Dit moet je weten over vrouwelijk ondernemerschap in Nederland | SHE LEADS Dashboard 2023

Sluit je ogen en stel je een succesvolle ondernemer voor. Wie ziet u? Als je het woord “oprichter” hoort, denk je dan aan de conventionele man in pak? Dan moet je waarschijnlijk het SHE LEADS Dashboard 2023 lezen!

DOWNLOAD HIER

Het ondernemerschap in Nederland is diverser dan je denkt, maar de kloof tussen mannelijke en vrouwelijke oprichters is echter nog lang niet gedicht en er is nog veel onbenut ondernemerspotentieel.

Op dit moment zijn vrouwelijke ondernemers in Nederland nog steeds in de minderheid en worden zij beschouwd als ”onconventioneel”, vooral wanneer we kijken naar het Nederlandse landschap voor snelgroeiende bedrijven. Dit betekent echter niet dat dit altijd zo zal blijven! Een ecosysteem van ondernemers is voortdurend in ontwikkeling.

Het SHE LEADS Dashboard 2023 duikt in de belangrijkste trends en thema’s rond vrouwelijk ondernemerschap en zet de schijnwerpers op 50 inspirerende ondernemende rolmodellen die toonaangevend zijn in “Social Impact”, “Health & Wellbeing”, “Tech”, “Scaling Up” en “Serial Entrepreneurship”.

Op basis van cijfers van 2022 uit de database van Dealroom benadrukt het dashboard dat:

  • 10% van de in Nederland gevestigde bedrijven een vrouwelijke (mede)oprichter heeft;
  • Vrouwelijke ondernemers zijn meer impactgericht: bedrijven met een vrouwelijke oprichter pakken meer SDG’s aan dan door mannen opgerichte bedrijven;
  • Vrouwelijke ondernemers ontvangen een fractie (minder dan 3%) van het durfkapitaal van mannelijke ondernemers;
  • De meeste vrouwelijke ondernemers (61%) bootstrappen hun bedrijf in plaats van te vertrouwen op externe financiering voor groei;
  • Vrouwelijke (mede)oprichters concentreren zich in de Randstad: de meeste vrouwelijke (mede)oprichters zijn gevestigd in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag.