van de medewerkers bij de concurrent.

Geef vertrouwen aan jonge mensen
Als je in 80 landen actief bent, is er veel diversiteit. Het is complex om dan tot een uniforme cultuur te komen.
We hebben wel een cultuur van verantwoordelijkheid. Vooral bij jonge mensen zie je dat ze snel leren en verantwoordelijkheid willen nemen. Hen moet je vertrouwen geven. Onze ambitie was om tot de top 5 van de wereld te behoren.

Versnellen in lokale markt
Groeien door internationaal concurrenten over te nemen is best lastig maar is wel een manier om een versnelling in de lokale markt te veroorzaken. Wij hadden dit nodig om tot een organische groei te komen. Strategie was vaak om eerst samen te werken met de concurrent en dan te laten zien dat jij op alle onderdelen net iets beter bent. Vertrouwen bouwen dat jouw formule beter is. Dat maakt de weg voor een fusie vrij.

Auteur: Herlinda Blokker, content strateeg nlgroeit