De ideale financieringsmix met stapelfinanciering

Misschien herken je het wel: je zoekt een bedrijfsfinanciering, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. En heb je een financiering gevonden? Dan is deze soms niet toereikend. Gelukkig biedt stapelfinanciering hiervoor de oplossing. Daarmee combineer je meerdere financieringsvormen, waardoor je niet meer afhankelijk bent van 1 financier. Zo creëer je een financieringsmix op maat die volledig in je behoefte voorziet.

Welke financieringsvormen zijn er?
Welke financieringsvormen het beste passen bij jouw bedrijf hangt onder andere af van de fase waarin jouw onderneming zich bevindt, de hoogte van de financiering en de voorwaarden van de financiers. Wij zetten de belangrijkste vormen op een rijtje. Met stapelfinanciering maak je dus zelf een combinatie tussen onderstaande vormen, die bij jouw onderneming past.

  1. Bankkrediet: Bankkrediet is nog altijd een financieringsvorm waar veel ondernemers in eerste instantie voor kiezen. Maar je hebt te maken met strenge voorwaarden, zo moet je vijf jaar bestaan en stabiele jaarcijfers kunnen presenteren. Hierin kan stapelfinanciering een oplossing zijn. De bank wil misschien niet het volledige gewenste bedrag lenen, maar wel een gedeelte. Deze lening kan je dan aanvullen met ander vormen van financiering.
  2. Overheidssubsidies & -regelingen: De overheid biedt financiële ondersteuning voor bedrijven. Op de website van RVO vind je een overzicht van alle beschikbare regelingen en subsidies.
  3. Achtergestelde lening: Bij een achtergestelde lening is de financier die deze lening uitgeeft achtergesteld op andere schuldeisers in het geval van een faillissement. Je hoeft hem of haar dus pas als laatste terug te betalen. De kans is dan aanzienlijk dat de financier het geld niet terugziet in geval van een faillissement. Een voordeel van een achtergestelde lening is dat er minder voorwaarden op van toepassing zijn. Een nadeel is dat de rente vaak hoog is, om het grotere risico af te dekken. Achtergestelde leningen worden vaak verstrekt door holdingmaatschappijen, investeerders of zakelijke partners, en kunnen interessant zijn bij snelle groei, uitbreiding of een bedrijfsovername.
  4. American factoring: American Factoring is non-bancaire financiering op basis van debiteuren. Je verkoopt je b2b-facturen aan een factoringbedrijf en krijgt direct je geld, terwijl zij wachten op de betaling van de klant. Hierbij neemt het factoringbedrijf het debiteurenbeheer én het kredietrisico over. Door je betaaltermijn te verlagen naar 1 dag, heb je sneller kapitaal om terug te laten vloeien in het bedrijf.
  5. Crowdfunding: Bij crowdfunding brengt een breed publiek gezamenlijk geld bij elkaar, bijvoorbeeld door te doneren of door een lening te verstrekken. Voordeel is dat je de tarieven en voorwaarden zelf bepaalt. Echter, moet je wel een groot bereik en een toegewijd publiek hebben om een succesvolle crowdfundingactie op te zetten.
  6. Leasing: In plaats van bedrijfsmiddelen aan te schaffen, kan je ze ook leasen. Zo houd je werkkapitaal in het bedrijf, omdat je in termijnen betaalt. Hierbij heb je verschillende vormen, zoals financial lease waarbij je eigenaar bent van het product en dit als het ware afbetaalt, operational lease waarbij de leasemaatschappij eigenaar is en jij huurder, en sale & lease back waarbij je je eigen object verkoopt en het in termijnen terugkoopt.
  7. Microkrediet: In Nederland deed microkrediet in 2008 zijn intrede als optie voor ondernemers om te starten of uit te breiden. Microkredieten lopen tot max. € 50.000, en de verstrekker vraagt (vaak) minder zekerheden dan een bank. Je bent echter wel persoonlijk aansprakelijk, en er wordt gekeken of je de rente- en aflossingsplicht kunt naleven. Ben je sociaal ondernemer? Dan mag je lenen tegen een lagere rente.
  8. Kredietunie: De Kredietunie is een coöperatie van MKB’ers die via een gemeenschappelijke kas geldmiddelen beschikbaar stelt. Hieruit kunnen MKB’ers een bedrag tussen de € 50.000 en € 250.000 lenen. Bovendien bieden de geldverstrekkende leden vaak coaching. De Kredietunie kijkt vooral naar de ondernemer en de kansen in plaats van ratio’s en zekerheden.
  9. Leverancierskrediet: Met leverancierskrediet financier je voorraden. Het biedt dus uitkomst voor groothandels, producenten en andere MKB’ers die bij een leverancier inkopen. Je ontvangt & verkoopt goederen alvast en je leverancier betaalt daar pas later voor. Vaak hanteert de leverancier hiervoor een termijn van max. 90 dagen. Ondertussen verzamel je de middelen om het krediet af te betalen. De voordelen? Het is vaak goedkoper en sneller dan een bankkrediet. Wel kan het een vertekend beeld geven van je liquiditeitspositie.
  10. Business angels & informal investors: Oud-ondernemers of vermogende personen worden soms business angel. Zij stoppen geld in een project of bedrijf, in ruil voor aandelen. Ook kunnen ze een bijdrage leveren met kennis of een waardevol netwerk.

Dit artikel is geschreven door onze partner Svea Finans. Sinds 2002 maakt Svea ondernemen mogelijk met Factoring: de non-bancaire financiering op basis van facturen voor het MKB & ZZP. Een perfecte financieringsmix creëren met factoring? Bel 0182 – 62 44 00 voor advies op maat of kijk op  https://www.svea.com/nl/nl/home/factoring/