Waarom bijspijkeren op digital marketing essentieel is voor ondernemers

De digitalisering van onze maatschappij is geen nieuwtje, maar het afgelopen jaar nam het wel een vogelvlucht. Ondernemingen die voor de coronacrisis al hadden geïnvesteerd in de digitalisering van hun diensten waren spekkoper, anderen moesten flink aan de bak. Wij, als bureau, merkten dat het als ondernemer steeds belangrijker wordt om kennis te hebben over digitale marketing. Daar zijn verschillende redenen voor. 

Marketing is samenwerken

Allereerst moet je voor een professionele marketingstrategie samenwerken, bijvoorbeeld met je team of met een bureau. Als je jouw kennis van digitale marketing bijspijkert, stuur je je eigen team of een bureau beter aan. Je vragen worden scherper, je weet beter welke doelstellingen haalbaar zijn en waar je team kansen laat liggen.

Er is geen kwaliteitsstempel vanuit de overheid voor het vak van digital marketeer. En in onze ogen leveren scholen nog geen vakbekwame allround digital marketeers op. Hiervoor gaan de ontwikkelingen namelijk te snel. Door zelf de ontwikkelingen te volgen, blijf je bij de tijd en kun je de juiste marketeers voor je team werven.

Digitale marketing is de toekomst

Marketing blijft een belangrijk onderdeel van je onderneming, welk doel je ook nastreeft. Dit kan gaan om leadgeneratie, sales maar ook informatievoorziening of branding. Hoe beter je dit op orde hebt, hoe beter je marketing rendeert. Het loont dus om tijd te investeren in dit vakgebied, juist als het gaat om je eigen ontwikkeling. Digitale marketing is na 2020 nog belangrijker geworden. Ben je online niet goed vindbaar, dan kun je het vaak wel vergeten. Je organisatie moet dus wel mee.
Daarbij: als je weet welke mogelijkheden bijvoorbeeld SEA, SEO, Social Marketing, E-mailmarketing en Marketing Automation bieden, kun je hier je diensten en producten op aanscherpen of zelfs ontwikkelen. 

Maar hoe dan?

Om je een handje verder te helpen, heb ik op een rijtje gezet welke cursussen en trainingen je – veelal gratis – kunt halen. Mijn advies zou niet zijn, ga ze allemaal halen. Maar ze geven je wel handvatten voor een begin, en misschien wel zelfs een certificaat.  

Google Digitale Werkplaats
De Google Digitale Werkplaats is een ideale manier om als newbie het digitale veld te ontdekken. Je leert hier vooral de basisbeginselen van digitale marketing zoals hoe websites werken, hoe je een social media plan maakt en hoe je een bedrijf promoot met online advertenties. Het is een laagdrempelig platform wat wij altijd aanraden om in een vogelvlucht de mogelijkheden van digitale marketing te leren kennen. 

– Niveau: mbo / beginner
– Lesmethode: 40 uur aan video tutorials
– Examenmethode: tussentijdse korte toetsen en een eindexamen van 40 vragen
– Taal: Nederlands
– Kosten: gratis
Goed om te weten: als je dit niveau te laag vindt, schakel dan over op de Google Skillshop.
Ga naar de Digitale Werkplaats >

Google Skillshop
In de Google Skillshop kun je allerlei vaardigheden ontwikkelen die je nodig hebt als online marketeer. Het zijn e-learnings met video’s en opdrachten ontwikkeld door experts bij Google. Aan het eind van iedere training ontvang je een certificaat met je naam erop. In de database vind je ontzettend veel certificaten die regelmatig worden aangevuld. Bij Afdeling Online verwachten we van alle collega’s dat ze het Google Analytics certificaat halen, en afhankelijk van het specialisme aanvullende. Denk aan: Google Ads Display, Search, Video, Shopping, Youtube, Waze en Google My Business.

– Niveau: mbo/hbo
– Lesmethode: video tutorials 
– Examenmethode: digitale toets, verschilt per examen
– Taal: Engels, Nederlandse ondertitels beschikbaar
– Kosten: gratis
Goed om te weten: veel examens hebben een maximale geldigheid van bijvoorbeeld 1 of 1,5 jaar. Als je meer examens wilt zien, pas je taalinstellingen dan aan naar ‘Engels’, dan verschijnt er een groter aanbod!
Ga naar de Google Skillshop > 

Facebook Blueprint
Via Blueprint kun je een gecertificeerd professional worden op het gebied van Facebook, Instagram en Messenger. Binnen dit platform zijn er meerdere certificaten die je kunt halen, die ook verschillen in niveau en kennis die je moet hebben. Je kunt starten met de Associate certificering, waarmee je basisvaardigheden in het maken, beheren en rapporteren van advertenties op Facebook, Instagram en Messenger kunt meten.

– Niveau: hbo/wo
– Lesmethode: een database aan verschillende lessen (tekst en video) met een oefenexamen
– Examenmethode: digitaal op een vooraf gepland tijdstip
– Taal: Engels
– Kosten: ongeveer €125, afhankelijk per examen
Goed om te weten: Je moet minimaal 70% van de vragen goed beantwoorden om te slagen. Tijdens het examen wordt je gecontroleerd door een examinator.
Ga naar Facebook Blueprint >

Microsoft Advertising
Om alle ins en outs te leren over Microsoft Advertising, kun je allerlei online tutorials volgen én daarna je examen behalen. Als je het certificaat hebt behaald, kom je terecht in een openbare database.

– Niveau: mbo/hbo
– Lesmethode: online video’s en lessen
– Examenmethode: digitale toets
– Taal: Engels
– Kosten: gratis
Goed om te weten: Wij raden dit aan te halen nadat je een Google Ads examen hebt gehaald.  
Ga naar de Microsoft Advertising leeromgeving > 

Semrush
Semrush omschrijft zichzelf als een online visibility management tool. Wij zien het vooral als een onmisbare SEO tool om websites te optimaliseren op organisch gebied, bijvoorbeeld door rankings bij te houden en analyses te maken. Op de Semrush Academy kun je veel leren over SEO, contentmarketing en het gebruik van deze tool.

– Niveau: mbo/hbo
– Lesmethode: online video’s
– Examenmethode: online toetsen
– Taal: Engels
– Kosten: gratis
Goed om te weten: Wij raden je aan om te beginnen met het Fundamentals Course. 
Ga naar de Semrush Academy >

Amazon
Je kunt bij Amazon je zogenaamde Sponsored Ads Accreditation behalen. Dat wil zeggen dat je een digitaal certificaat krijgt wat bewijst dat je weet hoe je het best op Amazon kunt adverteren.

– Niveau: mbo/hbo
– Lesmethode: video’s en interactieve lessen
– Examenmethode: online toets
– Taal: Engels
– Kosten: gratis
Ga naar de Amazon Advertising Learning Console >

Snapchat
Om alles te leren over het adverteren op Snapchat kun je bij Snapfocus terecht. Dit is een online lessenreeks die je moet volgen om Ads Manager certified te worden. 

– Niveau: mbo/hbo
– Lesmethode: video’s in een online leeromgeving
– Examenmethode: digitale vragenlijst
– Taal: Engels
– Kosten: gratis
Ga naar Snapchat Snapfocus > 

Twitter
Een cursus om Twitter Marketing en Advertenties onder de knie te krijgen, bedoeld voor marketeers. Je moet 85% van de test halen voor je certificaat. Cursus gaat via Simplilearn.com.

– Niveau: mbo/hbo
– Lesmethode: video’s
– Examenmethode: online vragenlijst
– Taal: Engels
– Kosten: ongeveer €80
Ga naar de Simplilearn Twitter course > 

Linkedin 
Op de Linkedin Learning omgeving staan meer dan 16.000 cursussen, video’s en leerpaden die je kunt volgen. Ze zijn beschikbaar in verschillende niveaus, en hoewel je geen officieel overkoepelend Linkedin certificaat kunt bemachtigen zijn de lessen zeker de moeite waard. Per les krijg je wel een certificaat van deelname.

– Niveau: mbo/hbo/wo
– Lesmethode: video’s
– Examenmethode: niet van toepassing
– Taal: Engels
– Kosten: de eerste maand gratis, daarna €29,98 per maand
Goed om te weten: je kunt zelf oefenen met downloadbare oefenbestanden
Ga naar Linkedin Learning >

Over Sanne Schepers
Sanne is eigenaar van digitaal marketingbureau en opleidingsinstituut Afdeling Online en mentee bij nlgroeit.