Top 250 | Van papa-en-mamabedrijf naar grote logistieke dienstverlener

‘Eigenlijk ben ik heel plotseling het bedrijf ingerold. Dat was in 2004. Ik was 21 en net 2 uur klaar met mijn opleiding MBO Logistiek, toen bleek dat mijn vader ziek was. Hij runde op dat moment nog volledig het bedrijf. Ik ben de jongste van zijn vier kinderen, maar mijn broer en twee zussen hadden indertijd geen interesse in het overnemen van de zaak. Dus besloot ik het te gaan doen. Minder dan twee maanden daarna overleed mijn vader, en had ik ineens de volledige leiding. 

Papa-en-mamabedrijf

Melis Logistics bestaat al meer dan 100 jaar. Het is in 1918 gestart door mijn opa’s vader. In die tijd vond het transport nog plaats met paard en wagen. Ik ben inmiddels de vierde generatie die aan het hoofd staat. Toen ik in 2004 het bedrijf van mijn vader overnam hadden we 13 chauffeurs. Melis was toen echt nog een papa-en-mamabedrijf. Bijna de hele business draaide op dat moment op één klant. Vanaf dat fundament ben ik gaan bouwen: meer klanten binnenhalen, meer spreiden, capaciteit uitbreiden… Inmiddels werken er meer dan 200 chauffeurs voor ons, en groeien we nog steeds ieder jaar. 

Beslissingen nemen

Ik ben een echte ondernemer. Ik vind het mooi om dingen te bouwen, en samen met de klant nieuwe oplossingen te ontwikkelen. Ik ben hands on, en ik ben absoluut niet bang om beslissingen te nemen. Wij doen niet aan wekenlang vergaderen. Ik neem bij wijze van spreke elke dag 10 beslissingen. Daar zijn er misschien 8 goed van, en de rest neem ik mee naar de volgende dag. Zo blijven we altijd in beweging. 

Open familiecultuur

De groei die we de afgelopen jaren hebben meegemaakt is natuurlijk heel erg gaaf, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Hoe hou je iedereen betrokken bij je bedrijf wanneer het steeds groter wordt? Ik probeer daar in te investeren. Zo heb ik een eigen patatwagen, die ik regelmatig op vrijdag aanzet. En mijn moeder komt af en toe langs. Zij werkt niet in het bedrijf, maar komt de planten doen, en zorgt ervoor dat we nooit zonder snoep zitten. Zo proberen we die open familiecultuur te waarborgen, die ons bedrijf altijd heeft gekenmerkt.  

De juiste mensen

Wanneer je zo hard groeit, ontkom je er niet aan dat je eigen rol ook verandert. In het begin deed ik er ondanks dat ik directeur was ook nog vanalles bij: een deel van de facturatie, de planning, de loonadministratie… En ik reed nog regelmatig mee. Nu ben ik veel meer op strategisch niveau bezig. Ik geloof erin om mensen om me heen te verzamelen die beter zijn dan ik. Kortgeleden heeft de organisatie voor het eerst een klant binnengehaald, zonder dat ik daar echt bij betrokken was. Dat was voor mij persoonlijk een grote mijlpaal, en een teken dat ik erop kan vertrouwen dat ik de organisatie van mijn bedrijf op orde heb. 

Groei blijven waarborgen

We kijken altijd hoe we op een goede manier verder kunnen groeien. Zo hebben we onze eigen driver academy, waarin we onze eigen chauffeurs opleiden. Op die manier zorgen we ervoor dat we altijd genoeg goede mensen hebben, wat ervoor zorgt dat we onze groei kunnen waarborgen. Wij willen de logistieke professional binnen ons bedrijf op een voetstuk zetten. Ik wil dat iedereen die bij ons werkt de kans krijgt die ondernemers mindset te ontwikkelen. Dat betekent ook dat mensen fouten mogen maken. Iedereen die hier werkt bouwt mee aan ons bedrijf, en daar zijn we trots op.’