Heeft jouw team de juiste geelbalans?
Een van mijn vestigingen had wat afgetobd. De omzet duikelde omlaag en klanten waren ontevreden. Maar opeens was dat anders. Het team leek vleugels te hebben gekregen. Alles leek te kunnen. Omzetgroei uit bestaande klanten, veel nieuwe klanten en een hoge klanttevredenheid. Efficiënte productie, weinig fouten, een goede sfeer en veel positiviteit. Dezelfde leider, maar wel een aantal nieuwe mensen.
Vier vrolijke kleurtjes
Het lijkt me duidelijk, het moet aan de mensen liggen. Maar hoe dan? Is het de chemie tussen mensen? Natuurlijk leiderschap? Wat maakt nu echt het verschil? Het antwoord werd me gebracht in vier vrolijke kleurtjes. Als onderdeel van een interne training hebben we onze mensen een psychologische test laten afnemen. Veelgebruikte testen zijn de je wellicht bekende Myers-Briggs, Ned Herrman of DISC. Wij kozen voor de Birkman-test. Die was vooral wat goedkoper en eerlijk gezegd waren mijn verwachtingen toch al niet zo hoog. Immers, wat kun je met een online vragenlijstje van 20 minuten ontrafelen?
Spot on
Een dag na mijn invuloefening kreeg ik een 34 pagina’s tellende rapportage toegemaild. Ik werd op vier dimensies geanalyseerd: interesse, werkstijl, hoe je wordt gemotiveerd en je gedrag onder stress. Bij iedere dimensie kreeg ik een kleur. Zo blijk ik blauw in mijn interesses: een voorkeur voor creatie en innovatie en sterk mens- in plaats van taakgeoriënteerd. Mijn stijl is groen, dat wil zeggen competitief, energiek, assertief en direct. Ik word – typisch blauw – gemotiveerd door waardering, openheid en tijd doorbrengen met mensen. Mijn stressgedrag – eveneens blauw – uit zich door terugtrekken, vermoeidheid, besluiteloosheid en overgevoeligheid voor kritiek. Na wat diepere reflectie moet ik toegeven dat de test spot on was. Het klopt.
Juiste geelbalans
Interessant blijken ook de uitkomsten voor de gehele organisatie. De condens is van het raam afgezeemd. Opeens is alles zichtbaar; de kleurenblindheid is over. Nu is het me duidelijk waarom sommige teams beter werken dan andere. Veelal blijken teams met vooral blauwe profielen (denken, creëren) minder te presteren. Teams met een juiste geelbalans (taak- en procesgericht) blijken effectiever. Interessant is het ook te snappen dat ‘blauwe managers’ onbewust ook liever ‘blauwe medewerkers’ aannemen en daarmee eigenlijk hun team langzaam verzwakken. Ik snap het! Het is me nu ook duidelijk waarom ik de laatste tijd wat vermoeid ben. Interessant, die psychologie. Het mysterie ontrafeld.