Zo groeien YoungCapital en StuComm. Lees het in de terugblik Utrecht Groeit

Wat is er nodig om te groeien? Dagvoorzitter Niek Karsmaker van nlgroeit opent de avond: “Uit onderzoek blijkt dat ambitie een van de belangrijkste pijlers onder een snelle groei is. In welke mate wil de ondernemer groeien? Als ondernemer begin je vaak als creatieveling. Bij groei doorloopt je bedrijf verschillende fasen. Je gaat van de organisatiefase naar de managementfase. Je bedrijf groeit maar als ondernemer groei je ook.”

Juiste moment

De twee key note speakers Hugo de Koning van YoungCapital en Ronald Kouvelt van StuComm weten er alles van. In 2000, toen Hugo de Koning, Bram Bosveld en Rogier Thewessen nog studeerden, zochten ze een bijbaantje. Online bleken ze niets te kunnen vinden en dus richtten ze zelf een jobboard op: Studentenwerk. Dat bleek precies op het juiste moment te zijn. “Die timing is onze belangrijkste groeifactor. Er waren in die tijd nauwelijks nog concurrenten met een online marktplaats in recruitment.”

Elk jaar verdubbelen

In 2009 openden ze het eerste YoungCapital kantoor op de TU in Eindhoven. Het aantal ingeschreven kandidaten in de database passeerde toen de 500.000. YoungCapital groeide hard door en eindigde dit voorjaar als nummer vijf in de Top 250 Groeibedrijven 2019.  “Onze ambitie is om elk jaar te verdubbelen. Dat doen we door het bedrijf ‘beter’ te maken. Daarvoor hebben we een aantal jaren geleden een CEO aangesteld die de focus legt op de mensen in het bedrijf.” Een van de groei-ondernemers in de zaal vraagt wat YoungCapital doet aan burn-outs. Hugo erkent dat dit een serieus probleem is onder millennials. “De generatie van nu wil heel veel. We proberen daarop in te spelen door vitaliteitsprogramma’s en coaching aan te bieden. Maar het blijft een probleem.”

Mensen die beter zijn dan ik

In 2014 startte Ronald Kouvelt in zijn studentenkamer in Utrecht in 2014.Het Utrechtse bedrijf StuComm won in het voorjaar van 2019 een Dutch App Award. StuComm kreeg de publieksprijs voor beste app van Nederlandse bodem voor het ontwikkelen van hun StudentenApp. De app, die onder andere roosters en toets resultaten weergeeft, is volgens CEO Ronald Kouvelt een persoonlijke assistent voor studenten. Het vervangt de verschillende systemen die vaak door onderwijsinstellingen gebruikt worden. Vier jaar na het uitbrengen gebruiken inmiddels 27 scholen de app, waaronder de Universiteit Utrecht. Hoe vind en behoud je mensen? Ronald: “Ik probeer me te omringen met mensen die beter zijn in bepaalde dingen dan ik.”

Weet wat je zoekt

Op de vraag of hij adviseurs heeft, vertelt Ronald: ”Ik probeer in contact te komen met mensen die mij inspireren. Ik benader ze gewoon zelf om te vragen of ik van hen kan leren. Je moet wel goed weten wat je zoekt en gaan voor de beste mensen die je op dat gebied kan vinden.” Hugo beaamt dat je mensen om je heen nodig hebt om te kunnen groeien. “Ik heb altijd gespard met ondernemers die een stap verder waren. En ik spar nog steeds wekelijks met een ondernemer over groei. Ook hebben we een adviesboard als klankbordgroep, maar dat is meer op financieel gebied.”

Goed onderzoek

Internationale ambities hebben de beide heren ook. Hugo: “We willen verder gaan internationaliseren.” Uit de zaal komt de vraag wanneer je klaar bent om die internationale stap te maken. Hugo vertelt dat ze er lang over hebben gedaan. “We begonnen in België maar de Belgische wetgeving zat totaal anders in elkaar dan de Nederlandse. Mijn tip is goed onderzoek te doen voor je naar het buitenland gaat. Sinds 3 jaar zijn we aan het groeien in Duitsland. Daar hebben we goed onderzoek gedaan. Dit jaar zijn we met 500% gegroeid.” Ronald heeft een mentor die helpt om op te schalen naar de rest van de wereld. “Want vanuit Utrecht kunnen wij de hele wereld aan.”

Waardevolle adviezen

Na het plenaire deel gingen de groei-ondernemers aan ronde tafels met elkaar en met experts in gesprek over groeiambities, kansen en uitdagingen. Voorbeelden van onderwerpen aan deze tafels:   wel of niet investeerders aannemen, personeel inhuren, de groeifasen met de verschillende rollen, geef je het roer over en hoe vul je dat het beste in? Het leverde het inzicht dat de adviezen van de mede groeiondernemers erg waardevol zijn.