“Een mentor bekijkt het van een afstandje. Dan kom je vaak tot andere inzichten.”

“Ik krijg energie van gesprekken met ondernemers. Het is leuk om hen te helpen en te begeleiden maar het was ook wennen. Zeker in het begin vond ik het wel moeilijk om te merken dat ze mijn advies niet opvolgden en toch iets anders deden. Als ik op kantoor zeg ‘we gaan links’ krijg ik weleens weerstand maar uiteindelijk gaan de mensen wel gewoon naar links. Als mentor sta ik mensen bij maar zij maken uiteindelijk wel hun eigen keus.”

“Als ik op kantoor zeg ‘we gaan links’ krijg ik weleens weerstand maar uiteindelijk gaan de mensen wel gewoon naar links.”

“Ik merk wel dat ik een paar stappen verder ben dan de ondernemers die ik begeleid. Daarom werkt het ook. De fase waar zij in zitten, heb ik al achter de rug. Ik ben daar goed doorheen gekomen. Ik kan ze daarom adviseren en zij hoeven dan niet opnieuw het wiel uit te vinden. Als iemand anders het al gedaan heeft en gepokt en gemazeld is,  dan biedt dat meerwaarde voor iemand die net op dat moment in die fase zit.”

“Het zijn geen startups meer. Ze zijn een stuk verder.”

“Voor een ondernemer zijn er in de directe omgeving niet echt veel mensen te vinden die voelen wat jij voelt. Daarom geloof ik in dit soort trajecten. Zeker in de fase waarin deze ondernemers zitten. Het zijn geen startups meer. Ze zijn een stuk verder, hebben een goede omzet, ze draaien over het algemeen al een beetje winst en sommigen zijn best wel ver. In welke sector of markt je ook zit, als groei-ondernemer heb je te maken met personeel, met stakeholders, met financiering, met strategische keuzes. Dat geldt voor alle groei-ondernemers. Daarom kun je van elkaar leren. Wat veel ondernemers ook bindt is dat je naar buiten toe vrij zeker overkomt maar van binnen twijfelt. Die twijfel kun je met bijna niemand delen.”

“Iemand die weet hoe het is altijd degene te zijn die een rotsvast vertrouwen heeft in een bepaalde strategie terwijl je zelf misschien best twijfelt.”

“De omgeving denkt ‘goh wat leuk ondernemen en veel geld verdienen’. Maar ondertussen is er veel druk op die ondernemer, druk vanuit zichzelf, vanuit het gezin, de omgeving, aandeelhouders, financiers. Uiteindelijk staan de meeste ondernemers er echt alleen voor. Dan is het al lekker om af en toe te klankborden met iemand die weet hoe dat is. Iemand die weet hoe het is om elke vergadering als eerste te beginnen, om altijd de gastheer te moeten zijn, om altijd degene te zijn die een rotsvast vertrouwen heeft in een bepaalde strategie terwijl je zelf misschien best twijfelt. Dat je kan praten over problemen waarvan je weet dat ze voor de ander heel herkenbaar zijn. En je zelf bepaalt in hoeverre je daar iets mee doet.”

“De ondernemer zit midden in een wervelstorm van belangen, keuzes en financiën. Een mentor bekijkt het van een afstandje. Dan kom je vaak tot andere inzichten.”

“Af en toe is het alleen maar klankborden, alleen maar een uitlaatklep. Er zijn maar weinig mensen waar je echt goed mee kan praten als het even moeilijk gaat met de groei of de financiering van je bedrijf. Mentoren snappen wat je doormaakt, zij kennen de groeifases en hebben vaak ook een netwerk waar ze de ondernemer wellicht mee bij kunnen staan. Zij bekijken het van een afstandje, terwijl de ondernemer midden in een wervelstorm zit van belangen, keuzes en financiën. Als je er van een afstandje naar kijkt, dan kom je vaak tot andere inzichten. Al is het alleen maar dat je er op een andere manier naar kijkt of dat je het kunt relativeren. Als je er midden in zit, ben je af en toe  geneigd om dingen groot te maken en te denken ‘oh jee ik kom hier niet uit’. Een mentor kan dat weer in het juiste perspectief zetten. En omdat jij als mentor een paar stappen verder  en ‘succesvol’ bent, luisteren ze naar je en hechten ze waarde aan wat je zegt.”

“Geen dromerige startups die een maand bestaan en al een CEO, CTO en een CFO hebben.”

“Leuk aan nlgroeit vind ik dat het netwerk van ondernemers is, die allemaal echt aan het opschalen zijn. Ik heb zelf niet zo heel veel met die dromerige startups die een maand bestaan en al een CEO, CTO en een CFO hebben. Groei-ondernemers zitten in een fase dat ze zich al een beetje hebben bewezen. Ze hebben omzet en winst. Dat is een goede fase. Zij gaan er komen als ze op dit moment de goede dingen doen. Dat vind ik leuk.“

“Kennelijk zijn er veel ondernemers die mentorschap leuk vinden en veel ondernemers die een mentor zoeken.”

“De lijst van mentoren bij nlgroeit is een ongelofelijk mooie en brede lijst. Kennelijk zijn er veel ondernemers die mentorschap leuk vinden en veel ondernemers die een mentor zoeken. Dat is best knap opgezet. Voor mentoren is het van belang om je ervan bewust te zijn dat je mensen begeleidt maar niet stuurt. Dat  ze jouw tip of advies kunnen negeren en dat je toch het gevoel houdt dat je hebt bijgedragen. Dat is als ondernemer moeilijk omdat je gewend bent dat iedereen naar je luistert. Mijn tip is ook houd de  gesprekken leuk en haal er energie uit. Het verrast me eigenlijk ook hoe leuk ik het vind.”

Bekijk ook het mentorprofiel van Jasper