De 4 bouwstenen om je team te laten vliegen

Eén van de grootste veranderingen voor leiderschap op afstand is dat veel van wat eerder ‘vanzelf’ ging of makkelijk zichtbaar was, nu moet worden georganiseerd en meer moeite kost. Je ziet jouw medewerker niet de deur uitlopen naar een klant zodat je hem succes kunt wensen. De gesprekken waarin je met elkaar filosofeert en tot nieuwe ideeën komt ontstaan minder natuurlijk. Het is lastiger om te zien wanneer de kernwaarden verwateren en het valt minder op als een medewerker er niet goed bij zit.

Het is daarom extra belangrijk om een veilige omgeving te creëren waarin mensen vragen durven stellen, fouten mogen maken en zich uitspreken ook ze het lastig hebben. Een leider heeft daarin een cruciale rol.

Wat zijn de 4 bouwstenen om je team te laten vliegen?

1. Deel en leef de richting, doelen en kernwaarden van de organisatie.
Gebruik elk haakje dat je ziet om te communiceren waar de organisatie voor staat,wat je doelen zijn en”leef “je kernwaarden. Geef een compliment over gedrag dat past bij de kernwaarden of een project wat helemaal past bij de koers. Organiseer gesprekken over de toekomst, wat willen we behouden van deze nieuwe tijd en wat willen we terug uit de oude tijd.

2. Maak verwachtingen en verantwoordelijkheden helder en bespreekbaar.
Vraag expliciet door wat de ander nodig heeft om de verantwoordelijkheid of eigenaarschap te pakken. En vergeet ook niet te bespreken wat de ander nodig heeft om iets los te laten. Faciliteer en stimuleer deze gesprekken als leider.

3. Faciliteer verbinding en samenwerking die inspireert, trots maakt en energie geeft!
Organiseer ‘toevallige ontmoetingen’. Stimuleer het geven van complimenten aan elkaar en het delen van trots momenten. Dat kan ook zijn door te delen dat je een blunder bent  begaan en hoe je die hebt opgelost. Geef daarin als leider het goede voorbeeld, zet anderen in de schijnwerpers en blijf met verwondering en nieuwsgierigheid naar elkaar luisteren.

4. Blijf in contact en zorg dat je weet hoe het met je mensen gaat.
Maak gebruik van vaste update momenten en check-ins. Zorg dat mensen niet zoek raken, niet alleen omdat je dan misschien niet weet waar ze mee bezig zijn maar ook omdat je dan niet weet hoe het met ze gaat. Ben alert op mensen in je team die vaker niet bij de check-ins zijn of vaak hun camera uitzetten, etc. Stimuleer creatieve contactmomenten, routines en rituelen.

De crisis heeft op gebied van leiderschap veel veranderd en een deel van die veranderingen zullen blijven. 

Wat ook blijft is dat je, om je mensen te laten vliegen, veiligheid nodig hebt om open te kunnen zijn en te leren. Je kwetsbaarheid nodig hebt om samen te werken en elkaar te vertrouwen. Je heldere doelen nodig hebt en werk dat uitdaagt en ertoe doet om eigenaarschap te nemen. Verbinding en samenwerking zijn hierin key. Het is jouw rol als leider om dit te faciliteren!

Over Mechteld
Mechteld Daniels is mede-eigenaar van VIE People, de People Partner voor scale-ups en heeft een passie voor het laten vliegen en groeien van teams bij klanten en in haar eigen team.