De lijst van 2023 is bekend! Groeibedrijven zorgen voor meer banen. Daar profiteert de hele economie van. De Top 250 Groeibedrijven is gebaseerd op het ScaleUp Dashboard van de Rotterdam School of Management (RSM) en het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) en wordt sinds 2017, in samenwerking met nlgroeit, opgesteld. De lijst geeft een compleet overzicht van de grootste groeiers van ons land.

De winnaars zijn bekend!

Sonja Meijerink, managing partner van Valcon SEE, ontving zowel de Gouden Groeier Award als de Vrouwelijke Groeier Award tijdens het Top 250 Groeibedrijven Event. Dit maakt Valcon SEE het eerste bedrijf dat beide prestigieuze prijzen in de wacht sleept. Meijerink ontving de Vrouwelijke Groeier Award, uitgereikt door Prins Constantijn van Oranje-Nassau, voor het succesvolste groeibedrijf met minstens één vrouwelijke oprichtster of bestuurder. Valcon SEE, een zelfstandig softwarebedrijf, groeide onder Meijerinks leiding tussen 2019 en 2022 van 60 naar bijna 500 werknemers.

Tijdens het evenement werd ook de Impactvolle Groeier Award uitgereikt aan NX Filtration, voor hun innovatieve en duurzame waterfiltersystemen. Crisp, een online supermarkt die duurzame en lokale producten aanbiedt, werd bekroond als Jonge Groeier voor de snelst groeiende scaleup van Nederland.

De lijst van 2023

De Top 250 Groeibedrijven is een overzicht van bedrijven (scale-ups) met minimaal 10 FTE (Full-Time Equivalent) en/of minstens 5 miljoen euro omzet. Deze bedrijven realiseerden drie opeenvolgende jaren jaarlijks een groei van minimaal 20% in FTE en/of omzet. De echte toppers dus, die de Nederlandse economie ieder jaar weer een boost geven!

Later dit jaar wordt de top 10 van de snelste groeiers bekend gemaakt en ontvangt de snelste groeier van de lijst de Gouden Groeier! Tevens maken dit jaar alle bedrijven in de top 250 kans om als winnaar bekroond te worden, door nieuwe categorieën als Jonge Groeier, Vrouwelijke Groeier en Impactvolle Groeier.

Vraag hier de volledige Top 250 van 2023 op.

Belangrijkste inzichten: de top 250 groeibedrijven 2023

  • De Top 250 Groeibedrijven zijn samen de afgelopen drie jaar (2019-2022) met bijna 50.000 FTE’s gegroeid. Gemiddeld groeiden ze met 29 procent per jaar. Dit is aanzienlijk meer dan de Top 250 Groeibedrijven van vorig jaar: toen was de gezamenlijke groei 35.000 FTE’s.
  • Er staan dit jaar 181 nieuwe bedrijven in de lijst ten opzichte van vorige editie. Daarvan zijn er 168 voor het eerst in de top 250 opgenomen, de overige 13 bedrijven stonden vorig jaar niet in de lijst, maar in eerdere edities wel. Dit zijn veel meer nieuwkomers dan voorgaande jaren. Adyen is het enige bedrijf dat in alle zeven edities van de Top-250 Groeibedrijven is opgenomen.
  • De meeste Top 250 Groeibedrijven zijn actief in de zakelijke dienstverlening, met Enterprise en Business Software (26 procent) als grootste sector. Ten opzichte van vorige editie is het aandeel van Energie (8 procent) en Health (6 procent) verdubbeld.
  • Aantal vrouwelijke CEO’s/Founder gedaald. Het aantal Top 250 Groeibedrijven met tenminste één vrouwelijke CEO en/of oprichtster is gedaald tot onder de 10 procent (van 11,6 naar 9,6 procent).
  • De meeste Top 250 Groeibedrijven bevinden zich in Noord-Holland (45,6 procent) met Amsterdam (38,8 procent) als epicentrum. Zuid-Holland (14 procent) en Utrecht (13,2 procent) volgen op relatief grote afstand. In de provincies Zeeland, Drenthe, Flevoland en Limburg zijn met 2,8 procent de minste Groeibedrijven gevestigd. Friesland telt dit jaar geen enkel Top 250 Groeibedrijf.

Over nlgroeit

nlgroeit is een platform door ondernemers, voor ondernemers met een bedrijf met een omzet tussen de 1 en 100 miljoen. Wij helpen jou – zonder enige commerciële bijbedoeling- aan je volgende stap. Zodat jij makkelijker, beter en sneller kan groeien. Hoe we dat doen?

  • We delen inspirerende en educatieve content via de site en nieuwsbrief.
  • We organiseren events waar je kan sparren met gelijkgestemde ondernemers.
  • We hebben een netwerk van gekwalificeerde partners die je inhoudelijk verder kunnen helpen met een groeiprogramma, training of educatie.
  • We beschikken over meer dan 500 zeer ervaren ondernemers die als mentor jou persoonlijk verder kunnen helpen