foto door: Jan Willem Scholten

Annet van Egmond is al jaren internationaal ondernemend kunstenaar. Ze ontwierp speciaal voor vrouwen 2 duurzame lampen die werken op zonne-energie. Wat is haar verhaal en welke adviezen heeft zij voor andere vrouwelijke ondernemers met ambities over de grens?

Kroonluchters in Berlijn

Annet van Egmond, internationaal ondernemend kunstenaar, heeft al decennialang haar stempel gedrukt op de wereld van kunst en design. Na het starten van Van Egmond Producties in 1989, waar ze zich bezighield met beeldhouwen, lichtontwerp en art direction, brak haar onderneming pas echt door in 1990. De ophanging van een van haar kroonluchters bij Herbert Weinand Gallery in Berlijn markeerde een keerpunt in haar carrière.

Sindsdien heeft Van Egmond zich toegelegd op het creëren van sculpturen, schetsen, tekeningen en schilderijen. Vanuit haar sfeervolle Art Space in de voormalige muziekschool van Bussum, deelt ze haar werk met de wereld. Haar sculpturen, strak en speels, gemaakt van hout en metaal, vinden een podium in deze expositieruimte en bieden ook ruimte aan getalenteerde kunstenaars.

Duurzaam en draagbaar licht voor vrouwen

De recente projecten van Van Egmond gaan verder dan kunstwerken; ze heeft twee duurzame, draagbare lampen ontworpen die op zonne-energie werken: de ‘Solar Puck Alarm’ en ‘Miss Nightingale’. De eerste, een kleine ronde schijf met een ingebouwd alarm, kan worden bevestigd op een bierflesje en transformeert zo eenvoudig tot een bureaulamp. De Solar Puck Alarm dient als een veilige lichtbron voor mensen in ontwikkelingslanden zonder toegang tot elektriciteit.

De tweede lamp, Miss Nightingale, geïnspireerd op Florence Nightingale, doet dienst als een elegante kandelaar met een kaars. Dit project, met prototypes gereed, heeft als missie om licht te brengen naar gebieden zonder toegang tot elektriciteit, en Van Egmond is nog op zoek naar een grote multinational om deze missie mogelijk te maken.

Met een handelsmissie mee naar de Verenigde Staten

In 2017 nam Annet van Egmond deel aan een handelsmissie naar de Verenigde Staten, georganiseerd door RVO en onder leiding van prins Constantijn. Tijdens deze missie bezocht ze de techbeurs Consumer Electronics Show (CES) en Silicon Valley. Deze ervaring, gedeeld met ongeveer 90 technici, ontwerpers en vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven, bood een kans om Nederlandse producten en ontwerpen te presenteren aan een internationaal publiek.

Naast technische producten presenteerde Van Egmond ook Miss Nightingale op de techbeurs, waarbij ze de waarde van handelsmissies benadrukte voor Nederlandse ondernemers om hun werk in het buitenland te promoten en verbindingen te leggen met investeerders en producenten.

Zichtbaarheid vergroten met hulp van RVO

Annet van Egmond prijst de betrokkenheid van RVO en de ondersteuning die ze heeft ontvangen. Voor haar zijn handelsmissies van onschatbare waarde voor Nederlandse ondernemers om internationaal zichtbaar te worden en waardevolle connecties te leggen. Vanuit haar perspectief speelt de overheid een cruciale rol bij het promoten van kunst over de grens. Ze pleit voor financiële steun aan kunstgaleries, die vaak te maken hebben met stijgende kosten, om de zichtbaarheid van Nederlandse kunstenaars te vergroten.

Adviezen voor vrouwelijke ondernemers

Van Egmond deelt haar passie voor ondernemen graag met andere vrouwen. Ze benadrukt echter dat ondernemen veel inzet vraagt, vooral voor vrouwen met andere verantwoordelijkheden. Haar advies aan vrouwelijke ondernemers is om niet bang te zijn en gewoon te proberen. Een onderneming moet een passie zijn, iets waar je dag en nacht mee bezig wilt zijn.

Voor vrouwen met internationale ambities heeft ze twee cruciale adviezen: wees niet bang, probeer het gewoon, en verdiep je grondig in het land waar je zaken wilt doen, omdat elke cultuur en lokale markt unieke uitdagingen en kansen bieden.

“Ik vind het mooi om vrouwen enthousiast te maken over ondernemen”

Op zoek naar een mentor?

Bij nlgroeit heb je toegang tot meer dan 500 mentoren. Onze mentoren hebben allemaal ruime ervaring in ondernemerschap en het runnen van groeibedrijven. Ze variëren van ondernemers met een jaaromzet vanaf 5 miljoen euro of meer tot ondernemers die een bedrijf van die omvang hebben verkocht. Onze matchmakers kunnen je in contact brengen met een mentor die precies past bij jouw groeivraag.