Mentorpraat: Snel groeien in tijden van corona

Actie voor bloementelers en ouderen
De internationale maatregelen als gevolg van COVID-19 brachten bloementelers in moeilijkheden. Ze konden hun bloemen niet meer kwijt. En mogelijk moesten ze de ene kleurrijke bos na de andere vernietigen. Sam Rohn bedacht er iets op. Samen met een groep enthousiaste ondernemers en professionals creëerde hij op de avond dat de verzorgingshuizen sloten het idee voor Red je Boeketje. “Mensen konden via de website een bos bloemen bestellen en deze bij een oudere laten bezorgen. Zo staken we de telers en de ouderen een hart onder de riem”, vertelt Rohn. “Het was zo mooi om bij het bezorgen te zien dat ouderen met de neus tegen de ramen keken tot onze chauffeurs de laatste bloemen hadden uitgeladen. Zoveel glimlachende gezichten.”
 
Expert in snel groeien
Red je Boeketje ontstond in recordtijd. Rohn: “Binnen 24 uur ging er een persbericht uit en ging de website online. Dat eerste weekend hebben we als mallen doorgewerkt. We verkochten de eerste dag al 1000 boeketten. Vier weken later, waren het er meer dan 53.000.”
 
Rohn had met zijn bedrijf Jimmy Joy en zijn huidige onderneming Red je Pakketje al bewezen dat de jas van snel schakelen, fouten mogen maken en vooral heel snel uit je jas durven groeien hem goed past. Rohn: “Ik blijf rustig als iedereen het gevoel heeft dat het bedrijf in brand staat. Dan ben ik op mijn best. Grote keuzes maak ik snel. Helemaal als de groei hard gaat of als er een initiatief als Red je Boeketje ontstaat. In een paar minuten kun je het probleem of de vraag helder maken. Het belangrijkste is dan om je af te vragen of de beslissing je wel of niet dichter bij je doel brengt. Niks doen is altijd gevaarlijker dan een keuze maken.”
 
Floreren in tijden van corona
Het bedrijf groeide in de maanden van corona snel, omdat er steeds meer vraag kwam naar pakketbezorging. “We zijn 250 procent gegroeid ten opzichte van vorig jaar en hebben een omzet van 1,5 miljoen euro per maand”, vertelt Rohn. “We zijn als gevolg van de maatregelen rondom corona in een paar maanden tijd van 80 naar meer dan 300 klanten gegaan die ons netwerk gebruiken om hun producten te leveren aan de consument.”
 
“Jezelf continu opnieuw uitvinden is vermoeiend”
Voor een snelle groei is een onmiskenbaar vertrouwen in het team essentieel: “Ik leg grote verantwoordelijkheden bij de medewerkers zelf. Zij kunnen dan snel schakelen. Maken ze een fout? Dan word ik echt niet zomaar boos. Fouten zijn de consequenties van mijn keuze.” Rohn vindt het belangrijk dat iedereen in het bedrijf mee kan groeien. “Ik vraag medewerkers altijd om zich elke paar maanden opnieuw uit te vinden. Dat is vermoeiend, maar ik vraag het toch. Als je dat niet doet, groeit het bedrijf je voorbij.” Het resultaat is dat veel chauffeurs nu teamleider zijn en echt in het bedrijf zijn gegroeid. “Ik ben enorm trots op wat zij afgelopen maanden hebben gepresteerd”, zegt Rohn.
 
Kansen voor kleine ondernemers
Afgelopen crisismaanden zagen veel winkeliers hoe de straten leger werden. Veel van hen besloten om hun activiteiten online voort te zetten. “De interesse voor een webshop groeide”, vertelt Rohn. “Onlangs lanceerden we een E-book op Linkedin. Daar stond in hoe je in 24 uur tijd een webshop opent. Het bericht kreeg 190.000 views. Dat is toch bizar? Veel van die mensen zijn nu klant bij ons.”
 
Red je Boeketje is niet de enige activiteit waarmee Rohn iets voor anderen betekent. Met VanavondBezorgd wil hij een snelle bezorging voor kleine webshops mogelijk maken. “In Nederland zijn er nu zo’n 80.000 webshops. 95 procent van die webshops heeft niet genoeg omzet voor een fatsoenlijke pickupdienst”, zegt Rohn. Hij legt uit waarom dat een probleem is: “Als iemand een tas bij je wilt kopen maar er twee dagen op moet wachten, bestelt hij hem bij een ander die de tas de volgende dag levert.” Veel winkeliers met een webshop sluiten de tent ‘s avonds, “terwijl de meeste mensen juist ‘s avonds bestellen.” Pas de volgende ochtend verwerken de winkeliers de bestelling. “Als je de tas met een reguliere post- of pakketdienst verstuurt, ontvangt de klant die de volgende dag pas. Zo kun je niet opboksen tegen grote partijen als Bol.com en Amazon”, legt Rohn uit. “Wij bezorgen die tas dezelfde avond al. Zo kun je als kleine winkelier online bestellingen snel bezorgen.”
 
“Respect voor wie opnieuw durft te kijken”
De ondernemer licht nog een bijzondere kwaliteit uit van ondernemers die nu worstelen. “Ik ken veel mensen met sportscholen. Die hebben het zwaar. Ik heb echt respect voor mensen die niet boos worden maar in actie komen met online trainingen en buiten sporten. Zij durven opnieuw te kijken en focussen zich op wat er wel kan.”
 
Voor het zien van kansen heb je creativiteit nodig. In stressvolle tijden is die soms ver te zoeken. “Mijn schoonouders hebben een koffer- en tassenzaak in Arnhem”, vertelt Rohn. “Zij kregen met het instorten van de reisbranche en het wegvallen van hun omzet  tegenslag na tegenslag. Maar gingen ze bij de pakken neerzitten? Welnee. Elke dag na het eten wandelden ze. Soms urenlang. Tijdens die wandelingen ontwikkelden ze nieuwe ideeën die ze vervolgens onvermoeibaar probeerden. Net zolang tot ze weer opkrabbelden met hun onderneming.”
 
Tips voor ondernemers
Het verhaal van Rohn voelt als een succesverhaal in tijden van corona. Maar volgens Rohn heb je als ondernemer altijd baat van een positieve mindset. Of je nu de vruchten plukt van deze tijd of door een dal gaat. Rohns advies komt in het kort hierop neer.
 
  • Maak je beslissingen snel. Fouten horen erbij. Die calculeer je in.
  • Geef veel vertrouwen en verantwoordelijkheden aan je team. Je medewerkers schakelen dan snel en groeien mee met het bedrijf.
  • Lees veel en praat met mensen. Het is vermoeiend om jezelf steeds opnieuw uit te vinden, maar om snel te kunnen groeien met je bedrijf is het belangrijk.
  • Neem van tijd tot tijd afstand van je bedrijf. Durf even te gaan zitten.
  • Ga regelmatig wandelen. Dat stimuleert je creativiteit en het helpt je om positief te blijven.
  • Gebruik je netwerk. Samen heb je enorme slagkracht en kun je in 24 uur tijd een prachtig initiatief lanceren.
 
Rohn deelt tevens op donderdag 25 juni, zijn tips en ervaringen, tijdens het KVK Online Event Toekomstgericht ondernemen in de 1,5 metereconomie. Bekijk hier het event.