ScaleUp Dashboard 2020

Het ScaleUp Dashboard, laat zien hoe Nederlandse ScaleUps zich het afgelopen jaar hebben ontwikkeld in vergelijking met de jaren ervoor. Het laat de groei van deze ScaleUps zien in aantallen, maar ook in welke sectoren en regio’s de groei is gerealiseerd.

Uit het dashboard blijkt dat de groei van het aantal scaleups in Nederland al stil lag voor het uitbreken van de Coronacrisis. Prof.Dr.Justin Jansen (Academisch Directeur Erasmus Centre for Entrepreneurship en Full Professor Corporate Entrepreneurship aan Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit Rotterdam), leidt het onderzoek naar het landschap van Nederlandse scaleups. Hij pleit voor een meer intensieve begeleiding en ondersteuning van ondernemers, zeker na de eerste groeispurt. Dat zorgt voor economische weerbaarheid. Op korte en lange termijn.

De belangrijkste resultaten van het ScaleUp Dashboard 2020 zijn: 

  • Eind 2019 waren er ongeveer 3000 scaleups in Nederland. In totaal hebben zij de afgelopen drie jaar 232.000 FTE banen bijgedragen aan de Nederlandse economie.  
  • In 2019 groeiden 295 startups door tot scale-up, tegen 290 in het jaar ervoor.
  • Er groeien minder startups door naar scaleups dan in voorgaande jaren. Iets minder dan 10 procent (9,7 procent) van de Nederlandse scaleups is jonger dan 5 jaar. 
  • Bijna tweederde van de scaleups verliest zijn groeimomentum tussen hun 5e en hun 10e jaar, een fenomeen dat bekend staat als de tweede ‘Valley of Death’. 
  • Scaleups bevinden zich voornamelijk in metropoolgebieden, waarbij Amsterdam zichzelf bevestigt als gemeente met de meeste snelgroeiende bedrijven (350; + 9%), gevolgd door Rotterdam (120; -13%) en Den Haag (70; -18%) . 
  • Energietransitie en Zorg zijn nu de sectoren met het meeste groeimomentum.

    Benieuwd naar het onderzoek? Download het volledige rapport