De match tussen PostNL en Medisol

Hoe ben je in contact gekomen met nlgroeit en NL2025?
Op 13 januari 2016, tijdens de officiële start van het nlgroeitplatform, zat ik per toeval aan tafel met Herna Verhagen, CEO van PostNL. Tijdens een gesprek kwam ze met een aantal situaties en inzichten waarvan ik dacht dat ze van meerwaarde zouden zijn voor ons bedrijf – ik kreeg daar veel energie van. Ik heb haar gevraagd of ze het leuk zou vinden om mij te begeleiden. Dat wilde ze, en sindsdien heb ik af en toe contact via telefoon of e-mail. Door haar ervaring en brede kijk op een aantal zaken word ik aan het denken gezet – dat is al heel waardevol geweest.

Kun je een voorbeeld geven van een specifieke vraag die je binnen je bedrijf had?
Dat ging over welke kant we op moesten gaan met de leidinggevende structuur. We zijn een snelgroeiend bedrijf, we nemen steeds meer mensen aan, en we merkten dat we intern eigenlijk weinig kandidaten hadden die in aanmerking zouden komen voor een teamleidersfunctie. Daar zaten we behoorlijk mee te worstelen: moet je dan iemand van buitenaf aannemen, hoe wordt die dan gedragen door het team, en wat is het risico om iemand van buiten je organisatie naar binnen te halen? Herna stelde voor om mensen intern op te leiden en met verschillende niveaus van leiderschap te gaan werken, net zoals bij PostNL. Dat is ook bij ons een prima oplossing gebleken: iemand die als stagiair is binnengekomen en al veel werkervaring heeft opgedaan, wordt nu door een ervaren teamleider opgeleid om door te groeien. Dat ligt misschien achteraf voor de hand, maar het is toch net even die andere manier van denken die je dan nodig hebt: even loskomen uit je dagelijkse beslommeringen en samen logisch nadenken. Dat vond ik een hele nuttige ervaring.

Hoe is Medisol tot stand gekomen?
Mijn compagnon Edwin Roelse en ik werkten oorspronkelijk als hulpverlener bij de ambulancedienst in Goes en daarnaast hielden we ons als Medisol bezig met het maken en onderhouden van websites voor de zorg en hulpverlening. Vanaf 2010 hebben we ons volledig op ons bedrijf gericht – we hebben ons gespecialiseerd in de verkoop van automatische externe defibrillators (AED’s) en reanimatie-gerelateerde artikelen zoals beademingsmaskers en reanimatiepoppen. Dat doen we nog steeds met hart en ziel – een bedrijf opzetten en tegelijkertijd mensen redden met fantastische apparaten zoals AED’s is voor ons een ideale combinatie: dat motiveert heel erg sterk. In de afgelopen vier jaar zijn we gegroeid van drie naar 31 medewerkers en de omzet is gestegen tot rond de negen miljoen euro dit jaar – de afgelopen jaren hebben we een constante groei laten zien van 30%. We hebben nu 16 webwinkels in Europa – uiteindelijk willen we marktleider worden in alle Europese landen en daarnaast ook buiten het Europese continent gaan leveren. We hebben weinig praktijkervaring met commerciële zaken, want we zijn vanuit de zorg begonnen – we hebben geen commerciële achtergrond. Het is dan ook erg prettig om te kunnen sparren met iemand uit de praktijk die op dat vlak betere ideeën heeft dan wij. We zijn heel ver gekomen met ons nuchtere verstand, maar om een volgende stap te zetten heb je tips en trucs nodig van experts.

Je bent nu ook zelf mentor bij nlgroeit?
Ik vind het erg leuk vind om mijn kennis en ervaring op mijn niveau weer door te geven. Ik help graag bedrijven die vanuit een andere invalshoek de gezondheidszorg willen verbeteren, zoals Buurtzorg – zij zetten thuiszorg op met behulp van kleine, zelfsturende teams, met als resultaat dat patiënten erg tevreden zijn met de geboden zorg. Ik denk dat er nog veel te ontdekken valt hoe je door de combinatie van zorg en commercie verbeteringen in de gezondheidszorg kunt aanbrengen. Het delen van kennis en ervaringen hoeft niet heel veel tijd te kosten: even een e-mailtje, een telefoontje, daar kun je dan weer een hele tijd mee vooruit. Ik vind het erg goed werk van NL2025 en nlgroeit. Ik ben blij dat ik destijds op Herna Verhagen afgestapt ben met mijn vragen, en het netwerk van nlgroeit maakt het mogelijk om elkaar te treffen op het juiste niveau en met het juiste vertrouwen. 

Over NL2025
NL2025 is een platform waarin onder andere bestuurders en leiders uit de culturele en wetenschappelijke wereld, kunstenaars, CEO’s en sporters (“Aanjagers”) zich hebben verenigd. We zetten ons in, op persoonlijke titel, voor een betere toekomst van Nederland. NL2025 richt zich op drie thema’s: onderwijs, duurzame groei en vitale samenleving. 

Bron: NL2025 krant