Is ons bedrijf schaalbaar tot 250 medewerkers?

De gestelde vraag

Ons internetbedrijf Connect Holland groeide in 2015 met ruim dertig procent. Op dit moment hebben we meer dan 45 medewerkers in dienst, die zijn verdeeld over zelfsturende teams. Het gaat nu goed, maar het is best een uitdaging om voor de toekomst goede mensen te blijven vinden. Is ons bedrijf schaalbaar tot 250 medewerkers?

Jeroen Soeterbroek, managing director Connect Holland, Rotterdam

 

Elke schaal is een nieuwe uitdaging

Het feit dat je met zelfsturende teams werkt is zeker een pre om goede mensen aan te trekken. We leven in het tijdperk van zelfstandige, professionele medewerkers. Die zijn niet op zoek naar een baas, maar naar een inspirerende werkomgeving. De échte uitdaging zit hem er in dat je in verschillende groeifasen steeds voor andere uitdagingen staat. Omstreeks 50, 125 en 250 medewerkers moet je steeds door een nieuw ‘groeiplafond’ breken. Jij moet nu veel meer los te gaan staan van de operatie. Dat vind elke ondernemers taai. Het organiseren van een ‘tussenlaag’ binnen je bedrijf creëert die noodzakelijke afstand. Kortom laat maar komen die man met de hamer en doorslaan dat groei plafond.

Marcel Broersma, Directeur-eigenaar, Peak Value

 

Zoek ook naar nieuwe leiders

Schaalbaarheid van 45 naar 250 man mag echt geen probleem zijn. Zeker niet als je al werkt met zelfsturende teams. Je kunt het doen door zelfstandige units te creëeren conform het model van Eckart Wintzen (lees zijn boek) of door binnen de bestaande structuur gewoon meer zelfsturende teams te creëeren. Let er goed op dat je helder bepaalt wat de cultuur elementen zijn die je belangrijk vindt en stop er ook daadwerkelijk energie in om deze te behouden. Wees kritisch in je aanname proces. Selecteer voldoende leiders die kunnen inspireren/motiveren en haal alleen echte professionals aan boord. Werf aantrekkelijke projecten en neem niet alleen werk aan voor het werk. Je zult zien dat je dan snel kan groeien in de markt waarin jullie actief zijn.

 René Frijters, oprichter en directeur, Knab

 

Beperk je niet tot vaste krachten

Om gelijk antwoord te geven op je vraag: ja het is schaalbaar. Wij verwachten dat zelfsturende teams de toekomst hebben als organisatievorm. Verbinding maken met professionals is essentieel voor een gezonde groei. Het vinden van de juiste professionals is echter lastig. Hiervoor moet je gebruik maken van de gehele arbeidsmarkt en dus verder kijken dan alleen maar ‘vaste krachten’. De flexibele kant van de arbeidsmarkt biedt nog veel potentieel. Maak verbinding met deze professionals en gebruik de kracht van de verbindingen die zij weer hebben met andere professionals. Het is van belang dat Connect Holland heel duidelijk de ‘why’ vertaalt naar de arbeidsmarkt. Professionals (met name nieuwe generaties) zoeken steeds vaker verbinding met organisaties waar hun intrinsieke waarden bij passen.

Marc Loo, directeur, FastFlex

 

Zolang ze maar bevlogen zijn

250 medewerkers is haalbaar, maar soms moet je alternatieve paden bewandelen. Zeker als het gaat om IT, vissen we allemaal in dezelfde vijver. Maak daarom kennis en capaciteiten ondergeschikt aan de fit met de organisatie. Selecteer mensen die bevlogen zijn, die passen bij de cultuur en die ambities hebben die aansluiten op de organisatiedoelen. Wat iemand wil, is belangrijker dan wat iemand kan. Als je focust op wat mensen willen ontwikkelen, wordt de poule met potentiële medewerkers veel groter. Een eigen talentenprogramma kan je hierbij helpen. Leer de basics van het vak, maak ze bekend met klanten en sluit af met een praktijkopdracht. Je zult merken dat nieuwe medewerkers snel op stoom zijn. Het is een investering, maar wel een die zich snel uitbetaalt en je helpt om op te schalen.

Emiel Putman, ceo, CRM Partners

 

Zolang ze maar bevlogen zijn

De kans is groot dat je de zelfsturende teams zelf geïmplementeerd hebt. Dat is jouw ding. Als je groeit naar 250 FTE ( 555% groei!) dan kan je span of control toch even anders worden. Wil en kan je het managen loslaten? Ben je er klaar voor? Ga eens praten met een DGA met 250 FTE. Dan weet je wat je te wachten staat. En hoe wil je het financieel gaan organiseren? Is je dienstverlening straks te kopiëren door een concurrent? Misschien moet je straks wel HR-, CIO- of CFO-titels in huis halen. Dus alles samen doen of alles alleen? Zijn al die vragen beantwoord, dan ben je klaar om te groeien. Je zit in services en daar staat de teller elke dag op 0. Opschalen in services is anders dan een machine harder laten draaien.

Dharminder Biharie, business development manager, Amerikaans techbedrijf

 

Schaalbaarheid is in principe oneindig

Hi Jeroen, gefeliciteerd met de groei. Met 45 medewerkers ben je net door een lastige fase heen. Als de markt het toelaat is er in principe geen einde aan je schaalbaarheid en groei. Denk aan Eckart Wintzen, die zijn club naar 10.000 medewerkers liet doorgroeien. Maar dat is niet makkelijk. Je visie, model, cultuurwaarden, internatioliseringstrategie, financieringsstructuur en jouw leiderschap moeten perfect zijn. En mensen binnenhalen… succesvolle partijen met een fantastisch verhaal kunnen altijd aan mensen komen. Mooie uitdaging. Succes!

Kees de Jong, groeimentor, nlgroeit