Vrouwelijke ondernemer tussen kleiduif en Vinkje.

Het is weer maart. De maand waar we Internationale Vrouwendag vieren en meer aandacht hebben voor vrouwelijk ondernemerschap. Noem het Sisterhood, vrouwenpower, GRLPWR of wat dan ook…het blijft belangrijk om vrouwelijk ondernemerschap te faciliteren én te blijven benoemen. NL Groeit doet dat en ik ben daar blij om.

Prostaat
Waarom? Omdat biologisch, economisch en timemanagement technisch er duizenden redenen zijn om als vrouw NIET te kiezen voor het onzekere bestaan als ondernemer. De spagaat lijkt voor vrouwen toch breder, pijnlijker en moeilijker dan voor ondernemers zonder baarmoeder en mét prostaat. Vrouwelijk ondernemerschap dwingt je eerder in een split die soms onmogelijk kan zijn maar waar vrouwelijke TOP-ondernemers  graag zich aan wagen. Soepel en zonder gemor.

Wat maakt het allemaal zo lastig?
Leuk hoor liefde, huisje, boompje, beestje. Leuk samen thuis lasten en lusten delen maar statistisch gezien is de vrouw zeker vaker de Sjaak qua takenpakket en te weinig slaap. In mijn dertig jaar als ondernemer zag ik het zo vaak gebeuren. Honderden vrouwen zag ik opgroeien en hun levenspad volgen met horten en stoten. Het scenario is voorspelbaar. Meisje groeit op met dromen, kiest een studie of gaat gelijk naar haar eerste baan, kiest het ondernemerschap en vanaf dat moment zie ik voor vele carrièrevrouwen de klok tikken. Een onheilspellend, onverbiddelijk geluid. Tik, tak, tik, tak. Snel!

Kleiduif
Ze moet aan de slag om zo hoog mogelijk te vliegen voordat ze vaak als een kleiduif getroffen wordt door een zaadje die haar eitje ramt. BAM! Deze botsing maakt voor sommige vrouwen het levensgeluk waarschijnlijk nóg completer maar op dat moment is het ook vaak een ferme tegenslag in haar ondernemerscarrière. Vanaf dat bots moment start het schipperen en onderhandelen. Ze is vaker afhankelijk van toeval, geluk, projecten en de juiste mensen om haar heen om als vrouwelijke ondernemer te kunnen floreren en doorpakken.

Vinkje
Hoor ik je zeggen dat het onzin is en dat veel vrouwen het allemaal goed voor elkaar hebben en geen centje last van deze dip en extra horde hebben? Klopt. Dit is waar voor een deel van de vrouwelijke ondernemer. Zeker voor veel dames met zeven vinkjes of een grote familie. Heb je iets minder vinkjes, een andere achtergrond en wat minder geluk in mensen om je heen heb je, cru gezegd, dikke pech. Studiedagen, snottenbellen, mantelzorg vreten zich in je agenda en gemoed. En dan ook in je gezondheid en flexibel ondernemerschap.

Hoera
Natuurlijk vind je in 2023 in steeds huizen meer balans tussen vaders en moeders. Feit blijft dat Internationale Vrouwendag écht iets is om te vieren. We vieren de overwinning op alle verkeerde ogenblikken die ons vaak het onmogelijke laten kiezen. We vieren de overwinning op afgunstige ogen van schoolplein moeders die een mening hebben over ons harde werken. We vieren de overwinning op een maatschappij die soms nog lang niet gewend is aan vrouwelijke ondernemers omdat ooit hun grootmoeders gelijk werden ontslagen als ze ging trouwen. We vieren de overwinning op onszelf omdat we doorzetten en weten dat vrouwelijke ondernemers de wereld beter en completer maken. Hoera, hoera, hoera!

Leve de vrouw!
Nog even serieus. Het is zo belangrijk in onze maatschappij dat vrouwelijke ondernemers een positief rolmodel zijn voor meisjes die het moeilijk hebben. Die thuis minder ruimte krijgen om te groeien en te leren. Laten we op acht maart en de rest van het jaar vooral ook het verschil tussen man en vrouw als ondernemer vieren. Juist dat verschil maakt het leven extra leuk en spannend. Samen sterk in ondernemer. Samen groeien. Leve de vrouw! Leve de vrouwelijke ondernemer!

Wat positieve cijfers
In 2022 steeg het aantal vrouwelijke ondernemers enorm met 62 procent. Van 441.734 in 2013 tot 715.383 vrouwelijke ondernemers in 2022. Het aandeel vrouwen op het totaalaantal ondernemers stijgt veel minder hard, van 51 vrouwen op 100 mannen in 2013 (34%) tot 59 op 100 in 2022 (37%). Gemiddeld stoppen iets meer mannen dan vrouwen met hun onderneming.  Dit blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel.

Bio
Anna-Maria Giannattasio is eigenaar van eventbureau PuurEvents.nl dat mensen samen brengt. Top vrouwelijk ondernemer met italiaanse roots. Podcastmaker, blogger, escaperoombouwer en @puur op Twitter. Radio hobby fanaat. Hartstochtelijk liefhebber, bestuurder en presentator bij Radio Aalsmeer. Haalt energie uit mensen motiveren en inspireren.

Links:
www.Puurevents.nl
https://nlgroeit.nl/groeicontent/interview-anna-maria-giannattasio/
https://nlgroeit.nl/mentoren/anna-maria-giannattasio/

Ontwikkel jezelf en vraag Anna-Maria aan als mentor!