Vanochtend maakte KVK de 16e Innovatie Top 100 bekend. In deze lijst staan de honderd bedrijven die ondanks de gevolgen van de coronacrisis afgelopen jaar wisten te innoveren en te groeien.

Een panel van innovatie-experts maakte de selectie uit meer dan 330 inzendingen voor een notering in de jaarlijkse KVK Innovatie Top 100.  Alle nominaties zijn beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid en gerealiseerde omzet en groeipotentie.

Innovatie zorgt voor groei

Innovatieve ondernemers strijden elk jaar voor een plaats in de KVK Innovatie Top 100. En niet zonder reden: uit onderzoek onder de Top 100-bedrijven blijkt dat innovatie zorgt voor groei. Driekwart van de ondernemers geeft aan dat door de innovatie de concurrentiepositie is toegenomen en dat de omzet is gestegen. De winst en productiviteit neemt toe bij 57% van de ondervraagde ondernemer. Bij iets meer dan de helft is bovendien het aantal medewerkers toegenomen en de export gestegen.

Facts en figures

Noord-Holland is met 22 bedrijven het best vertegenwoordigd, gevolgd door Zuid-Holland met 20 en Noord-Brabant met 17 bedrijven. Na de creatieve sector (23 innovaties) is een groot deel van de innovaties afkomstig uit de food- en agrisector (13) en de zorgsector (13). In Noord-Holland scoort de sector ICT goed. Meer dan de helft van de bedrijven uit de lijst heeft maximaal 10 mensen in dienst. Er zijn 33 startups. Het oudste bedrijf in de lijst is het familiebedrijf Jooren Scheepsschroeven uit Dordrecht. Het is gestart in 1959.

Bekendmaking nummer 1

Op 2 februari 2022 maakt een jury onder voorzitterschap van Ruud Koornstra de exacte notering van elk bedrijf in de KVK Innovatie Top 100 bekend. Dan is ook duidelijk welk bedrijf in de nummer 1 positie van Somnox overneemt en zich een jaar lang het meest innovatieve mkb-bedrijf van Nederland mag noemen.

Aan de KVK Innovatie Top 100 is bewust geen (geld)prijs verbonden, de winnaar ontvangt een plaquette. De complete lijst vind je hier: www.kvkinnovatietop100.nl