Wie is Bas van Abel?
Van Abel is oprichter en board member van het duurzame telefoonmerk Fairphone. Daarvoor ontving hij op de Klimaattop in 2015 in Parijs de Momentum of Change Award uit handen van VN-topman Ban Ki-Moon. In oktober 2016 werd hij als jongste winnaar ooit met de hoogste Duitse Milieuprijs onderscheiden. Recentelijk heeft Bas samen met Anja Cheriakova De Clique opgericht, waarmee ze zakelijke keukens een circulaire service bieden voor het opwerken van bio reststromen tot nieuwe producten. De Clique is al getipt door Sprout als een van de meest belovende start-ups van 2021.

Fairphone nooit bedacht als bedrijf
Fairphone begon als een campagne. Het idee rondom die campagne was ‘’Hoe krijgen we de wantoestanden in de mijnen in Congo onder de aandacht?”.  Bas begon met het ontwikkelen van een telefoon. De eerste stap was om te beginnen bij de mijnen, ze keken hoe ze het proces stap voor stap konden verbeteren. Maar ook hoe ze het proces zo transparant mogelijk konden maken.

‘’Ik weet 100% zeker dat wij kinderarbeid in onze keten hebben. Waarom? Omdat wij in Congo zaken doen. Maar we proberen de zaken daar echt op te lossen. Doordat je het daar doet, krijg je te maken met de situatie die daar is. Maar het probleem is als wij daar niet zouden zijn, los je nog minder het probleem van kinderarbeid op.’’

Miljoenen telefoons verkocht, die nog niet bestonden..
“Ik nam een steen mee uit Congo, die heb ik op tafel gelegd bij KPN met de vraag of ze 1000 telefoons wilden kopen die nog niet bestonden, van een niet-bestaand bedrijf.” Die hebben zij gekocht en werd KPN longship partner. Binnen drie maanden had Bas 7,5 miljoen niet-bestaande telefoons verkocht. Hij zette door en uiteindelijk werden alle toestellen ontwikkeld en geleverd, wel met enige vertraging.

Fairphone heeft een holistische kijk op het geheel. Ze zijn actief in de mijnbouw. Maar ook actief bezig met recycling en re-using. Waarom? Ze weten dat mijnbouw slecht is. Wat Fairphone doet is kijken naar alle gebieden en daarna kijken hoe ze die schaalbaar kunnen maken.