Terugblik Gelderland Groeit

Wat zijn de belangrijkste factoren om te groeien? Dagvoorzitter Ralph van Dam, mentor van nlgroeit, vraagt het een aantal ondernemers uit de zaal. De antwoorden ontlopen elkaar niet veel: “Een goede basis en weten wat je wil. Een visie op de toekomst. Vertrouwen en leiderschap. Omgaan met tegenslag en doorgaan. Genieten van je successen. Goede mensen, je kunt het niet alleen.”

Ambitie

Uit onderzoek blijkt dat ambitie een van de belangrijkste pijlers onder een snelle groei is. In welke mate wil de ondernemer groeien? Ralph: “Ambitie blijkt een dominante factor te zijn.” Als ondernemer begin je vaak als creatieveling. Vervolgens doorloopt je bedrijf verschillende groeifasen. “Je gaat van de organisatiefase naar de managementfase. Uiteindelijk word je een leider. Je bedrijf groeit maar als ondernemer groei je ook.”

Octopus

De twee key note speakers deze middag Atilay Uslu van Corendon en Hilde van Dijk van Slim Opgewekt weten alles van ambitie en groeifasen. Uslu:” Ondanks tegenslagen ben ik ondernemer geworden. Solliciteren was ik niet goed in.” Van Dijk vertelt dat voor haar de managementfase de grootste uitdaging was. “Ik voelde me een soort octopus. Overal werd aan me getrokken.” Volgens haar moet je als je echt wil groeien, bepalen wat er fout mag gaan. “Die ‘armen’ moet je afhakken om dan te kijken naar de ‘armen’ die echt belangrijk zijn. Durf te zien waar je goed in bent en durf te leunen op waar anderen goed in zijn. Dat betekent dat je moet leren luisteren.” Lees ook de blog op Slim Opgewekt over de groei-inzichten van Hilde.