Als ondernemer wil je natuurlijk groeien. Stappen maken, vooruitkomen… Maar soms kan het voelen alsof het allemaal niet snel genoeg gaat. Alsof iedereen groeit, behalve jij.

Vanaf je eerste dag als ondernemer draag je een grote verantwoordelijkheid. Jij moet ervoor zorgen dat je bedrijf blijft bestaan. Sterker nog: dat het groeit. In de beginfase brengt elke dag iets nieuws. Nieuwe uitdagingen, brandjes die geblust moeten worden, overwinningen om te vieren. Maar wanneer je over die hobbelige beginfase heen bent, begint het echte bikkelen. Want dat rustige vaarwater, dat kan soms nog best lastig zijn.

Plotseling succes bestaat niet
Wanneer je hard aan het bouwen bent aan je bedrijf, en constant kleine stapjes zet om te verbeteren, kan het lijken alsof je uiteindelijke doelen mijlenver weg zijn. Zeker als je andere ondernemers om je heen grote successen ziet vieren. Het kan voelen alsof iedereen de klok heeft horen luiden, en jij nog altijd op zoek bent naar de klepel. Anderen worden plotsklaps succesvol, terwijl jij keihard aan het werk bent…

Maar is dat wel zo? In Amerika kennen ze de uitdrukking ‘it takes an average of 7 years to become an overnight succes’. Oftewel: plotseling succes bestaat eigenlijk niet. We hebben meestal simpelweg niet door dat mensen jarenlang keihard werken, voordat ze een grote klapper maken. Voor de buitenwereld is het veel aantrekkelijker om te spreken van een instant success, dan de jaren bouwen die eraan vooraf gingen. Wij zien alleen het eindresultaat, niet alle stappen die ervoor zaten.

Blik op de horizon
Een bekende uitspraak van de Amerikaanse coach Tony Robbins luidt als volgt: ‘Als je grip krijgt op tijd, zul je zien dat veel mensen overschatten wat ze binnen een jaar kunnen bereiken – en onderschatten wat ze in tien jaar kunnen bereiken’. Oftewel: we focussen misschien te veel op korte termijn successen, in plaats van te kijken naar hoe al onze kleine stappen toewerken naar ons uiteindelijke grote doel.

Het is belangrijk om dat in het achterhoofd te houden, terwijl je aan je bedrijf bouwt. Terwijl je middenin het groeiproces zit, is het vaak moeilijk om het grote plaatje in het oog te houden. Maar juist als die kleine stappen samen, zorgen er uiteindelijk voor dat je dat einddoel gaat halen. Houd je dagelijkse prioriteiten realistisch. Steek niet te veel tijd in kleine dingen, en hou je blik op het grote doel. Dan komt die mijlpaal vanzelf.

Doe het nationaal groeiassessment

Weten waar voor jou de grootste kansen liggen? Doe de nationale groeitest. Deze test brengt in kaart waar jij op dit moment staat in je groeiproces. Bovendien kun je jezelf vergelijken met andere groei-ondernemers, een mooie benchmark dus! Na het voltooien van de test ontvang je een onafhankelijk rapport van 30 pagina’s, met inzichting en learnings over jouw persoonlijke groeiproces. De test is ontwikkeld in samenwerking met de Denktank van nlgroeit en met diverse experts en partners van nlgroeit.