Boekentips herfst 2020

Dolf Kos: From Hero to Zero
In dit boek vertelt gedreven ondernemer en mentor bij nlgroeit, Dolf Kos hoe hij steeds inspringt op gaatjes in de markt en hierop verder bouwt. Hoe zijn omzet blijft groeien en het aantal medewerkers ook. Soms gaat dit zelfs zo hard dat het bijna niet meer bij te benen is. Toch gaat zijn bedrijf uiteindelijk failliet. ‘From Hero to Zero’, zoals Dolf dat zelf concludeert. “Ondernemers denken vaak dat hun bedrijf en problemen die ze ondervinden uniek zijn. Dat is een illusie. Veel problemen horen bij een bepaalde grootte en groei die je als bedrijf doormaakt”, aldus Dolf. Aan de hand van zijn verhaal laat hij zien welke problemen onvermijdelijk zijn, maar ook hoe hij problemen oploste en uiteindelijk overwon. De verschillende groeifases en wat daarbij komt kijken komen aan bod, en dat is niet alleen geruststellend, maar biedt ook kansen om nog beter te worden dan dat je nu al bent.

Marc Van Eck & Markward van der Mieden: Groeiversnellers
Je bent een ondernemer met groeiambities. Als je denkt dat alles goed en lekker loopt, kom je de volgende barrière tegen. Alhoewel dit misschien een unieke uitdaging lijkt, is dat vaak niet zo. In dit boek beschrijft nlgroeit mentor Marc van Eck samen met Markward van der Mieden welke vijf groeifasen met bijbehorende uitdagingen en groeipijn je als ondernemer tegen kan komen. Door het benoemen van inspirerende voorbeelden bieden ze vijftig breekijzers om zo de groei van je bedrijf te versnellen en door de barrières heen te breken.

Laurens Hoekstra & Marc Cloosterman: Future Proof Your Brand
Het boek ´Future-Proof Your Brand’ geschreven door nlgroeit-mentor Laurens Hoekstra en Marc Cloosterman beschrijft hoe belangrijk het beheren van een merk is. Waar veel bedrijven zich focussen op merkstrategie en het toepassen daarvan, laat het boek zien dat een duurzame implementatie en beheer van het merk net zo belangrijk is. Met meer dan 25 jaar internationale ervaring beschrijven de auteurs in dit boek hoe je een duidelijk overzicht creëert van de overwegingen en processen die betrokken zijn bij het verbeteren en veranderen van een merk.   

Sprout: Bouw een killerstrategie
Een oude bekende, maar ook in deze editie van boekentips komt de Sprout groeigids weer terug. Dit keer een iets oudere editie uit oktober 2019, waarin Alex van der Hulst en de redactie van Sprout in dit boek wetenschappelijk inzichten, tools en methodes met de learnings van ervaren ondernemers combineren. Het boek begint met een inspirerend voorwoord van nlgroeit mentor Michiel Muller, oprichter van Picnic, waarin hij vertelt over zijn strategie. Hiernaast komen ook Jeroen Doorenbos en  Jeroen Elkuizen van Belsimpel, Hans Scheffer van Helloprint, Marjolijn Meijer van Urban Gym Group en Bram de Zwart van 3D Hubs aan het woord hoe zij hun strategie hanteerden. Samen met de groeiexperts van nlgroeit, EYnovation, GoFastForward en Erasmus Centre for Entrepreneurship laat Sprout zien hoe je het wilde beest temt dat groei heet.

Ricardo Semler: Semco-stijl
Ben jij geen fan van vaste werktijden en andere verplichtingen? Dit boek geschreven door Ricardo Semler laat een hele nieuwe manier van werken zien. Ricardo is president-directeur van het succesvol Semco S/A en is wereldwijd beroemd om zijn ongebruikelijke werkomgeving. De Semco-stijl: een nieuwe, menselijke, productieve, stimulerende manier van werken wat in alle opzichten loont.  De ondernemer en bestsellerauteur negeert alle gebruikelijke regels van organisaties en hanteert zijn eigen aanpak en doet dat met succes. Chiel Kraai, mentee bij nlgroeit en binnenkort mentor raadt dit boek dan ook zeker aan om andere ondernemers te inspireren.