Caroline van Velze richtte samen met 3 vrienden Zuiver Interior Group op: een familie van interieurmerken. Het bedrijf verkoopt nu wereldwijd producten. Hoe heeft Van Velze dit bereikt en welke adviezen heeft ze aan andere vrouwelijke ondernemers met internationale ambities?

Samen met 3 vrienden van de middelbare school begon Caroline van Velze met het ontwerpen, inkopen en verkopen van meubels. In 1998 richtten ze daarvoor het bedrijf Zuiver Interior Group op. De meubels werden ingekocht in Azië en verkocht in een gehuurde loods in Nederland.

Na 10 jaar merkten ze dat hun eigen ontwerpen het beste werden verkocht. Dat betekende in 2011 de start van het merk Zuiver. Het combineert eigentijds design met hoogwaardige materialen en levert wereldwijd meubels, verlichting en woonaccessoires. De producten zijn voor iedereen toegankelijk.

Beurzen helpen je te groeien

Caroline van Velze, medeoprichter van Zuiver Interior Group, deelt haar ondernemersreis en de successen van het bedrijf. Samen met drie vrienden startte ze het bedrijf in 1998, waarmee ze meubels ontwierpen, inkochten en verkochten. Na een ontwikkelingsfase van tien jaar, ontstond in 2011 het merk Zuiver, dat wereldwijd eigentijdse meubels, verlichting en woonaccessoires levert.

Van Velze benadrukt het belang van deelname aan internationale beurzen. De eerste keer op een beurs in Parijs was onvoorbereid, maar door de jaren heen heeft Zuiver met succes deelgenomen aan beurzen, zoals die in Parijs, om nieuwe internationale klanten te ontmoeten, markten te vergroten en de naamsbekendheid te vergroten.

Focus op waar je goed in bent

Het succes van Zuiver, met meer dan 80 landen waar hun meubels worden verkocht, schrijft Van Velze toe aan de focus op haar sterke punten. In het dynamische landschap van ondernemerschap is het verleidelijk om elk avontuur aan te gaan, maar Van Velze benadrukt het belang van het kiezen van de juiste avonturen.

Zuiver excelleert in het ontwerpen en op de markt brengen van modieuze meubels. Van Velze erkent hun sterke punten en benadrukt het vermogen om trends te vertalen naar betaalbare en aantrekkelijke producten. Door te focussen op waar je goed in bent, kun je de juiste keuzes maken voor de groei van je onderneming.

Verzamel de juiste mensen om je heen

Caroline van Velze onderstreept het belang van het omringen met ondersteunende mensen en het actief zoeken naar netwerkmogelijkheden. Ze adviseert vrouwelijke ondernemers om deel te nemen aan netwerken zoals The Next Women en handelsmissies georganiseerd door RVO.

Van Velze heeft zelf waardevolle ervaringen opgedaan tijdens het Nationaal Export Event, waar ze 1-op-1-gesprekken met buitenlandexperts voerde. Ze benadrukt het belang van openstaan voor feedback, het kiezen van je eigen pad en het gebruikmaken van de opgedane kennis ter voorbereiding op internationale zakenreizen.

Help elkaar!

Centraal in het ondernemerschap van Van Velze staat de samenwerking en ondersteuning van anderen, ongeacht of het collega’s, concurrenten of klanten zijn. Ze pleit voor wederzijdse ondersteuning tussen ondernemers, vooral vrouwelijke ondernemers, en ziet het als haar rol om kennis en ervaring te delen.

Van Velze benadrukt het belang van het helpen van jonge vrouwen in het vak en heeft sinds 2017 het jaarlijkse Zuiver Scholarship opgericht om aanstormend designtalent te ondersteunen. De winnaar doorloopt het volledige maakproces, inclusief een verblijf bij een van de producenten van Zuiver, als praktijkgerichte ondersteuning voor een vliegende start in de designwereld.

“Kies de juiste avonturen in het ondernemerschap”

Op zoek naar een mentor?

Bij nlgroeit heb je toegang tot meer dan 500 mentoren. Onze mentoren hebben allemaal ruime ervaring in ondernemerschap en het runnen van groeibedrijven. Ze variëren van ondernemers met een jaaromzet vanaf 5 miljoen euro of meer tot ondernemers die een bedrijf van die omvang hebben verkocht. Onze matchmakers kunnen je in contact brengen met een mentor die precies past bij jouw groeivraag.