Online financiering: data en algoritmes zorgen voor versnelling

Als ondernemer wil je groeien. Om dat te realiseren, heb je financiering nodig. Waar men vroeger naar de huisbankier stapte om financiering aan te vragen, vaak op basis van een uitgebreid businessplan, kan dit tegenwoordig volledig online worden geregeld. 

Wat is online financiering?
Waar online financiering in landen als het Verenigd Koninkrijk al jarenlang de norm is, duurde het in Nederland iets langer voordat het breed geaccepteerd werd. Inmiddels is online financiering ook in ons land niet meer weg te denken uit de MKB-financieringsmarkt. Aanbieders van online financiering zorgen ervoor dat aanvragen volledig online ingediend en voltooid kunnen worden. Hierdoor sluiten hun diensten goed aan op de wensen en behoeften van hedendaagse ondernemers.

Kredietwaardigheid sneller en beter analyseren
Online financiers combineren data en algoritmes met expertise om de kredietwaardigheid van een bedrijf sneller en beter te analyseren. Bijkomend voordeel is dat het online model kostenbesparend is en er meer flexibiliteit in het product wordt geboden. Zo kun je vaak boetevrij vervroegd aflossen en wordt er flexibeler omgegaan met zekerheden. Als groeiondernemer is het prettig dat je niet al je zekerheden hoeft af te geven, zodat je deze in een later stadium eventueel nog kan inzetten. Om deze reden vraagt online kredietverstrekker Spotcap bijvoorbeeld geen aanvullende zekerheden, waardoor de financiering uitstekend gestapeld ingezet kan worden, bijvoorbeeld in combinatie met een lening bij de bank.

Juiste financiering
Daarentegen kan het voor ondernemers, met alle nieuwe financieringsvormen, een uitdaging zijn om de juiste financiering te vinden die past bij hun behoeften. Door het online aspect staat de aanbieder soms wat verder van de klant af. Hiernaast kan het lastig zijn om als aanvrager de integriteit en kwaliteit van een platform te bepalen. Daarom is goed onderzoek naar verschillende aanbieders erg belangrijk. Productkarakteristieken zoals zekerheden en de kostenstructuur lijken op het eerste gezicht gelijkwaardig, maar kunnen significant verschillen. Daarnaast is het belangrijk om de voor- en nadelen van verschillende aanbieders op een rijtje te zetten. Een financieel adviseur, die bekend is met alle financieringsvormen in de markt, kan hierbij ondersteunen. Een adviseur kan vaak goed beoordelen welk product het beste bij de ondernemer en zijn financieringsdoel past.

Huidige bedrijfsprestaties
Naast bovengenoemde voordelen kijken online financiers naar de huidige bedrijfsprestaties in plaats van uitsluitend naar historische gegevens. Je hoeft daardoor niet op de definitieve jaarrekening te wachten of een ondernemingsplan op te stellen om de financiering rond te krijgen. Zo kunnen ondernemers op de juiste (gewenste) momenten extra werkkapitaal aantrekken om nét even die boost aan hun onderneming te geven. Zo kon bijvoorbeeld Hubert van der Heyden, eigenaar van Flexotels, op het juiste moment extra werkkapitaal aantrekken via Spotcap. Hiermee konden de investeringen gedaan worden om het concept uit te rollen, waardoor het bedrijf kon groeien.