5 vragen aan… | Lydian Zoetman
Hoe ziet jouw ochtendroutine eruit?
“Mijn ochtendroutine is elke ochtend hetzelfde: ontbijten, de krant lezen en een kopje koffie drinken. Je zult mij en mijn man nooit betrappen met een ontbijtje op de bank. We zitten altijd aan een hoge tafel waar we samen de ochtend beginnen. Pas na het ontbijt begint het werk. Door corona moesten we noodgedwongen veel digitale meetings inlassen, maar het liefst spreken we af in onze horecalocatie de Jopenkerk. We vinden het namelijk belangrijk om klanten de producten te laten zien en proeven. En dat kan het beste op onze locatie zelf.”
Waar haal jij je inspiratie vandaan?
“Ik haal mijn inspiratie uit de reizen die wij maken. Op onze internationale reizen bezoeken wij met veel plezier bevriende brouwerijen. Ook kijk ik naar de bedrijven die niet heel traditioneel zijn, een voorbeeld daarvan is de opkomst van Netflix. Die beweging is interessant om te volgen. Verder haal ik ook inspiratie uit interne collega’s. Ik heb namelijk veel ambitieuze, productieve en jonge mensen om mij heen.’’
Welke stap in jouw onderneming vond je het allerleukste om te zetten?
“De opening van de Jopenkerk in Haarlem. We waren eerst een verkoopmaatschappij, maar we wilden heel graag laten zien waar het bier werd gebrouwen. In de brouwerij wordt 7 dagen per week gebrouwen. Door deze locatie kreeg iedereen eindelijk te zien hoe alles geproduceerd werd. Het is echt hét paradepaardje van ons bedrijf.”
Wat was jouw grootste leermoment?
‘’Door mijn studie ben ik breed opgeleid. Ik kreeg les in financiën, marketing, recht enzovoorts. In de beginjaren heb ik samen met mijn man de zaak gerund. In 2019 was er een keerpunt. Er zit maar 24 uur in een dag en waren we maar met zijn tweeën. We hebben er toen voor gekozen om een aantal mensen om ons heen te verzamelen die beter waren dan wij in bepaalde vakgebieden. Zo hebben we toen een marketingmanager, hoofd financiën en salesmanager aangenomen. Tot die tijd hadden we al die werkzaamheden zelf op ons genomen. Dat is gelijk ook mijn grootste leermoment. Ik zou andere ondernemers meegeven dat je daar zeker niet te lang mee moet wachten, want eigenlijk hadden wij die stap eerder moeten zetten. Maar het voelde toen nog niet helemaal alsof de tijd rijp was.’’
‘’Het loslaten, jezelf overgeven aan collega’s en dan samen nog beter en sneller kunnen accelereren. Dat is heel tof. ‘’
Onderbuikgevoel of data?
“Een combinatie van onderbuikgevoel en data. Mijn achtergrond is database marketing, erg data gedreven dus. Dat is wel degelijk een belangrijk onderdeel, maar als ondernemer moet je ook je gevoel volgen. Soms maak je verkeerde keuzes, maar daar leer je ook weer van. Maar vaak kan onderbuikgevoel ook de juiste beslissingen met zich meebrengen.”
Benieuwd naar het mentorprofiel van Lydian Zoetman? Bekijk het hier.