De Arion Group legde de basis voor groei door hulpmiddelen te verkopen waarmee steunkousen makkelijker aangetrokken kunnen worden. Tijdens corona blijkt de voornaamste groei te zitten in de swash-lijn, waarmee patiënten wassen zonder water een mogelijkheid wordt. De belangrijkste stap die Joosten zelf zette om te groeien? ,,Ik deed mee aan het programma Groeiversneller met toen onder meer Verne Harnish, waarin ik veel leerde, maar vooral mensen ontmoette die me echt een spiegel voor durfden te houden.”

Spiegel opzoeken

Die spiegel opzoeken, dat is de belangrijkste les die Joosten zelf heeft geleerd. ,,Van medewerkers kun je die eerlijke feedback niet verwachten, je hebt toch die ‘ceo-stempel’ op je voorhoofd staan. Van leveranciers ook niet, die willen graag terugkomen. En thuis? Daar krijg je wel feedback, maar toch vaak wat te rooskleurig.”

Met de groep ondernemers die Joosten leerde kennen in het groeiprogramma heeft hij nog regelmatig contact. ,,De ene keer ga ik ernaartoe en denk ik: we doen het best goed bij Arion. Dan krijg ik feedback en zie ik allemaal dingen die we nog beter kunnen doen. En de volgende keer is het omgekeerd, of krijg je een echt gemeend compliment, zoals je die alleen van mensen kunt krijgen die hetzelfde hebben meegemaakt.”

Geen manager zijn

Om vrijheid te hebben en houden binnen zijn bedrijf heeft Joosten het personeel opgesplitst in twee teams; Team Today en Team Tomorrow. ,,Team Today is heel goed in het zoeken naar verbeteringen, naar die procent of twee winst waardoor het product nog beter wordt. Ik houd me daar niet mee bezig, daar ligt niet mijn kracht. Ik stuur Team Tomorrow aan, waarbij we gericht zijn op de producten waar nog geen factuur voor kan worden verstuurd.”

Door die tweesplitsing heeft Joosten zelf een andere rol gekregen binnen zijn bedrijf. ,,Dat ik gelijk 1.000 kilometer verderop ben gaan wonen hielp (in Denemarken, red.). Nu ben ik ongeveer één op de vier weken op kantoor. Daardoor weet iedereen dat ik buiten de operationele processen sta. Het voordeel daarvan is dat ik met medewerkers kan praten over hun ambities of dromen zonder dat we het hebben over deadlines of hun taken. Ook mijn rol ten opzichte van managers verandert daarmee, ik geef ze nu vaak meer tips over waar hun eigen mensen over dromen.”

Mentorschap

Die rol binnen het bedrijf gebruikt Joosten ook extern. Hij was bij de start van nlgroeit één van de eerste mentoren die betrokken was bij het ondersteunen van andere ondernemers. Vanaf deze maand krijgt hij eenzelfde rol binnen Het Groeicollege, een samenwerking van De Ondernemer, nlgroeit en de Erasmus Universiteit

,,Wat ik vooral ga doen is het helpen met de vertaling van theorie naar praktijk maken. We hebben verschillende blokken die beginnen met een theoretisch stuk van één van de hoogleraren. Daarna ga ik met een clubje van zeven ondernemers kijken naar de implementatie, dus echt op zoek naar de praktische vertaling. Mijn doel is dan ook bereikt als ondernemers aan het eind niet alleen een stuk theorie hebben geleerd, maar deze al toegepast hebben binnen hun bedrijf.”

Benieuwd naar Erik als mentor? Bekijk hier zijn mentorprofiel.

Dit artikel is geschreven door Tijmen de Groen, redacteur bij de ondernemer.
Link naar het artikel: De Ondernemer | Gezond groeien: Zo wordt Arion ieder jaar met 30…