In aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima en de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer, nam Jitse Groen het beeldje ‘de Gouden Groeier’ in ontvangst. Dit was tijdens het jaarevent van nlgroeit in SugarCity in Halfweg.

Gezamenlijk hebben de 250 bedrijven uit deze lijst in deze periode meer dan 32.000 banen gecreëerd, de Top 10 zorgde alleen al voor 17.446 banen.

Om in de lijst Top 250 Groeibedrijven 2018 terecht te komen, dienen bedrijven minimaal 10 FTE groot te zijn en/of minstens 5 miljoen euro om te zetten. Daarnaast dienen ze in de periode van december 2014 tot en met december 2017 jaarlijks een groei van minimaal 20% in FTE en/of omzet te realiseren. De Top 10 is samengesteld uit bedrijven die de meeste banen creëerden in deze periode én de hoogste gemiddelde jaarlijkse groei in FTE lieten zien.

Veel van klein naar groter
Maar liefst 52% van de bedrijven uit de Top 250 Groeibedrijven 2018 was eind 2014 een klein bedrijf met 25 werknemers. Door de snelle groei van deze bedrijven zijn de meeste hiervan doorgegroeid naar de categorie 25-49 werknemers of naar de categorie 50-149 werknemers. Meer dan 40 bedrijven uit de lijst zijn jonger dan vijf jaar. Zij wisten in een korte tijd door te dringen tot de Top-250 Groeibedrijven. Een uitzonderlijke prestatie.

ScaleUp Dashboard
Het ScaleUp Dashboard maakte voor het jaarlijkse onderzoek naar de snelgroeiende bedrijven in Nederland gebruik van verschillende databronnen, eigen onderzoek en bestaande, openbare databases en wordt geleid door prof. dr. Justin Jansen, academisch directeur van het ECE. Jansen over de Top 250 Groeibedrijven 2018: “Het ScaleUp Dashboard is de eerste lijst die echt alle bedrijven van Nederland met meer dan 10 medewerkers langs de meetlat heeft gelegd. Het overzicht van de 250 beste groeiers van Nederland laat niet alleen zien welke bedrijven de meeste banen creëren, maar ook nog eens hoog productief zijn.” Vorig jaar voerde het cosmeticamerk Rituals de lijst aan. NLgroeit is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de Kamer van Koophandel, NLevator en NL2025.

De pdf bevat het boekje ‘Nederland, land van groeiondernemers’. Hierin meer informatie over groei in Nederland, de 250 bedrijven, een sectorverdeling, een verdeling per provincie en de Top 5-vestigingsplaats.

Meer informatie over het ScaleUp Dashboard is te vinden op: www.scaleupdashboard.com.