De winnaars zijn bekend!

EN DE GOUDEN GROEIER VAN 2022 IS…

Digitaal creatief bureau Media.Monks is voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot de Gouden Groeier en is daarmee het snelstgroeiende bedrijf van Nederland in 2022. Het Hilversumse mediabedrijf werd gekroond op het Top 250 Groeibedrijven Event in het AFAS Theater in Leusden, een initiatief van Erasmus Centre for Entrepreneurship en nlgroeit. Victor Knaap (CEO Media.Monks) nam de prestigieuze award  (digitaal) in ontvangst in een zaal vol collega-groeiondernemers. Media.Monks groeide de laatste drie jaar gemiddeld met 80 procent en met meer dan 4.000 nieuwe banen (in FTE).

Van links naar rechts op de foto: Kees de Jong (oprichter nlgroeit) Monique Antoinette Ansink (bestuurslid nlgroeit en oprichter Jumbo Cargo Products), Maarten Bosch (CEO Mosa Meat en winnaar van de Impactvolle Groeier Award), Sonja Meijerink (CEO Typeqast en winnaar Vrouwelijke Groeier Award), Krik Gunning (CEO van Fourthline en winnaar van de Jonge Groeier Award), Justin Jansen (senior fellow ECE) en op het scherm Victor Knaap (CEO Media.Monks en winnaar Gouden Groeier 2022).

Rapportage

Uit de top 250 van dit jaar blijkt dat de Nederlandse groeibedrijven in 2021 flink hebben gas gegeven na twee moeilijke jaren. De maatregelen rondom COVID-19 versterkten de al eerder gezette vertraging van de groei, maar 2021 zorgde voor een grote ommekeer: groeibedrijven hebben zowel in banen (FTE) als in omzet hun groeicijfers meer dan verdubbeld. Ook is de banenmotor weer flink op stoom. Nederlandse groeibedrijven creëerden 35.000 nieuwe banen (FTE) over de afgelopen drie jaar, waarvan 60% alleen al in 2021.

Noord-Holland, met Amsterdam als groeihoofdstad, leidt de dans. Noord-Holland heeft haar positie als groeiprovincie in 2021 nog verder versterkt, met 40% van alle Nederlandse groeibedrijven. Verreweg de meeste groeibedrijven zijn gevestigd in Amsterdam (84). Zuid-Holland heeft de runner-up positie overgenomen van Noord-Brabant en Rotterdam heeft Eindhoven achter zich gelaten als belangrijkste uitdager van de hoofdstad.

Verder is er meer vrouwelijke vertegenwoordiging in de Top 250. Namelijk +6,8% in aantal in door vrouwen opgerichte/geleide scaleups in de Top 250 Groeibedrijven van dit jaar, van 5 naar 12%.

Benieuwd naar alle edities van de Top 250? Bekijk ze hier.

De snelstgroeiende impactvolle scale-ups!

Het moment voor de bekendmaking van de Top 5 Impactvolle Groeiers van 2022 is aangebroken. Naast snelle groei is maar liefst 40% van de Top 250 Scale-ups gedreven door impact! Deze groep richt zich op minimaal één van de ‘Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.

Binnen de Top 250 gaven de meeste organisaties aandacht aan de SDG’s: “Klimaatactie organiseren” gevolgd door “Het bevorderen van verantwoordelijke consumptie en productie” en “Het creëren van degelijk werk en economische groei”. Hiervoor is, naast snelle groei, duurzame groei minstens zo belangrijk.

Met veel trots maken wij nu de vijf vooraanstaande en inspirerende Impactvolle Groeiers bekend van dit jaar. De genomineerden (in alfabetische volgorde) voor de ‘Impactvolle Groeier Award 2022′ zijn: Breedweer facilitaire diensten, EVBox, GroenLeven, Lightyear, Mosa Meat.

Gefeliciteerd!

Top vijf snelst groeiende scale-ups met vrouwelijke leiders in Nederland

Ontdek de vijf genomineerden voor de Vrouwelijke Groeier Award 2022!

Het moment dat de snelste groeiers bekend gemaakt worden komt steeds dichterbij. In de aanloop maken we de genomineerde bekend voor de Jonge, Vrouwelijke en Impactvolle Groeiers van 2022.

Sinds 2021 is het aantal vrouwelijke ondernemers meer dan verdubbeld in de Top 250. Momenteel heeft 11.6% van alle Top 250 Scale-ups 2022 minimaal één vrouwelijke oprichter of C-level manager. We gaan dus de goede kant op, maar er is nog zeker ruimte voor verbetering. Momenteel gaat slechts 8% van de totale financiering naar ondernemingen met vrouwelijke oprichters (SHE-LEADS onderzoek). Vijf scale-ups die een fantastisch voorbeeld geven zijn in ieder geval onze vijf genomineerden.

Deze vijf genomineerden voor de ‘Vrouwelijke Groeier Award 2022 zijn (in alfabetische volgorde): Stream Team Rockstar IT, The Big Search, Typeqast en VanMoof. We kijken uit naar de uitreiking tijdens het top 250 event op 10 oktober. Meer informatie over vrouwelijke leiders in de top 250 kun je vinden in de factsheets hier naast.

Wie zijn de snelste jonge groeiers?

Met trots maken we de top 5 nominatie bekend voor de Jonge Groeier Award 2022! Bedrijven in deze categorie zijn, ondanks hun korte bestaan van maximaal vijf jaar, snel gegroeid tijdens de uitdagende afgelopen jaren. Naast snel groeien hebben ze gezamenlijk ook meer dan 2.000 banen gecreëerd in de periode 2018-2021!

De bedrijven die 10 oktober kans maken op de Jonge Groeier Award 2022 en met trots mogen zeggen dat ze in de top vijf staan, zijn in alfabetische volgorde: FourthlineGain.proMosa MeatShypple en Typeqast!

Bekijk informatie over de genomineerden door te klikken op de afbeelding.

De lijst van 2022

De Top 250 Groeibedrijven is een overzicht van bedrijven (scale-ups) met minimaal 10 FTE (Full-Time Equivalent) en/of minstens 5 miljoen euro omzet. Deze bedrijven realiseerden drie opeenvolgende jaren jaarlijks een groei van minimaal 20% in FTE en/of omzet. De echte toppers dus, die de Nederlandse economie ieder jaar weer een boost geven!

Later dit jaar wordt de top 10 van de snelste groeiers bekend gemaakt en ontvangt de snelste groeier van de lijst de Gouden Groeier! Tevens maken dit jaar alle bedrijven in de top 250 kans om als winnaar bekroond te worden, door nieuwe categorieën als Jonge Groeier, Vrouwelijke Groeier en Impactvolle Groeier.

Bekijk hier de volledige Top 250 op groot formaat

Top 250 Groeibedrijven

Groeibedrijven zorgen voor meer banen. Daar profiteert de hele economie van. De Top 250 Groeibedrijven is gebaseerd op het ScaleUp Dashboard van de Rotterdam School of Management (RSM) en het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) en is in samenwerking met nlgroeit.

De lijst geeft een compleet overzicht van de grootste groeiers van ons land. Het snelst groeiende bedrijf ontvangt de Gouden Groeier.

Over nlgroeit

Nlgroeit is een platform door ondernemers, voor ondernemers met een bedrijf met een omzet tussen de 1 en 100 miljoen. Wij helpen jou – zonder enige commerciële bijbedoeling- aan je volgende stap. Zodat jij makkelijker, beter en sneller kan groeien. Hoe we dat doen?

  • We delen inspirerende en educatieve content via de site en nieuwsbrief.
  • We organiseren events met vooral de bedoeling om als ondernemers van elkaar te leren.
  • We hebben een netwerk van gekwalificeerde partners die je inhoudelijk verder kunnen helpen met een groeiprogramma, training of educatie.
  • We beschikken over meer dan 450 zeer ervaren ondernemers die als mentor jou persoonlijk verder kunnen helpen