Mentor Ralph van Dam en mentee René Lammers delen hun ervaringen over het nlgroeit mentortraject. René had een specifieke hulpvraag. Ralph kijkt echter verder dan de vraag die gesteld wordt.

Succesvol maar toch geen grip

In 2009 startte René met ondernemen en dat terwijl de financiële crisis nog volop in gang was. “Ik was toen 47 en dacht bij mezelf het is nu of nooit. Ik ben zo blij dat ik die keuze heb gemaakt.” In 2018 klopte René aan bij Ralph. “Het ging goed met mijn bedrijf, we werden dat jaar 2e bij de FD Gazellen Awards. We haalden onze omzet. Ik had 40 man in dienst. En we stonden zelfs op nummer 8 in de best places to work. Toch begon ik de grip te verliezen in het bedrijf. Ik zat eigenlijk in een persoonlijke crisis.”

René kwam in aanraking met nlgroeit, tijdens de uitreiking van de Gazellen Awards. “Als ondernemer denk je vaak, ik los het zelf wel op. Maar ik realiseerde me dat het nodig was om hulp van buitenaf te zoeken. Om zo tot nieuwe inzichten te komen.” In zijn zoektocht naar een mentor kwam hij het profiel van Ralph tegen. “Ik koos Ralph gezien zijn ervaring in de markt waar ik in actief ben. Achteraf gezien hadden we nog meer overeenkomsten naast onze expertise. Een goede match,” aldus René.

Fascinatie voor de mens
Ralph herinnert zich de kennismaking met René nog goed. “In eerste instantie ging zijn hulpvraag over leiderschap, innovatie, digital marketing en sales. Echte zakelijke vragen. We hebben in de gesprekken de business aangepakt. Daarna hebben we gekeken naar René in de rol van ondernemer om vervolgens een stapje verder te gaan. René als persoon. Ik ben er namelijk van overtuigd dat de mens achter de ondernemer bepalend is voor de wijze waarop je het ondernemerschap zou moeten vormgeven. Dat is per persoon anders.”

“Ik heb een fascinatie voor de mens achter de ondernemer en hoe hij zijn business draait. Je verlangen, angsten, dromen, drijfveren en hoe je gevormd bent, bepalen namelijk voor een groot deel de rol die jij als ondernemer invult en hoe je jouw business inricht. Kies je er bijvoorbeeld in je leiderschap voor om op vertrouwen te sturen of zit je meer op controle? Ik merkte gelijk al bij het eerste gesprek met René dat hij, net als ik, erg mensgedreven is. Hij focust zich naast de core business op de ontwikkeling van de mens en wil mensen verder brengen. Dat is heel typerend voor René’s ondernemerschap,” aldus Ralph.

Inzichten
René is door de gesprekken met Ralph tot nieuwe inzichten gekomen. “Wat was nodig zodat ik weer meer grip zou krijgen? Daar heeft Ralph mij ontzettend bij geholpen. We bespraken mijn ‘persoonlijke crisis’ of beter gezegd mijn uitdagingen op meerdere vlakken die ook uiteindelijk wel een logische relatie met elkaar hadden. Ralph had namelijk ook ervaring met dit thema. We gingen dieper in op de impact die dat heeft op jou als ondernemer maar ook hoe je goed voor jezelf zorgt, naast je onderneming. Door deze gesprekken leerde ik dat die crisis er mag zijn, dat vond ik erg waardevol. Ook behandelden we de groeifasen van nlgroeit om alles in perspectief te zetten. Ik zag waar ik binnen mijn bedrijf tegenaan liep en dan zie je dat je niet de enige bent. Dat zorgde voor vertrouwen en nieuw perspectief.”

“Verder gaf Ralph praktische tips hoe je samen met nieuwe klanten intoAction verder kunt laten groeien. Ook dacht ik dat ik de mensen binnen het bedrijf heel erg betrok bij het werk, want dat vind ik belangrijk. Maar achteraf bleek dat dit niet het geval was. Ik ben daarom werknemers meer vertrouwen gaan geven. Durfde het meer los te laten, het op hun manier te laten doen. En hen te begeleiden in plaats van te vertellen hoe het moet,” aldus René.

Ralph legt uit dat je als ondernemer een natuurlijke drang hebt om vanwege je eigenwijze visie en je sterke verantwoordelijkheidsgevoel toch betrokken te zijn. “Het is een hele grote stap om naar dienend leiderschap te gaan. Anderen in hun kracht zetten. Ik had daar zelf ook veel moeite mee. Daar ben ik wel in gegroeid. Maar ik ken ook de keerzijde daarvan. Als je toch net te veel loslaat, dan mis je bepaalde signalen op de werkvloer die cruciaal zijn. Het is een wankel evenwicht. Dat heb ik ook besproken met René, daar moet je namelijk wel een balans in vinden.”

Kwetsbaar
“Eigenlijk is het bizar hoeveel we in vier gesprekken met elkaar hebben besproken en wat het heeft gebracht. Het gaat goed met mijn bedrijf. We zijn gegroeid qua personeel en hebben meer grotere opdrachtgevers. Op het moment dat ik met Ralph in gesprek ging speelden er een aantal dingen. De sfeer binnen het bedrijf, de grip die ik kwijt was en ik was bezig met de bouw van ons nieuwe huis. Best heel veel achteraf, maar ik heb weer de rust gevonden. Dat betekent echter niet dat ik nu stilzit. De volgende uitdaging is nu hoe we ons merk intern en extern gaan positioneren. En hoe om te gaan met het nieuwe werken (vanaf afstand),” aldus René.

Volgens Ralph is het traject niet alleen succesvol geweest omdat er een match was qua achtergrond. Maar ook omdat René zich durfde open te stellen, ‘it takes two to tango’. “Wanneer je niet alleen focust op je business tijdens deze gesprekken, maar ook jezelf durft te zijn, je kwetsbaar durft op te stellen, dan haal je echt het maximale uit een mentor traject.”

Tips voor ondernemers in zwaar weer
René adviseert: “Durf om hulp te vragen. Hoe moeilijk dat misschien is, want je bent toch een goede ondernemer in jouw ogen. Maar het helpt je uiteindelijk om een betere ondernemer te worden. Ik adviseer echt om die hulp bij een ander te zoeken. Een investering van vier gesprekken kan al enorm helpen.”

Ralph voegt toe: “Durf je onzekerheid te omarmen en de hulpvraag te stellen. Laat je ego achter, als die er is. En doe het op tijd. Als jij als ondernemer ziet dat er zwaar weer dreigt te komen, vraag dan om hulp voor het te laat is. Je voelt het, net zoals René het aanvoelde dat hij geen grip meer had. Zo kan het voor jou bijvoorbeeld voelen dat je de controle kwijt bent. Of dat je ziet dat je financiële KPI’s niet op orde zijn.“

Ralph ziet ook dat ondernemers zelden tijd en energie in zichzelf investeren. “Veel ondernemers gunnen dat hun werknemers wel maar niet zichzelf. Dat staat de groei van jezelf en dus je bedrijf in de weg. Realiseer dat ondernemen een echte ambacht is. Er is geen opleiding voor en je moet het in de praktijk leren met vallen en opstaan. Ondernemerschap kan ontzettend eenzaam zijn. Gun jezelf een mentor, die jouw positie begrijpt en tijdelijk met je meekijkt.”