In maart 2020 stond ik nog op het podium op de parade tijdens het NLgroeit jaarevent. We kwamen samen met ruim 5.000 ondernemers in Ahoy, je kunt het je nu bijna niet meer voorstellen. Inmiddels zijn we ruim 1,5 jaar verder en heeft de afgelopen tijd heel veel gevraagd van ondernemers.

Doorzettingsvermogen: één van de succeskenmerken van ondernemers
Als ondernemer toon je daadkracht en doorzettingsvermogen als dat gevraagd wordt. Dit is tenslotte ook één van de kenmerken van succesvolle ondernemers en heeft bijgedragen aan het bedrijf wat je nu hebt opgebouwd.

Tegelijkertijd ervaar ik ook de keerzijde van het vermogen om door te zetten als het tegenzit bij de vele ondernemers die we dagelijks coachen, adviseren en trainen. Dit doorzettingsvermogen kost namelijk ook de nodige energie van jou als ondernemer. Energie die niet onuitputtelijk is.

De zomerperiode is daarom essentieel om jezelf de nodige rust en ontspanning te gunnen. Het is alleen niet altijd even makkelijk om te kunnen ontspannen op het moment dat er voor jouw gevoel nog zoveel werk aan de winkel is.`

Tegelijkertijd kan het je veel opleveren om even afstand te nemen. Een besef wat je rationeel misschien wel kunt bedenken, maar wat maar weinig ondernemers zichzelf daadwerkelijk gunnen.

Belofte: in september 3 waardevolle inzichten
Daarom doe ik jou als ondernemer de volgende belofte: Wanneer jij deze zomer je agenda een paar weken leeg trekt, je omringt met de familie en vrienden die je lief hebt en in binnen- of buitenland de dingen gaat doen waar jij energie van krijgt, dan beloof ik je dat je niet alleen een geweldige zomer tegemoet gaat, maar in september ook tenminste 3 nieuwe inzichten hebt.

Waardevolle inzichten die je helpen om de (groei)potentie van jou, je medewerkers én je bedrijf nóg beter te benutten.

Op basis van mijn ervaring als coach, adviseur én ondernemer kan ik je namelijk vertellen dat je door de rust en ontspanning die je jezelf deze zomer gaat gunnen met een andere blik naar je eigen bedrijf en je rol als ondernemer gaat kijken. Je ontdekt wat écht wezenlijk is om áán (de toekomst van) je bedrijf te werken en weet op basis van de juiste inzichten zowel persoonlijke als strategische keuzes te maken die je verder brengen.

Twee tips voordat je je agenda vrij maakt
De 1ste tip is om een notitieboekje en een pen in de buurt te leggen voor de inzichten die gaan komen. Heb je geen notitieboekje? Neem dan contact met me op. Dan doe ik je er met alle plezier één cadeau, want die inzichten gaan komen. Vertrouw die inzichten toe aan het papier en op dat moment hoef je er verder niets mee te doen.

Tip 2 is om nu alvast richting het einde van de zomer een dag voor jezelf in te plannen om te reflecteren. Benut deze dag om de ideeën en plannen die je hebt opgedaan verder uit te werken. Sommige ondernemers vinden het heerlijk om dit zelf te doen, anderen vinden het fijn om te klankborden met bijvoorbeeld je NLgroeit mentor of een business coach die je kan helpen om je inzichten en ideeën concreet te maken. Kies daarbij de vorm die voor jou past.

Vervolgens deel je na de zomer je opgedane inzichten, ideeën en acties met je team om het niet alleen bij mooie plannen te houden, maar deze daadwerkelijk gezamenlijk met succes in de praktijk te brengen!

Ik wens je een geweldige zomer en hoor graag in september hoe je zomer is geweest en welke inzichten jij hebt opgedaan!

Emile Langerak is de eigenaar van de Ondernemerschap Academy. De Ondernemerschap Academy is partner van NLgroeit en begeleidt met een team van business coaches, trainers en adviseurs een scala aan ondernemers, potentiële opvolgers en leidinggevenden binnen MKB bedrijven met persoonlijke coachingstrajecten, teamtrainingen en ondernemerschap programma’s.