Het Max Verstappen team zijn

Hoe doen de Heske Groenendaal van Metaglas en haar mentor Maarten de Jager van Codema, beide succesvol in de maakindustrie, dat?

Angelique Schrama:“Je start met het nadenken over een cultuurmetafoor. Bijvoorbeeld ik wil het Max Verstappen team zijn: technologisch hoogstaand, een geoliede machine en snel. Je kan ook nadenken over bijvoorbeeld een vriendencultuur. Heb je dat eenmaal helder, dan ga je nadenken over alle rollen die in zo’n team passen. Heb je dat scherp, dan nog de juiste mensen erbij.”

“Door andersoortige mensen in je cultuur, gaat de organisatie kantelen. Bij ons is de cultuur opener geworden.”

Heske:”Wij hebben als motto wij gaan verder, waar anderen stoppen. Dat doen we in innovatie maar ook heel erg in mensen. Wij proberen zoveel mogelijk diversiteit in onze organisatie te krijgen. Daar ben ik zo’n 10 jaar geleden mee begonnen door een samenwerking aan te gaan met de sociale werkplaats. Daarmee hebben we heel veel andersoortige mensen binnen onze cultuur gekregen. Dan gaat de organisatie kantelen. Wat er bij ons is gebeurd, is dat we een veel opener cultuur hebben gekregen. Dat is heel mooi.”

“Elk mens is anders en iedereen heeft zijn eigen bijdrage. Belangrijk is dat je mensen tot hun recht laat komen.”

Kernwaarden als diversiteit maar ook openheid kunnen een enorme driver zijn voor groei. Maarten: “Van oudsher is er bij ons een aantal verschillende werkmaatschappijen, ook nog eens qua locatie. Iemand uit Limburg reageert anders dan iemand uit het westen. Je hebt wel te maken met die bestaande cultuur. Wat ik belangrijk vind is openheid. Mensen het gevoel geven dat ze tot hun recht komen en proberen de juiste mensen op de juiste positie te zetten. Daarmee gaan mensen zich betrokken voelen. Wij zijn een familiebedrijf. Mensen met problemen, ook privé, moeten terecht kunnen bij het management. Door die ruimte te geven, ontstaat er toch wel een soort team, dat elkaar aanvult. Elk mens is anders en iedereen heeft zijn eigen bijdrage. Belangrijk is dat je mensen tot hun recht laat komen.”