De 6 lagen van (groei-)strategie
In dit plan beschrijf je de 6 lagen van strategie, zoals beschreven in het boek Lords of Strategy van Walter Kiechel III. Op basis van die lagen zie je al snel waar het om moet draaien binnen je bedrijf, welke cijfers en KPI’s voor jou essentieel zijn, en welk pad je moet volgen.
- Woorden: In het ideale geval is je bedrijfsnaam onlosmakelijk verbonden met woorden of termen die iedereen kent, en waarvan ze precies begrijpen wie of wat er wordt bedoeld. Soms krijg je ze toebedeeld (denk aan Hema-worst, maar ook aan het werkwoord ‘Facebooken’), maar vaak moet je ze zelf claimen. Denk dus goed na: wat zegt précies wat jouw bedrijf is, wil en belooft.
- Merkbelofte: Wie zijn jouw kernklanten, en wat verkoop je ze precies? Dat noemt Harnish de unique brand promise. In het meest ideale geval verkoop je jouw product uitsluitend aan het beste deel van de markt. Dit noemt Harnish de profit pool. Je meest loyale klanten die fanatieke liefhebbers zijn van jouw product. Met een trouwe, vaste klantenbasis kan je zelfs met een kleiner marktaandeel een grote marge maken.
- Garantie: Bij je merkbelofte hoort een garantie. Het moet consequenties hebben als je je belofte verbreekt. Door deze garantie doen medewerkers hun best om de belofte waar te maken, en hebben de klanten meer vertrouwen in jou als verkoper. Bedenk goed welke beloften jij jouw klanten kan doen. Niet goed, geld terug? Elders goedkoper, dan krijg je het verschil terug? Het klinkt eenvoudig, maar denk er goed over na!
- Strategie in één zin: Wat maakt de dienst of het product die jij aanbiedt nou zó onderscheidend. Probeer dat in één zin te vangen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Betaalbare meubels die je zelf in elkaar moet zetten’, dan weet iedereen direct waar dit over gaat. Probeer te signaleren wat de USP’s van jouw product zijn: wat bied jij de klant?
- Onderscheid jezelf: Durf te kiezen, schrijft Michael Porter in What is Strategy. Volgens Porter is het belangrijk voor een goede strategie dat je bedrijf een unieke manier van werken heeft, duidelijke keuzes maakt in wat wel en wat niet te doen, en te zorgen dat deze dingen goed op elkaar aansluiten. Zorg simpelweg dat je iets anders doet dan de rest.
- X-factor: Wat is de reden dat mensen jouw producten kopen? Hier kan je bijvoorbeeld achterkomen door het gewoon eens aan je beste klanten te vragen. Een andere goede manier om achter jouw x-factor te komen is te bedenken waar je in jouw sector nou de allergrootste hekel aan hebt. Wat zou jij nou graag willen verbeteren? Daar ligt je kans!