Dat cultuur belangrijk is binnen je bedrijf heeft nlgroeit mentor Stefan Ottenbros de afgelopen jaren wel ontdekt. “Of veel sterker nog, cultuur maakt of breekt je bedrijf! En je hebt het te danken aan jezelf. Om dat concreet te maken wil ik graag een verhaal delen.”

De afgelopen jaren merkte ik binnen mijn eigen bedrijf dat ik de cultuur niet vond wat hij moest zijn. Hoe ondernemend en open we begonnen, des te meer gesloten het geheel werd. Ik voelde geen open cultuur meer. Er werd heel veel gevonden en gesproken over elkaar, maar niet met elkaar. Heel vervelend om te merken binnen je eigen bedrijf, maar wel de keiharde werkelijkheid. En als er nieuwe collega’s werden aangenomen, zag je ze binnen 1-2 weken veranderen en zich bij de ‘cultuur’ voegen. Daar wilde ik wat aan doen.

Verandering begint bij jezelf 

Zoals bij bijna alles in het ondernemerschap start verandering bij jezelf. Was ik zelf wel open? Binnen heel veel organisaties is vanalles aan de hand, wat niet wordt besproken. Een prachtig boek hierover is Leadership and self-deception. Dat brengt mooi in beeld dat men vanalles vindt, maar dit niet met elkaar bespreekt. Daardoor blijf je dus alles vanuit je eigen boxje zien.

Mijn conclusie is dat ik inmiddels zeker open ben, maar een aantal jaren geleden was dit niet het geval. Ik vond het bijvoorbeeld in het begin van mijn ondernemerschap spannend om feedback te geven. En om duidelijk te zijn. Dit heeft veelal te maken met mijn eigen opvoeding. Gelukkig kan ik hier achteraf om lachen, maar het is wel iets wat destijds als onveilig werd gevoeld. Jammer, maar heel leerzaam tegelijkertijd.

Cultuur herdefiniëren

Om te kunnen veranderen moet je zelf ander gedrag gaan vertonen, en dit vooral volhouden. Het goede voorbeeld geven. En het probleem bespreekbaar maken. Ik heb met mijn fijne MT veel sessies belegd. Cultuurwaarden hergedefinieerd. Succesvol werkgedrag besproken en hierop getraind. Maar vooral mezelf laten zien. Gewoon 100% de persoon zijn, wie ik ben. Helaas heeft dit ertoe geleid dat onze collega’s die er in beginsel bij waren, uiteindelijk zijn vertrokken. Maar hierdoor is wel een cultuur ontstaan die ik wil zien. Waar we onszelf willen ontwikkelen om als persoon en als organisatie te groeien. Waar ons team goed nadenkt over wat de organisatie nodig heeft. Waar men elkaar aanspreekt als ze het ergens niet mee eens zijn. En op inhoud scherpe discussies gevoerd kunnen worden.

Nu ik erop terug kijk ben ik enorm trots op mijn team hoe we ons verder hebben ontwikkeld. De grootste les die ik hieruit heb gehaald: wees als ondernemer 100% jezelf. Hieruit volgen een cultuur en gedragingen die constant zijn. Omdat ik niet altijd mezelf was in de eerste jaren van mijn ondernemerschap ging daarmee de cultuur ook van links naar rechts. Het is dan lastig om een constante lijn vast te houden. Als je helemaal jezelf bent, durven de mensen dit ook te zijn. En juist dan ontstaan de mooiste dingen.

Belangrijke lessen

Een andere les die ik eruit heb gehaald is dat veel van wat je ziet, uiteindelijk een projectie is van jezelf. Je ziet de relatie met de ander vooral door je eigen bril van onzekerheid. En de laatste is een inkoppertje maar minstens zo belangrijk: kies mensen die passen bij je eigen normen en waarden.

Stefan Ottenbros is mentor bij nlgroeit. Benieuwd naar Stefan? Bekijk zijn mentorprofiel hier.