Interview: ‘Ik wil niet alleen werken in mijn bedrijf maar vooral aan mijn bedrijf’

Intensief maar waardevol programma
De Groeiversneller is een programma dat is ontstaan uit een onderzoeksvraag van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Zij zagen een klein groepje ondernemers hard groeien. Tegelijkertijd zagen zij andere ondernemers niet dezelfde stappen maken. Maar waar zit dat nu precies in? Wat maakt het nu dat ene ondernemer harder groeit dan de andere? Deze vraag is destijds gesteld aan Joop de Jong van Port4Growth. Tegenwoordig is hij mede initiatiefnemer van het ondernemersprogramma Groeiversneller, ontwikkelt door Centraal Beheer in samenwerking met Port4Growth. Het doel van het programma Groeiversneller is om ambitieuze ondernemers te ondersteunen en ze een helpende hand te bieden tijdens de groei van hun bedrijf en de weg naar mogelijke doorbraak.

Stip aan de horizon
Tijdens het programma had Sandra als doel vooral om de stip op de horizon weer te ontdekken. “Ik moest bewust uit de operationele werkzaamheden stappen om zo weer een lange termijn visie voor ogen te krijgen.” Daarnaast had ze behoefte aan overzicht en een helder bijpassend doel. Het programma vervulde deze behoefte doordat de Groeiversneller een praktisch programma is dat duidelijke handvatten biedt om zo een overzichtelijk plan samen te stellen. Sandra maakte 1 dag per week vrij om niet in haar bedrijf, maar juist aan haar bedrijf te werken.

Ralph vult aan; “Sandra raakt hier een belangrijke kern; structuur en regelmaat. Gedurende de periode van het programma moet je als ondernemer er echt tijd voor blokken. Je wordt tijdens de Groeiversneller omringt door professionals en ervaringsdeskundige dus je kunt tappen uit mensen die je op inhoud verder kunnen brengen. Maar je kunt ook tappen uit de ervaringen van andere ondernemers want die begrijpen hoe het is om ondernemer te zijn.” Het programma is divers en volgens Ralph haalt iedereen er wat uit. De ene ondernemer heeft meer aan de leiderschapsmodule, andere ondernemers hebben meer baat bij de digital marketing module. Tijdens het programma delen andere ondernemers die al aan het programma hebben deelgenomen hun ervaring inzake het toepassen van aangedragen modules in de Groeiversneller.  Er is voor ieder wat wils; “Als je alle dingen bij elkaar optelt en je bent in staat daarbij nog structuur aan te brengen, dan kun je een serieus plan samen stellen om je bedrijf verder te helpen.’’

Oogkleppen afgezet
“Ralph heeft mij persoonlijk geholpen om mijn oogkleppen af te zetten waar het gaat om de koppeling met ICT. Het toepassen van de huidige technologie is wel echt een speerpunt geworden”, zegt Sandra. “De Groeiversneller triggerde en stimuleerde mij om eens anders te kijken naar de systemen die we al hadden. Ik zat zo op de inhoud, maar hoe ga je nou systemen voor je laten werken? Hoe gaan die slimmer werken? En hoe kun je ervoor zorgen dat ICT echt een onderdeel wordt van je businessmodel en niet alleen de achterkant moet opvullen?”

Ralph en zijn collega’s van Centraal Beheer ondersteunen de ondernemers waar nodig. Hun rol is om advies, intervisie en begeleiding te geven aan andere ondernemers. Dit doen ze door middel van kennis en ervaringen te delen met ondernemers die een extra zetje nodig hebben. Hiermee helpen ze de ondernemers een doorbraak te bereiken met hun bedrijf. 

Van operationeel naar strategisch
De groeiversneller heeft Sandra veel gebracht. Met name waar het gaat over de toekomst van haar bedrijf. De Groeiversneller zorgt ervoor dat ondernemers als Sandra minder operationeel en meer strategisch gaan denken. Het programma geeft je houvast en richtlijnen hoe je dit precies moet doen. Sandra zegt ook hierover: “Naast de inhoud van het programma wat ontzettend leerzaam was, heb ik het ook onwijs naar mijn zin gehad. Het is fijn om aan je eigen bedrijf te werken op een leuke manier met gelijkgestemde om je heen.”

Volgens Ralph biedt het programma een veilige omgeving aan omdat niemand belang heeft bij jouw bedrijf op wat voor manier dan ook. De professionals en ervaringsdeskundige zitten er voor jou, om jou als ondernemer verder te brengen en het liefst ook de mens achter de ondernemer verder ontwikkelen. 

Structuur, regelmaat, overzicht en rust
Waarom andere ondernemers zich moeten aanmelden voor het programma? Voor Sandra is dat wel duidelijk; “Ik denk dat het je helpt om meer rust te ervaren in het ondernemerschap. Het voordeel maar ook het nadeel van ondernemerschap is dat je altijd kansen ziet.”

”Maar als je geen goed plan maakt en op alle kansen ingaat, zul je als ondernemer jezelf tegen komen en niet alles lukt. Dan kan je wel groeien maar het geeft ook veel onrust.” Met dit programma creëer je rust en ruimte om zo het beste uit jouw onderneming te halen. Het programma biedt de structuur, regelmaat en overzicht die voor rust kunnen zorgen om zo jouw gekozen doel te behalen.

In 6 maanden tijd biedt het programma jou inspiratie, diverse expertsessies en een structuur voor een goed en persoonlijk uitgewerkt groeiplan naar 2025. Het programma geeft je praktische handvatten om samen met andere ondernemers aan de slag te gaan. 12 mei start er weer een nieuwe groep, doe jij mee? Klik hier voor meer informatie.