Cosmeticamerk Rituals creëert meeste banen

Top 250 Groeibedrijven 2017: Nederlands best groeiende bedrijven

De Top 250 Groeibedrijven 2017 toont de Nederlandse bedrijven die in de periode 2012 – 2016 de meeste groei hebben gerealiseerd, waarbij de top 10 is gerankt op basis van het aantal nieuw gecreëerde banen in termen van FTE (Full-Time Equivalent). De Top 250 Groeibedrijven 2017, die dit jaar voor het eerst verschijnt, is gebaseerd op het ScaleUp Dashboard van het ECE en RSM. Het is een overzicht van bedrijven die aan het begin van de periode minimaal 10 werknemers en/of 5 miljoen euro omzet behaalden en jaarlijks een groei van minimaal 20% in omzet en/of werknemers realiseerden.

Rituals voert sinds vandaag deze nieuwe lijst aan. Oprichter en CEO Raymond Cloosterman zag zijn bedrijf groeien naar meer dan 500 winkels wereldwijd. Cloosterman over de hoogste notering: “We zijn erg vereerd met deze titel. Het is nooit een doel op zich geweest om hard te groeien maar het is wel een prachtige beloning voor het merk Rituals en de gepassioneerde mensen die er voor en achter de schermen elke dag  voor knokken. Op dit moment openen we 2 tot 3 winkels per week ergens in de wereld en groeit de Rituals familie in hoog tempo. Afgelopen jaar hebben we 2400 leuke mensen aangenomen en getraind.”

Op de tweede plaats van de Top 250 Groeibedrijven 2017 staat Royal Reesink NV, groothandel in onder andere landbouwwerktuigen, gereedschappen, huishoudelijke artikelen en tuinmeubelen, met 906 banen. Royal Reesink startte in 1786 met een kleine smederij. De derde plek is voor Coolblue, dat in 1999 begon als studentenbedrijf van Pieter Zwart, maar nu een webwinkel is met meer dan 323 shops en 8 fysieke winkels in Nederland en België. Goed voor 456 nieuwe banen.

Het ScaleUp Dashboard maakte voor het jaarlijkse onderzoek naar de snelgroeiende bedrijven in Nederland gebruik van verschillende databronnen, eigen onderzoek en bestaande, openbare databases en wordt geleid door Prof. dr. Justin Jansen, academisch directeur van het ECE. Jansen over de Top 250 Groeibedrijven 2017: “Het ScaleUp Dashboard is de eerste lijst die echt alle bedrijven van Nederland met meer dan 10 medewerkers langs de meetlat heeft gelegd. Er zijn meer lijsten beschikbaar, maar die geven beperkt inzicht doordat bedrijven zichzelf moeten aanmelden, of doordat ze zich richten op bepaalde sectoren. Inzicht in welke bedrijven echt tot de top behoren ontbreekt dan ook en dat willen we bereiken door deze Top 250 Groeibedrijven, van de ruim 3000, van Nederland te lanceren.”

1. Rituals
CEO en founder: Raymond Cloosterman
Oprichting: 2000
Aantal banen gecreëerd: 1.097
Locatie: Amsterdam

Ontstaan uit de overtuiging dat met weinig moeite wat extra geluk kan worden gecreëerd, is Rituals nog altijd een van de succesvolste cosmeticamerken in Nederland. Oprichter en CEO Raymond Cloosterman heeft met zijn bedrijf ook de vleugels uitgeslagen naar het buitenland en daardoor is het bedrijf in zestien jaar tijd gegroeid naar meer dan 500 winkels en 1500 verkooppunten wereldwijd. Deze internationalisering is een boost geweest voor de creatie van nieuwe fulltime banen en daarmee is Rituals een ware nummer één in de Top 250 Groeibedrijven 2017.

2. Royal Reesink
CEO: Gerrit van der Scheer
Oprichting: 1786
Aantal banen gecreëerd: 906
Locatie: Apeldoorn

Royal Reesink is oorspronkelijk opgericht als smederij, maar al snel werd ook gehandeld in ijzer, ijzerwaren en kolen. Tegenwoordig is het bedrijf een groothandel in onder andere landbouwwerktuigen, gereedschappen, huishoudelijke artikelen en tuinmeubelen. De afgelopen jaren heeft het bedrijf een aantal grote overnames gedaan waardoor Reesink in een keer een grote speler is geworden op de Europese markt. Deze overnames hebben gezorgd voor enorme groei van het bedrijf en daarmee een significante banencreatie.

3. Coolblue
CEO en founder: Pieter Zwart
Oprichting: 1999
Aantal banen gecreëerd: 456
Locatie: Rotterdam

Uiteraard kan Coolblue niet ontbreken in de Top 250 Groeibedrijven 2017! Inmiddels heeft Coolblue meer dan 300 websites en vijf fysieke winkels opgezet. Daarnaast heeft het bedrijf in 2015 een magazijn geopend in Tilburg ter grootte van maar liefst 22.000m2 (ongeveer vijf voetbalvelden). Coolblue verwacht het komende jaar nog veel meer banen te creëren, maar voor nu heeft het bedrijf met deze banencreatie een mooie top drie plaats weten te bereiken.