Top 250 | Het groeiverhaal van Psyned: ‘In 2026 willen we 50.000 mensen helpen.’

‘We zijn 12 jaar geleden gestart met Psyned. Oorspronkelijk was ons idee een marketingorganisatie voor zelfstandige psychologen. We merkten dat psychologen zelf zich eigenlijk niet bezig willen houden met acquisitie, die willen gewoon zoveel mogelijk mensen kunnen helpen. Dus namen wij die taak van ze over. In 2013 hebben we ook een secretariaat toegevoegd, waarmee we actiever gingen bemiddelen tussen cliënten en zorgverleners. Uiteindelijk hebben we in 2018 echt de omslag gemaakt naar behandelorganisatie, waarin we ook zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen voor de kwaliteit van de hulpverlening die we bieden. 

Gat in de markt
We hebben altijd een duidelijk doel voor ogen gehad: geestelijke gezondheidszorg toegankelijker maken, en de drempel om hulp te zoeken verkleinen. Psyned is begonnen vanuit het idee dat geestelijke zorg beter, sneller en efficiënter kan. Omdat wij buiten de zorgverzekeraars om werken, hebben wij amper wachtlijsten en kunnen mensen vaak direct bij ons terecht. Daarbovenop komt dat steeds meer werkgevers het belang van goede geestelijke gezondheid van hun medewerkers beginnen te begrijpen. Dat is een enorme switch geweest de afgelopen jaren, die wij ook merken. Naast particulieren werken we daarom nu ook samen met arbodiensten en werkgevers, om onze diensten nog breder beschikbaar te maken.

Die nieuwe mindset van werkgevers heeft ervoor gezorgd dat wij de afgelopen jaren flink zijn gegroeid. We hebben nu 35 mensen bij ons in dienst, en een netwerk van zo’n 280 behandelaars. Als ondernemers is zo’n groei natuurlijk prachtig, al kan het soms ook wel lastig zijn. Je rol verandert daardoor namelijk ook. Eerst ben je echt ondernemer, maar op een gegeven moment merk je dat je steeds meer bezig bent met managen. En dan komt er een punt dat je zegt: eigenlijk wil ik ook niet meer managen. Dat je ook daar boven moet gaan hangen, om je echt met de big picture bezig te houden.

De uitdagingen van een groeibedrijf
Dat klinkt eenvoudig, maar in de praktijk is het best lastig. Je wil betrokken blijven, maar je kán op een gegeven moment niet meer alles bijhouden wat er in je bedrijf gebeurt. Je wil aan de ene kant alles weten, maar tegelijkertijd ook weer niet. Daar komt bij dat mensen eigenlijk vooral bij je uitkomen wanneer iets niet helemaal soepel verloopt. De rest loopt natuurlijk gewoon allemaal intern lekker door. Dan denken ze, hij heeft het al zo druk, daar vallen we hem maar niet mee lastig. Terwijl ik denk: laat het me juist weten als alles wél goed gaat!

Het leuke aan leiding geven is dat jij de visie bepaalt. Je moet scherp blijven, zodat je wendbaar kunt zijn. Wij hebben dat ook altijd gedaan, met de omslagen die we hebben gemaakt van marketingorganisatie, naar bemiddelaar, naar behandelorganisatie. Maar ook bijvoorbeeld door al voor de coronacrisis in te zetten op online behandelingen. Een behandeling via videobellen is voor veel doelgroepen vaak net zo effectief zijn als face to face. Een hele goede manier om de drempel voor een behandeling te verlagen, en sneller hulp te krijgen.

Duidelijk doel
Afgelopen jaar hebben we 10.000 mensen kunnen helpen. Dat zijn dus 10.000 mensen die niet op een wachtlijst zijn gekomen, en die snel de juiste hulp konden krijgen. En we zijn nog lang niet uitgegroeid. In 2026 moeten dat er 50.000 zijn. Om dat te bereiken hebben we drie duidelijk pijlers opgesteld: top notch technology, dé club voor werkgevers worden, en een autoriteit zijn op het gebied van psychologie. Afgelopen jaar hebben we ons volledige IT-systeem vernieuwd, én daarnaast zijn we sinds vorig jaar voor onze volledige zakelijke dienstverlening ISO en HKZ GGZ gecertificeerd. Dat zijn mijlpalen waar we écht trots op zijn.’